Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου
80 μέχρι στιγμής οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή


Φονικός σεισμός 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το βράδυ (τοπική ώρα) της Παρασκευής τη Χιλή. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην επαρχία Αντοφαγκάστα, μια περιοχή με πολλά ορυχεία χαλκού, σε απόσταση 325 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, και σε βάθος 35 χιλιομέτρων. Τουλάχιστον 80 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Μεγάλη μετασεισμική δόνηση 6,2 ρίχτερ σημειώθηκε περίπου ένα εικοσάλεπτο μετά τον κύριο σεισμό, ο οποίος είχε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο λεπτών. Εκκληση στους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και να μην πανικοβάλλονται απηύθυνε η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών εντόπισε τσουνάμι στην πόλη Βαλπαραΐσο, δυτικά του Σαντιάγο, με ένα κύμα ύψους 1,69 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό χαρακτήρισε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τσουνάμι από τους μετασεισμούς και να πληγούν η Χιλή και το γειτονικό Περού. Μικρότερο κίνδυνο διατρέχουν το Εκουαδόρ, η Κολομβία, ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα. Σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο τσουνάμι βρίσκονται οι αρχές στη Χαβάη, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, καθώς και σε μικρότερα νησιά του Ειρηνικού. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών εκτίμησαν ότι δεν κινδυνεύουν από τσουνάμι οι δυτικές ακτές της χώρας ή του Καναδά.
Στη Χιλή η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν στο Σαντιάγο και σε άλλες πόλεις της Χιλής, κυρίως η πόλη Παράλ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο, αλλά και η δεύτερη σε πληθυσμό Κονσεπσιόν. Επίσης επλήγησαν χιονοδρομικά κέντρα στις Ανδεις, τα οποία μάλιστα είχαν καταστραφεί από ισχυρό σεισμό το 1939. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο Κριστιάν Μπόνασιτς δήλωσε στο BBC ότι ο σεισμός ήταν ισχυρότατος αλλά οι πόλεις φαίνεται πως αντιστάθηκαν καλά.
Αμέσως μετά τον σεισμό σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες στο Σαντιάγο και στις άλλες πληγείσες περιοχές. Δεν διεκόπη όμως η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου. Το αεροδρόμιο του Σαντιάγο έκλεισε και οι πτήσεις με προορισμό τη χιλιανή πρωτεύουσα προσγειώθηκαν χθες στην πόλη Μεντόζα της Αργεντινής. Η δόνηση των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ _ αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε οριστεί στα 8,3 ρίχτερ _ έγινε αισθητή και στην Αργεντινή.
Το 1960 η Χιλή επλήγη από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ, μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Από τον σεισμό εκείνο έχασαν τη ζωή τους 1.655 άνθρωποι, ενώ επιπλέον 211 σκοτώθηκαν από τσουνάμι που προκλήθηκε και έπληξε τις ακτές της Χαβάης, της Ιαπωνίας και των Φιλιππινών. Ζημιές είχαν προκληθεί και στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον περασμένο μήνα ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αϊτή αφήνοντας πίσω του περί τους 300.000 νεκρούς και 1 εκατομμύριο αστέγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ρενέ Πρεβάλ.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: