Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Απάντηση σε δηλώσεις του Δημάρχου Αν. Ολύμπου από την "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε." για τα Τέμπη ( 27/02/2010 )



Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Με αναφορά στα σημεία που θίγετε στη συνέντευξη σας που δημοσιεύτηκε στο Ολύμπιο Βήμα στις 18.2.2010 θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα εξής:

Οι εργασίες ασφαλούς αποκατάστασης και σταθεροποίησης των πρανών στην κοιλάδα των Τεμπών έχουν ξεκινήσει από τις 25 Ιανουαρίου 2010, με εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 16 εβδομάδων.

Ο χρόνος που απαιτείται για τα έργα προσδιορίστηκε από ξένους και Έλληνες ειδικούς – μηχανικούς, γεωλόγους κλπ- οι οποίοι έλαβαν υπόψη τους σειρά παραγόντων – συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας ζωής των αλπινιστών που εκτελούν τα έργα.

Τούτη τη στιγμή, εργάζονται στα Τέμπη 32 ειδικοί Εβλετοί αλπινιστές της εταιρείας Geobrugg με προοπτική να γίνουν 40 έως το τέλος της εβδομάδας, 2 εμπειρογνώμονες γεωλόγοι της Ελβετικής εταιρείας Geotest και περίπου 20 άτομα βοηθητικό προσωπικό.

Η ομάδα των ανθρώπων που εργάζονται στην Κοιλάδα των Τεμπών διαθέτει εξοπλισμό ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από τον εξοπλισμό αναρρίχησης, μηχανήματα διάτρησης, σφυριά, ανυψούμενες πλατφόρμες, γερανούς, φορτωτές φορτηγά κλπ.

Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν:

Την αποκόλληση των ασταθών βράχων με μηχανικά μέσα αλλά και χειρονακτικά – το ξεσκάρωμα δηλαδή.

Την σταθεροποίηση βράχων με την χρήση μεγάλων καρφιών (μήκους 5 μέτρων) και αγκυρίων.

Την χαρτογράφηση των πρανών κατά τη διάρκεια της αποκόλλησης,

Την εγκατάσταση των προστατευτικών φρακτών και δικτύων, και τέλος

Την αποκατάσταση της οδού.

Όπως γίνεται αντιληπτό «το καθάρισμα» του δρόμου από τους όγκους που έπεσαν αλλά και από τους βράχους που ξεσκαρώνονται καθώς και η αποκατάστασή του δεν μπορεί να γίνει αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες που περιγράψαμε παραπάνω.

Σχετικά με την χρήση των εκρηκτικών, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη, απόλυτα ελεγχόμενη και αποκλειστικά με βάση τις διεθνείς τεχνικές προδιαγραφές για τη διάνοιξη των σηράγγων.

Όλες οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο Έργο παρακολουθούνται καθημερινά και συνεχώς τόσο από τον ανεξάρτητο Μηχανικό, όσο και από τον εκπρόσωπο του Κράτους, που είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ οπότε δεν είναι δυνατή καμία απόκλιση από τις μελέτες και τις προδιαγραφές.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία.


Με εκτίμηση

Δημήτρης Γκατσώνης, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής

Ειρήνη Ζαβρίδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: