Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Συγκρατημένη η αισιοδοξία της Αθήνας για την ονομασία


ME τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της Ν.Δ. A. Σαμαρά συναντήθηκε χθες ο Mάθιου Νίμιτς. Ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και αμέσως μετά τις συνομιλίες τους, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε».
Η συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η πρώτη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Δρούτσα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για την προώθηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία», η οποία, όπως πρόσθεσε «θα κινηθεί γρήγορα».

Ως προς τα προς εξέταση θέματα, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.
Ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας στην ενημέρωση που έκανε στη συνέχεια στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους τόνισε, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίμιτς από τα Σκόπια, στις οποίες εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι ο κ. Νίμιτς «έχει αναγνώσει» μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, κάτι που η ελληνική πλευρά θέλει να δει στην πράξη. «Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό».
Πηγή: Express.gr  27/02/10-08:11

Δεν υπάρχουν σχόλια: