Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Από την τρομοκρατία στη Siemens

Πάνος Πικραμένος


Στα χνάρια ενός ανθρώπου που από τη Ν. Υόρκη της δεκαετίας του ΄80, όπου ασχολείτο με εκδόσεις, εμπλέκεται στους σκοτεινούς κύκλους της αμερικανικής αντιτρομοκρατίας, κάνει «περίεργες» προτάσεις σε Έλληνες δημοσιογράφους και επανεμφανίζεται στην Αθήνα στην αγκαλιά της ελίτ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, της εταιρείας SAIC.

Ας δούμε πως οι άνθρωποι που προσπάθησαν να εμπλέξουν τον Ανδρέα Παπανδρέου με την 17Ν, συνεργάζονται σήμερα με στενούς φίλους της οικογενείας Παπανδρέου και πως επανέρχονται στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Siemens.

Μία εκδοτική επιτυχία

Το 1985 ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράμπελας εξέδωσε το βιβλίο «Το ελληνικό Αντάρτικο των Πόλεων, 1974-1985». Το βιβλίο υπήρξε μοναδικό στο είδος του και σημείωσε μεγάλη εμπορική και δημοσιογραφική επιτυχία. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες του εκδότη, και έγινε μήλο της έριδος για επανεκδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το δε περιεχόμενο απετέλεσε σημείο αναφοράς για τον Τύπο, για συγγραφείς, για τις διωκτικές αρχές, ενώ έχει πολλάκις αναφερθεί σε προκηρύξεις ένοπλων οργανώσεων, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας.


«Το 
ελληνικό Αντάρτικο των Πόλεων, 1974-1985» επανεκδόθηκε τον Νοέμβρη 2002
«Το ελληνικό Αντάρτικο των Πόλεων, 1974-1985» επανεκδόθηκε τον Νοέμβρη 2002
Το 1986, ενώ το βιβλίο μεσουρανούσε στα best seller των βιβλιοπωλείων, ο Γιώργος Καράμπελας δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την Νέα Υόρκη. Στην άλλη άκρη του ακουστικού άκουσε έναν ελληνοαμερικανό εκδότη, ονόματι Άρη Καρατζά, να του κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Να αγοράσει τα συγγραφικά δικαιώματα και να εκδώσει το βιβλίο του στις ΗΠΑ. Το ποσό της προκαταβολής άφησε τον συγγραφέα άφωνο: 2 εκατομμύρια δολάρια!

Όπως είναι φυσικό η πρόταση ενθουσίασε τον συγγραφέα, αφού ποσά αυτής της τάξης είναι αδιανόητα για την ελληνική αγορά βιβλίου.

Όμως ο ενθουσιασμός δεν διήρκεσε πολύ. Ο κ. Άρης Καρατζάς για να εκδόσει «Το ελληνικό Αντάρτικο των Πόλεων» στις ΗΠΑ έθετε ορισμένες προϋποθέσεις που κι αυτές άφησαν άφωνο τον συγγραφέα.

Στο βιβλίο έπρεπε να προστεθούν ένα ή δύο κεφάλαια που να αφορούσαν τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου. Στο πρώτο κεφάλαιο, θα έπρεπε να αναδεικνύεται με αποδεικτικά στοιχεία η σχέση του Ανδρέα με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, τον Γιασέρ Αραφάτ και τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, τόσο ο Μουαμάρ Καντάφι όσο και ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν τα «μαύρα πρόβατα» της εξωτερικής πολιτικής και της αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, κατηγορούμενοι για υπόθαλψη ένοπλων επαναστατικών κινημάτων και ομάδων στη Δύση, αεροπειρατείες, επιθέσεις κλπ. Μάλιστα, το 1984 η αμερικανική αεροπορία είχε βομβαρδίσει την Τρίπολη, στοχεύοντας προσωπικά τον ηγέτη της Λιβύης. Βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από αμερικανικό αεροπλανοφόρο που έπλεε στην Μεσόγειο, χτύπησαν ένα κατάλυμα του Καντάφι στην έρημο και σκότωσαν την κόρη του ηλικίας 3 ετών.

Στο δεύτερο κεφάλαιο που ήθελε να προστεθεί στο βιβλίο, ο κ. Καρατζάς απαιτούσε κάτι, που φάνηκε στον συγγραφέα ακόμη πιο ανήθικο και εγκληματικό: ο συγγραφέας έπρεπε να εμπλέκει τον Ανδρέα Παπανδρέου, όχι μόνο με τους παραπάνω ηγέτες, αλλά μέσω αυτών και με την οργάνωση 17Ν!

Ο 
δημοσιογράφος Γιώργος Καράμπελας καταθέτει στη δίκη της 17Ν στις 10 
Ιουλίου 2003
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράμπελας καταθέτει στη δίκη της 17Ν στις 10 Ιουλίου 2003
Όλα τα παραπάνω, περιλαμβάνονται στα επίσημα πρακτικά της δίκης των μελών της 17Ν, όπως τα κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράμπελας ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη, το καλοκαίρι του 2003.

Το σενάριο ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Λαλιώτης  βρίσκονταν πίσω από τη 17Ν,  ήταν το αγαπημένο της CIA, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και άλλων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί «ειδικοί», δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι μία τέτοιου είδους οργάνωση μπορούσε να δρα τόσα χρόνια χωρίς οι αρχές να γνωρίζουν τίποτε για τα μέλη της.

Όπως είναι φυσικό ο συγγραφέας αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση του εκδότη Άρη Καρατζά.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το καλοκαίρι του 1986, ένας άγνωστος μέχρι σήμερα δράστης προσπάθησε να δολοφονήσει τον Γ. Καράμπελα, με πυροβόλο όπλο, στη Μεσσηνία από όπου κατάγεται.

Επιστροφή στο μέλλον και στην Ελλάδα της παρακμής

Στις 20 Μαΐου 2009, μία έκρηξη συγκλόνισε την οδό Λυκαβηττού στο Κολωνάκι. Η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία της εταιρείας Profit Investment. Η εταιρεία αντιπροσώπευε την αμερικανική κοινοπραξία SAIC που πούλησε στη χώρα μας έναντι 255 εκ ευρώ, το περιβόητο σύστημα ασφαλείας C4I, για να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ. Ως αμοιβή, είχε καταβληθεί το ποσό των 6,3 εκ ευρώ, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «μίζα». Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, και του ανακριτή για την υπόθεση Siemens Νίκου Ζαγοριανού, αφού η γερμανική εταιρεία Siemens ήταν βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας.

Ο 
ελληνοαμερικανός Άρης Καρατζάς
Ο ελληνοαμερικανός Άρης Καρατζάς
Λίγο πριν την έκρηξη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα γραφεία της εταιρείας βρισκόταν ο ιδιοκτήτης της Γ. Τρεπεκλής, ο ελληνοαμερικανός δικηγόρος Σίμος Δήμας και ο ήδη γνωστός μας κ. Άρης Καρατζάς, ο οποίος τώρα εμφανίζεται ως σύμβουλος της Profit Investment και όπως απεδείχθη σύνδεσμος μεταξύ SAIC και διαφόρων ελληνικών υπουργείων.

Και οι τρεις είχαν απασχολήσει τη δημοσιότητα, σχετικά με την υπόθεση Siemens, μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» των e-mail του Σίμου Δήμα, που αντάλλασε με στελέχη της SAIC, λομπίστες, συμβούλους, τεχνικούς και δικηγόρους, όπου εκθείαζε τον Άρη Καρατζά για την προσφορά του. Το e-mail φέρει ημερομηνία 20 Μαΐου 2004:

«... Αναφορικά με τις επαφές μας στην κυβέρνηση, ο Άρης -ελπίζω να ξέρεις- είναι στενός προσωπικός φίλος από παλιά και έχει επαφές με ανθρώπους σε υπουργικό επίπεδο του πελάτη, ιδίως στο υπουργείο Άμυνας αλλά και σε άλλα. Μέσω του δικτύου των πηγών μας, είμαστε σε επαφή καθημερινά όχι μόνο με το MOD (υπουργείο Άμυνας), αλλά και με το ΜΡΟ (υπουργείο Δημόσιας Τάξης), DAOA (Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων) και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους γύρισα στις ΗΠΑ τη Δευτέρα ήταν για να έρθω σε επαφή με τον πρωθυπουργό, αν χρειαζόταν παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο. Με χαρά σού λέω ότι ο δίαυλος άνοιξε με επιτυχία και περιμένουν αναφορά τη Δευτέρα...»

Ένα φίλος ήλθε απόψε από τα παλιά…

Είναι γνωστό ότι το χρήμα και η εξουσία δεν έχουν ούτε μνήμη ούτε και οσμή… Ο Άρης Καρατζάς ο άνθρωπος που προσπάθησε να εμπλέξει τον Ανδρέα Παπανδρέου με την 17Ν, αποδεικνύεται συνεργάτης ενός εκ των στενότερων φίλων της οικογενείας Παπανδρέου, του Γιώργου Τρεπεκλή.

Η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» αναφέρει μεταξύ άλλων στην προκήρυξή της, μετά την επίθεση στα γραφεία της Profit Investment:

«…ένας παλιός φίλος της οικο¬γένειας Παπανδρέου µε ισχυρές γνωριµίες στις ΗΠΑ, ο Γ. Τρεπεκλής και η εταιρεία Profit στην ο¬ποία προεδρεύει, «έτυχε» κι αυτός κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει να διεκδικήσει (ω του θαύµατος!) επιτυ¬χώς για λογαριασµό της µεγάλης αµερικανικής κοινοπραξίας SAIC το σύστηµα ασφαλείας των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό τοις πάσι και ως C4Ι. Ο Τρεπεκλής έλαβε γι' αυτήν την εκ¬δούλευση νόµιµη µίζα-προµήθεια 6,5 εκατ. ευ¬ρώ, ενώ άγνωστα παραµένουν τα ακριβή ποσά που έλαβαν κόμματα και υπηρεσιακοί παράγοντες στο όργιο των δωροδοκιών που έχουν παραδεχτεί οι Γερµανοί διαχειριστές των µαύρων ταµείων της Ζίµενς που ήταν µέλος της κοινοπραξίας…»
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: