Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ενέδρα θανάτου από 11 κατασκόπους

Bookmark and 
Share
Στις κάμερες η δολοφονία στο Ντουμπάι. Κατηγορείται η Μοσάντ.

Το άγριο παρασκήνιο της εκτέλεσης ενός ανωτάτου στελέχους της παλαιστινιακής Χαμάς σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι

The Guardian
Από τα πρώτα βήματα του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ στην αίθουσα υποδοχής του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι, οι ξένοι δολοφόνοι αγκιστρώθηκαν πάνω του. Πέντε ώρες αργότερα, ο Παλαιστίνιος αντάρτης ήταν ήδη νεκρός, θύμα, όπως φαίνεται, ομάδας επαγγελματιών εκτελεστών, σε μια φοβερή ιστορία σύγχρονης κατασκοπείας. Ο Αλ Μαμπχούχ βρισκόταν σε τόσο στενή παρακολούθηση που, λίγα δευτερόλεπτα αφότου πέρασε τον έλεγχο των διαβατηρίων, υποχρεώθηκε να στρίψει το καρότσι των αποσκευών ώστε να παρακάμψει έναν από τους μελλοντικούς δολοφόνους του, που φορούσε καπελάκι του μπέιζμπολ και μιλούσε αδιάφορα στο κινητό του τηλέφωνο.

Ανθρωποκυνηγητό
Στις 16 Φεβρουαρίου, το Ντουμπάι επιβεβαίωσε ότι έχει εξαπολύσει διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη 11 ατόμων. Εναντίον τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τον «φόνο εκ προμελέτης» του 49χρονου Μαμπχούχ, ανώτατου στελέχους της παλαιστινιακής Χαμάς, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής. Η Χαμάς απέδωσε τη δολοφονία στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία, τη Μοσάντ, ενώ τουλάχιστον τρία από τα ονόματα που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι ανήκουν σε Βρετανούς που έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ. Το Ισραήλ αρνείται να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.
Η αστυνομία του Ντουμπάι δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ισραηλινή ανάμειξη και υπαινίχθηκε δράση κατασκόπων. «Αν το σύστημα κάποιων χωρών είναι ο νόμος της ζούγκλας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λειτουργεί κράτος δικαίου και αν οι ηγέτες κάποιων χωρών δίνουν οδηγίες στις μυστικές τους υπηρεσίες για να σκοτώνουν, αυτό είναι απορριπτέο και εγκληματικό με βάση τους νόμους, τη θρησκεία και την ισλαμική μας παράδοση» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι, αντιστράτηγος Νταχί Χαλφάν Ταμίν.
Κάποιοι στο Ισραήλ αντιμετώπισαν τις κατηγορίες με σκεπτικισμό, μεταξύ αυτών και ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μοσάντ, Ραμί Γιγκάλ, που είπε ότι η επιχείρηση «δεν φαίνεται επαγγελματική».
Σύμφωνα με τις λεπτομερείς αλλά όχι επιβεβαιωμένες περιγραφές που έδωσε τη Δευτέρα η αστυνομία του Ντουμπάι, οι δολοφόνοι άρχισαν να φθάνουν στο Ντουμπάι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 19ης Ιανουαρίου. Κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν τις κινήσεις τους στην πόλη και οι αρχές του Ντουμπάι έδωσαν τα φιλμ στη δημοσιότητα, μαζί με τα αρχεία των ξενοδοχείων και τα στοιχεία των πτήσεων που, κατά τα λεγόμενά τους, υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους. Δεκαπέντε ώρες αργότερα, όταν ο Μαμπχούχ έφθασε στο Ντουμπάι, οι δολοφόνοι, που χρησιμοποιούσαν πλαστά ευρωπαϊκά διαβατήρια, τον ακολούθησαν μέχρι το δωμάτιο 230 του πολυτελούς ξενοδοχείου Αλ Μπουστάν Ροτάνα, στην καρδιά της πόλης, τον σκότωσαν και έφυγαν από τη χώρα. Ολόκληρη η επιχείρηση διήρκεσε 19 ώρες. Οι πρώτοι δύο ύποπτοι χρησιμοποίησαν τα ονόματα Μάικλ Μπόντενχαϊμερ και Τζέιμς Κλαρκ, με γερμανικό και βρετανικό διαβατήριο αντίστοιχα. Μισή ώρα αργότερα έφθασε η μόνη γυναίκα της ομάδας, που χρησιμοποιούσε το όνομα Γκέιλ Φόλιαρντ και ιρλανδικό διαβατήριο, καθώς και ο επίσης Ιρλανδός Κέβιν Ντάβερον. Παρόλο που και οι δύο ήρθαν με την ίδια πτήση από το Παρίσι, πήραν ξεχωριστά ταξί για το ίδιο ξενοδοχείο.
Αυτή ήταν η πρώτη σε μια σειρά τεχνικών αντικατασκοπείας. Στις 19 ώρες της παραμονής τους, οι 11 χρησιμοποίησαν μετρητά για τις συναλλαγές τους και μεταμφιέζονταν διαρκώς, αλλάζοντας ρούχα, περούκες και γυαλιά.
Οι κάμερες έδειξαν τον Ντάβερον να μεταμορφώνεται τελείως, από φαλακρός με κοστούμι σε μελαχρινό με πλούσια κόμη και γυαλιά. Η αστυνομία είπε ότι τα μέλη της ομάδας επικοινωνούσαν μεταξύ τους με διεθνείς κλήσεις και μετέδιδαν κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω «ειδικών συσκευών επικοινωνίας». Η αστυνομία ανέφερε ως πιθανό κέντρο διαχείρισης των επιχειρήσεων την Αυστρία, στην οποία έκαναν τηλεφωνήματα κάποιοι από τους δολοφόνους.
Τη στιγμή που ο Μαμπχούχ πάτησε το πόδι του στο Ντουμπάι, και οι 11, περιλαμβανομένου και του θεωρούμενου ως αρχηγού που είχε γαλλικό διαβατήριο με το όνομα Πέτερ Ελβιγκέρ, βρίσκονταν ήδη εκεί και προετοιμάζονταν για τη δολοφονία του.
Δύο Παλαιστίνιοι που θεωρείται ότι ενεπλάκησαν στην επιχείρηση πιάστηκαν και παραδόθηκαν από την Ιορδανία στις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ηταν προδιαγεγραμμένο
Είναι ακόμη άγνωστο γιατί ο Μαμπχούχ, που στην πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση του 1989 είχε εμπλακεί στους φόνους δύο Ισραηλινών στρατιωτών και σύμφωνα με τη Χαμάς παρέμενε ενεργό στέλεχος, μετέβη στο Ντουμπάι. Ανώτατες πηγές της Χαμάς διέψευσαν την πληροφορία ότι ο Μαμπχούχ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Ιράν, που αποτελεί σημαντικό υποστηρικτή της Χαμάς.
Αν πάντως πιστέψει κανείς τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία του Ντουμπάι, η μοίρα του είχε σφραγιστεί από την ώρα που προσγειώθηκε. Οι δολοφόνοι τον ακολούθησαν ώς το ξενοδοχείο, ενώ δύο απ’ αυτούς βρίσκονταν κοντά στη ρεσεψιόν την ώρα που πήρε το κλειδί του. Οι δολοφόνοι, μεταμφιεσμένοι σε τενίστες, τον ακολούθησαν ώς το ασανσέρ προσπαθώντας να σημειώσουν τον αριθμό του δωματίου του. Μισή ώρα αργότερα, ο Ελβιγκέρ φέρεται να τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο για να κλείσει το δωμάτιο 237, απέναντι από το δωμάτιο του Μαμπχούχ. Στις 8.30 ο Μαμπχούχ επέστρεψε από τη βόλτα του στην πόλη. Η αστυνομία θεωρεί ότι τέσσερις δολοφόνοι τον περίμεναν στο δωμάτιό του και τον έπνιξαν.
Αμέσως μετά, οι 11 έφυγαν αεροπορικώς από τα Εμιράτα. Μία από τις τελευταίες εικόνες, με ώρα 8.52, δείχνει τον Ελβιγκέρ και τη Φόλιαρντ να φεύγουν από το ξενοδοχείο σαν να μην τρέχει τίποτα.

Θύματα της Μοσάντ
H ισραηλινή Μοσάντ έχει μακρά παράδοση μυστικών αποστολών, στις οποίες περιλαμβάνονται και θεαματικές δολοφονίες από μεγάλες ομάδες πρακτόρων που χρησιμοποιούν πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια για να κρύψουν την ισραηλινή τους καταγωγή.
Η επίσημη σιωπή του Ισραήλ δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι φωνές που επιχαίρουν για την επιτυχία. «Οι πληροφορίες μας (για το Ντουμπάι) ήταν ακριβείς» σχολίασε ο ειδικός αναλυτής θεμάτων εθνικής ασφαλείας Γιόσι Μελμάν στην εφημερίδα «Χααρέτς». «Παρ’ όλο που ο Μαμπχούχ ήξερε ότι η ισραηλινή αντικατασκοπία τον παρακολουθεί και έπαιρνε προφυλάξεις, κατάφεραν να τον σκοτώσουν».
Τα θύματα της Μοσάντ στη διάρκεια των ετών -κάποιες δολοφονίες τις έχει αναγνωρίσει, κάποιες όχι- περιλαμβάνουν Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονταν στο πυραυλικό πρόγραμμα της Αιγύπτου τη δεκαετία του 1960, Ιρακινούς που ασχολούνταν με πυρηνικά τη δεκαετία του 1980 και, πιθανόν, Ιρανούς που φέρονται να κάνουν το ίδιο σήμερα. Το 1960 στην Αργεντινή, πράκτορες της Μοσάντ απήγαγαν τον Αντολφ Αϊχμαν, τον φυγόδικο ναζί που εμπνεύστηκε την «τελική λύση» του Χίτλερ. Τον μετέφεραν στην Ιερουσαλήμ, όπου δικάστηκε και απαγχονίστηκε.
Επίσης, δολοφόνησαν τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της PLO Αμπού Τζιχάντ στην Τυνησία το 1988 και ένα ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ στη Μάλτα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η Μοσάντ θεωρείται επίσης υπεύθυνη για τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγκνίγια, στη Συρία, πριν από δύο χρόνια, αν και ποτέ δεν το παραδέχθηκε επισήμως.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/11_22.html#ixzz0gFIKFz3E

Δεν υπάρχουν σχόλια: