Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Αλλαγή κλίματος στη Μόσχα
Αχιλλεας Πατσουκας
Σε μια περίοδο που οι ελληνορωσικές σχέσεις σχοινοβατούσαν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Το ταξίδι αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο το «προσωπικό στοίχημα Παπανδρέου», καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική περίοδο που η ελληνική ασυνέπεια κατάφερε να φέρει στα όριά της ακόμα και τη Ρωσία. Βασική αιτία για τη δυσφορία της Μόσχας υπήρξε η επιεικώς χαλαρή αντιμετώπιση από πλευράς Ελλάδας σημαντικών σχεδίων, όπως για παράδειγμα ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, τα οποία ουσιαστικά από το 2007 «τα τρέχει αποκλειστικά η Μόσχα».
Την Τρίτη, στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ελληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να ανατρέψει την πολύ δυσμενή για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο εικόνα. Μολονότι στη διπλωματία τα συμπεράσματα δεν βγαίνουν ποτέ άμεσα, η αίσθηση από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών υπήρξε περισσότερο από ενθαρρυντική.
Από το πρώτο λεπτό της συνάντησής τους, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το κλίμα υπήρξε εξαιρετικό, με θερμούς διαλόγους μεταξύ τους, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς όπως έλεγε στενός συνεργάτης του Ρώσου πρωθυπουργού στην «Κ», «με τον Πούτιν ενδιάμεσες καταστάσεις δεν υπάρχουν: ή θα σε συμπαθήσει και θα σου το δείξει ή θα σε αντιπαθήσει και θα το αισθανθείς με την πρώτη του ματιά». Ο Γιώργος Παπανδρέου κατόρθωσε να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του πως η χώρα μας επιθυμεί ειλικρινά την υλοποίηση των δύο αγωγών και γι’ αυτό θα συνεισφέρει η ελληνική πλευρά στο δύσκολο εγχείρημα να «ξεκολλήσει» η Βουλγαρία για να προχωρήσει ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Οσο για τον South Stream υπολογίζεται πως μέσα στο προσεχές δίμηνο θα υπογραφεί η διμερής νομική συμφωνία για την ίδρυση της εταιρείας, που με έδρα την Αθήνα θα αναλάβει την υλοποίηση και εκμετάλλευση του έργου.
Τα δύο αυτά ενεργειακά έργα, όπως δύο φορές υπογράμμισε ο Πούτιν, θα δώσουν μεγάλη οικονομική ανάσα στην Ελλάδα. Η «επιχείρηση αντιστροφής του κλίματος» και η επιτυχία της συνάντησης Παπανδρέου - Πούτιν σχολιάστηκε και από τα σοβαρότερα ρωσικά ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στο άριστο κλίμα στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, την πολύ καλή παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού ο οποίος παρουσιάστηκε άριστα διαβασμένος, γνωρίζοντας όλη την γκάμα των θεμάτων σε βάθος και όχι επιφανειακά. Ενα άλλο στοιχείο που κράτησε η ρωσική πλευρά είναι η υπόσχεση πως η επίσκεψη Παπανδρέου στην Μόσχα υπήρξε απλώς η αρχή και πως από εδώ και πέρα η χώρα μας θα δουλέψει με συνέπεια πάνω στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: