Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ο Γ. Αμοιρίδης επιμένει: "ένας δήμος η Πιερία" 



"Αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα"

Την πρόταση την οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό για τη δημιουργία ενός μόνο δήμου, ανέπτυξε σε συνέντευξη τύπου ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης.


Ο κ. Αμοιρίδης παρουσίασε τα επιχειρήματα του και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός δήμου, και τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος. "Είκοσι χρόνια στην Αυτοδιοίκηση είναι αρκετά" είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής και πρόσθεσε πως υπάρχουν νέοι άνθρωποι με όραμα που μπορούν να προσφέρουν.

Διάλογος με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών

"Μέσα από ένα διάλογο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των πολιτών μπορεί να διαμορφωθεί η καλύτερη πρόταση, εκείνη που θα μειώσει τις αντιδράσεις, αντιδράσεις οι οποίες πολλές φορές προέρχονται από μια διαφορετική άποψη, προέρχονται και από οικονομικά και από πολιτικά συμφέροντα. Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι δεν υπάρχει καμία δική μου βλέψη να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού οτιδήποτε και αν γίνει. Είκοσι χρόνια σε ένα φορέα, εκτιμώ ότι είναι αρκετά για να προσφέρει κάποιος αυτό που νιώθει και αυτό που σκέφτεται και υπάρχουν πλέον άνθρωποι με φρέσκιες ιδέες να πορευτούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι λογικό και οι πολίτες όταν γίνεται μια πρόταση να σκέφτονται ότι θα υπάρχει κάτι και προσωπικές φιλοδοξίες και για αυτό το ξεκαθαρίζω".

Όπως επεσήμανε ο κ. Αμοιρίδης η πρόταση αυτή τίθεται προς συζήτηση και δεν την επιβάλλει. Ο ίδιος θα συμφωνήσει με την πρόταση η οποία θα έχει πολύ καλύτερες προοπτικές ή θα υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση και θα είναι καλή για τον τόπο. "Είμαι πολιτικό πρόσωπο και οφείλω να καταθέσω την άποψη μου. Δεν κρύβομαι πίσω από προτάσεις, και η πρόταση αυτή τέθηκε για διάλογο και περίμενα και μια άλλη πρόταση. Αυτό που αντιλήφθηκα όλο αυτό το διάστημα ήταν κριτική γιατί έγινε και τι υποκρύπτει, αντί να ακουστεί μια δεύτερη πρόταση η οποία να τεκμηριώνει τη θέση και την άποψη μιας άλλης πλευράς".

Ένας δήμος με ενιαία στρατηγική

Αναλύοντας την πρόταση του ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι ο νομός μας έχει ένα μεγάλο αστικό κέντρο και αυτό είναι η Κατερίνη και τα πληθυσμιακά κριτήρια δίνουν τη δυναμική ενός δήμου των 130 χιλιάδων κατοίκων, που θα μπορεί να αποτελέσει το δεύτερο μεγάλο αστικό κέντρο στη νέα περιφέρεια. Σε κάθε δήμο για να μπορεί να διοικήσει ο δήμαρχος, όπως είπε ο κ.Αμοιρίδης, θα πρέπει να υπάρχει πολεοδομία. Σύμφωνα με τον βουλευτή ο σχεδιασμός τώρα γίνεται από τον κάθε δήμο μέσα από την προσωπική αντίληψη των δημάρχων. Σε λίγο δεν θα υπάρχει όπως είπε νομαρχία άρα θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για τον τόπο μέσα από μια ενιαία γραμμή και ένα νέο θεσμικό όργανο και αυτό μπορεί να γίνει όπως υπογράμμισε ο κ.Αμοιρίδης εάν υπάρξει ένας δήμος. "Αν υπάρξει ένας δήμος θα μπορεί να υπάρξει ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα ιεραρχεί τις ανάγκες βάση μιας μελέτης και θα υπάρχει μια συναπόφαση για τα έργα που πρέπει να γίνουν και τις περιοχές που πρέπει να αναδειχθούν.

Η ενότητα των δυνάμεων είναι το ζητούμενο, καθώς με την σημερινή πρόταση του ΙΤΑ δημιουργείται ένας δήμος στη Βόρεια Πιερία των 17 χιλιάδων κατοίκων, ένας δεύτερος δήμος με 85 χιλιάδες πληθυσμό και ένας τρίτος δήμος με 25 χιλιάδες πληθυσμό. Αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο από τα πληθυσμιακά νούμερα κάτι δεν πάει καλά".

Ταχύτητα απορρόφησης πόρων, στοχεύσεις οι οποίες θα προέλθουν μέσα από ένα κοινό διάλογο και ξεκάθαρες προτάσεις οι οποίες μπορούν να στηριχθούν από μια ενιαία διοίκηση περιλαμβάνονται στα οφέλη που προκύπτουν από την δημιουργία ενός δήμου.

Περιφερειακή αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι η Πιερία θα πρέπει να ενταχθεί με την Θεσσαλονίκη καθώς όπως είπε στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε αφού θα συμμετέχει ο νομός ομότιμα και ισότιμα σαν περιφέρεια στο νέο σχήμα. "Δεν τεμαχίζεται ο Θερμαϊκός, μπορεί η Θεσσαλονίκη να μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε δράσεις σε συνδυασμό με την ανάδειξη της σαν πρωτεύουσα της περιοχής είτε αυτό αφορά την εκπαίδευση με το ΤΕΙ, είτε αφορά τις μεταφορές με το διαμετακομιστικό κέντρο είτε αφορά την ανάπτυξη όπως είναι οι μεγάλες υποδομές με το φυσικό αέριο, ή να ελέγχουμε και τη ρύπανση του Θερμαϊκού, ή να κάνουμε πράσινη ανάπτυξη στο Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα, να εκμεταλλευτούμε τη μεταφορά στη Σίνδο της έκθεσης Θεσσαλονίκης, να δημιουργήσουμε δεύτερο πυρήνα βιοτεχνικού πάρκου στο Αιγίνιο, να συνδυάσουμε το λιμάνι του Κίτρους με την Θεσσαλονίκη. Όταν ο νομός λειτουργεί ενιαία και είναι ένας δήμος, σε ένα δήμο οι κάτοικοι δεν πληρώνουν διόδια. Σαν μια περιφέρεια με τη Θεσσαλονίκη πιθανών και αυτό να το επιτύχουμε. Σε μια μεγάλη περιφέρεια όλοι έχουμε να κερδίσουμε, δεν καταργούμε δυνάμεις, ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε σχεδιασμό όταν όλα τα χρόνια σχεδιάζουμε μαζί την καταπολέμηση των κουνουπιών, μαζί τη ρύπανση του Θερμαϊκού, μαζί τα πανεπιστήμια, μαζί τις μεταφορές με τον προαστιακό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: