Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σε αντιρωσική γραμμή η Βουλγαρία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

«E» 18/2

Μάλλον πρέπει να το πάρει απόφαση η Ελλάδα: όσο στη Σόφια βρίσκεται στην εξουσία η μόλις πέρυσι τον Ιούλιο εκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, οι πιθανότητες να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Ανυπέρβλητο εμπόδιο στην κατασκευή τους θα αποδειχθεί πιθανότατα η νέα βουλγαρική κυβέρνηση για καθαρά πολιτικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είναι προσανατολισμένος πολύ έντονα προς τις ΗΠΑ, καθώς έχει σοβαρότατους προσωπικούς λόγους να πείσει τους Αμερικανούς ότι το σκοτεινό παρελθόν του και οι υποψίες που βάραιναν τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για το άτομό του πρέπει να θεωρούνται οριστικά ξεπερασμένες.

 
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ουάσινγκτον, ο Μπορίσοφ είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει οποιαδήποτε αμερικανική πολιτική επιλογή, όσο αμφιλεγόμενη και αν είναι αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο και γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι για τον Λευκό Οίκο η υπονόμευση κάθε ενεργειακής συνεργασίας Ευρώπης - Ρωσίας, η κυβέρνηση Μπορίσοφ είναι πρόθυμη να τορπιλίσει κάθε σχέδιο διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη μέσω του βουλγαρικού εδάφους.
Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, ανεξαρτήτως των προσχημάτων που θα προβάλλει κατά καιρούς η βουλγαρική πλευρά ως αιτία της κωλυσιεργίας της.
Το κατά πόσο θα το πετύχει αυτό πάντως μέχρι τέλους είναι συζητήσιμο, καθώς η ίδια η Βουλγαρία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των δικών της αναγκών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο με εισαγωγές από τη Ρωσία, όμως αυτήν τη στιγμή η πολιτική βούληση του Μπορίσοφ είναι να τορπιλίσει κάθε ενεργειακό ρωσικό σχέδιο.
Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων της βουλγαρικής κυβέρνησης ότι μετά 15 χρόνια που συζητείται αυτός ο «στοιχειωμένος» πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο Μπορίσοφ παράγγειλε νέα... περιβαλλοντική μελέτη που θα είναι έτοιμη σε 18 (!) μήνες κατά τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, αν και στην Αθήνα υποσχέθηκε η Σόφια ότι θα την ετοιμάσει συντομότερα.
Ούτε καν το μερίδιό τους στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού δεν καταβάλλουν οι Βούλγαροι για τις προκαταρκτικές μελέτες κ.λπ. Περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ χρωστούσαν μέχρι προ δύο εβδομάδων, όταν υποσχέθηκαν να τα πληρώσουν στους Ρώσους και στους Ελληνες που καλύπτουν και τα έξοδα των Βουλγάρων! Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πόσο μπορεί να προχωρήσει ένα σημαντικό έργο διεθνούς συνεργασίας με τέτοιους όρους...
Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, ο Μπόικο Μπορίσοφ αποφάσισε να δυναμιτίσει εντελώς τις σχέσεις της Σόφιας με τη Μόσχα, προσφερόμενος και προτείνοντας ο ίδιος στην Ουάσινγκτον να εγκαταστήσει στη Βουλγαρία... αντιβαλλιστικούς αμερικανικούς πυραύλους που στρέφονται εναντίον της Ρωσίας!
«Υπάρχει ρόλος να παίξει η Βουλγαρία στην πυραυλική άμυνα. Ποιος ακριβώς θα είναι αυτός, θα αποφασιστεί εν μέρει από το ενδιαφέρον της βουλγαρικής κυβέρνησης», δήλωσε πανευτυχής ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Σόφια Τζέιμς Γουόρλικ, προεξοφλώντας και την ευτυχή κατάληξη των σχετικών αμερικανοβουλγαρικών συνομιλιών: «Με δεδομένο το εκπεφρασμένο βουλγαρικό ενδιαφέρον, τη γεωγραφική της θέση και τη συνεργασία της μαζί μας σε άλλους τομείς, ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις για την πυραυλική άμυνα θα συνεχιστούν και θα είναι παραγωγικές», πρόσθεσε.
«Περιμένουμε τις εξηγήσεις που μας υποσχέθηκαν οι Βούλγαροι», δήλωσε εμφανώς εξοργισμένος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Κυριακή, μόλις έγινε γνωστή η είδηση, από τη Νικαράγουα όπου βρισκόταν. «Εχουμε ήδη ερωτήσει και τους Αμερικανούς εταίρους μας στην Ουάσινγκτον μέσω του πρεσβευτή μας για το νόημα αυτής της κίνησης. Γιατί έχουμε αυτή τη βουλγαρική έκπληξη μετά τη ρουμανική έκπληξη (σ.σ.: όπου και εκεί θα εγκατασταθούν αμερικανικοί πύραυλοι)», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
ΚΡΕΜΛΙΝΟ
Μεγάλο ρίσκο πια η διέλευση αγωγών
Προβληματισμός βαθύτατος επικρατεί τώρα πλέον στους κύκλους της ρωσικής ηγεσίας αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει με τους αγωγούς που σχεδίαζε να περάσει από το βουλγαρικό έδαφος. Το Κρεμλίνο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί βάσιμα και να διστάζει εξαιρετικά. Πόσο σώφρον είναι να περάσει αγωγούς από το έδαφος μιας χώρας, η οποία προθυμοποιείται να εγκαταστήσει αμερικανικούς πυραύλους που στρέφονται κατά της Ρωσίας; Οι Ρώσοι θέλησαν να κατασκευάσουν αυτούς τους αγωγούς για να διασφαλίσουν τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τις πολιτικές αναταραχές στην Ουκρανία. Να πάνε μόνοι τους τώρα να βάλουν τους αγωγούς τους υπό την ομηρεία του Μπορίσοφ;
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: