Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΑΙΧΜΕΣ Στερνή μου γνώση...

Του ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 27 Φεβρουαρίου 2010
Με τα έκτακτα μέτρα που αναμένεται να πάρει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση (αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%, νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, περαιτέρω μείωση στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.) θα φορέσουμετελικά κι εμείς- το γνωστό ιρλανδικό κοστούμι. Αν μάλιστα η κυβέρνηση αναγκαστεί να κόψει και τον 14ο μισθό που ζητούν οι Βρυξέλλες, τότε το δικό μας κοστούμι είναι πιθανόν να είναι πολύ στενότερο και από αυτό που φόρεσαν οι Ιρλανδοί.

Όμως, παρά το ότι φορέσαμε το κοστούμι, με τη ρητορική της ήπιας προσαρμογής που επέλεξε η κυβέρνηση- το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις άλλωστε- κέρδισε πόντους στο εσωτερικό. Εμφανίσθηκε ότι έδωσε αγώνα για να αποτρέψει τη λήψη σκληρών μέτρων και ότι υποχρεώθηκε τελικά να πιει το πικρό ποτήρι μπροστά στον κίνδυνο της καταστροφής. Δυστυχώς, όμως, η ζημιά που έχει γίνει για τη χώρα στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι λίγο κάθε πολίτης στην Ευρώπη να θεωρεί τους Έλληνες απατεώνες μετά τον διασυρμό που υπέστη η χώρα από όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στον τουρισμό- όλο και λιγότεροι τουρίστες θα επιθυμούν, φαντάζομαι, να πάνε διακοπές σε μια χώρα που είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει- αλλά και στις επενδύσεις. Ποια σοβαρή επιχείρηση θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μια επένδυση στην Ελλάδα όταν έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ελληνικό κράτος αφού δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση- γιατί να τις τηρήσει απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρηματία.

Εάν η κυβέρνηση είχε- όπως οι Ιρλανδοί- πάρει τα απαραίτητα σκληρά μέτρα πριν από τρεις μήνες, μπορεί η εικόνα της κυβέρνησης να είχε «τσαλακωθεί», η χώρα όμως θα ήταν σήμερα σε καλύτερη οικονομική θέση και «με το κεφάλι ψηλά»- για να χρησιμοποιήσω χθεσινά λόγια του κ. Παπανδρέου και μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Και δεν θα παρακαλούσαμε, με απλωμένο το χέρι, τους Γερμανούς να μας δανείσουν για να σωθούμε.

Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα...
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: