Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Η νηστεία κάνει καλό


 Τι μπορούμε να φάμε για να μην χάσουμε τις απαραίτητες βιταμίνες.

Ευκαρία για αποτοξίνωση είναι η μεγάλη Σαρακοστή. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί που τονίζουν πως η διατροφή μας κατα την περίοδο της νηστείας πλησιάζει τη μεσογειακή δίαιτα.
 
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της “Καθημερινής” η Αγγελική Τσαρούχη, διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής του Σισμανόγλειου, “ η μεγαλύτερη γκάμα των τροφίμων που επιλέγονται στο πλαίσιο της νηστείας υπάρχουν στη γνωστή πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής” και σημπληρώνει:“η υιοθέτηση έστω και κάποιων ημερών νηστείας συνήθως σημαίνει οτι θα καταναλωθούν τρόφιμα που είναι συνιστώμενα και απο τη μεσογειακή δίαιτα” .
 
Τα τρόφιμα που κατα την περίοδο της νηστείας αποφύγουμε, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να αντικαταστασθούν απο μαύρο ψωμί, αμύγδαλα, ξερά φασόλια, λάχανο και μπρόκολα που επίσης συνεισφέρουν στην πρόσληψη ασβεστίου.
 
Το ελαιόλαδο μπορεί να αντικατασταθεί με σπορέλαιο ή ταχίνι ενω αντί για πουλερικά μπορούμε να φάμε ψάρι, όταν η νηστεία το επιτρέπει, με θαλασσινά ή με όσπρια, συνδιασμένα με δημητριακά.
 
Οσο για το γλυκό, οι επιλογές μας κατα την περίοδο της νηστείας είναι οι εξής: ξηροί καρποί με μέλι, πατσέλια, δημιτριακά με πετιμέζι, κομπόστες, αποξηραμένα φρούτα ή παρασκευάσματα με αλέυρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: