Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Πολύ επικίνδυνη πρωτοβουλία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ |

Μια χρήσιμη ιστορική αναδρομή για την αποτροπή ενός ακόμη εγκλήματος σε βάρος της ήδη επικίνδυνα νοσούσας οικονομίας της χώρας και της καταρρακωμένης αξιοπιστίας μας. Συνέβη να είμαι ευρωβουλευτής κατά την κρίσιμη περίοδο ένταξής μας στη ζώνη του ευρώ. Τότε ανέκυψε η πρώτη φημολογία για τη δημιουργική λογιστική που χρησιμοποίησαν οι τότε κυβερνώντες και η οποία εξωράιζε τους οικονομικούς δείκτες της χώρας, ώστε να καλύπτουν τις προϋποθέσεις αποδοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και στη συνέχεια να αποκρύπτουν ελλείμματα και χρέος. Ταυτόχρονα έμπειροι μελετητές της οικονομίας επεσήμαιναν ότι η ισοτιμία ευρώ- δραχμής που συμφωνήθηκε μπορεί να εμφάνιζε το εθνικό μας νόμισμα ως ιδιαιτέρως ισχυρό, καθώς όμως αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα δρομολογούσε μια επικίνδυνη περιπέτεια, της οποίας οι συνέπειες θα ήταν καταστρεπτικές για την ούτως ή άλλως πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πολύ απλά, τα ελληνικά προϊόντα γίνονταν ακριβότερα, άρα θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο οι εξαγωγές τους. Ο τουρισμός μας θα έβλεπε το κόστος του να αυξάνεται, επ΄ ωφελεία άλλων φθηνότερων χωρών του περιγύρου μας, ενώ πολλά ξένα προϊόντα θα εκτόπιζαν τα ελληνικά και στην εγχώρια αγορά. Και όλα αυτά πέρα από την επιβεβαίωση των φόβων ότι η εισαγωγή του ευρώ θα έδινε την ευκαιρία στους ασύδοτους έλληνες κερδοσκόπους να στρογγυλοποιούν προς τα άνω όλες τις τιμές. Οι σχετικές εξελίξεις επιβεβαίωσαν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Λίγο αργότερα ως εισηγητής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε μια συνάντηση με τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο τον άκουσα να μου εκφράζει τις βαθιές ανησυχίες του για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, που είχε ήδη αρχίσει να απεικονίζεται στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών. Τα ελλείμματα έκτοτε πράγματι κάλπαζαν και μόνο τώρα με την ύφεση της οικονομίας μας περιορίστηκαν κάπως. Το να αντιληφθεί ο απλός πολίτης τι σημαίνει αυτό είναι δύσκολο, καθώς μόνο έμμεσα βλάπτει πολλούς. Και βαθμιαία. Οχι αμέσως. Πάντως, αποτέλεσμα εμφανές πια και τραγικό είναι, μεταξύ άλλων, η χρεοκοπία πολλών βιομηχανιών και βιοτεχνιών και η καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας.

Εκτοτε άρχισε και η ολοένα ζωηρότερη συζήτηση κατά πόσον μπήκαμε στην ευρωζώνη με βάση αξιόπιστα στοιχεία. Ο τότε επίτροπος Σόλμπες και ο γενικός διευθυντής της Εurostat Φρανσέ σε ιδιαίτερες συζητήσεις μας εκδήλωναν δυσφορία και ανησυχίες. Η επιβαλλόμενη απογραφή Αλογοσκούφη, αλλά χωρίς την επιβαλλόμενη εν συνεχεία αυστηρή πολιτική, επιβεβαίωσε τις εσκεμμένες ανακρίβειες, που ως φαίνεται συνεχίστηκαν κυρίως από έλλειψη σοβαρών στατιστικών στοιχείων. Ετσι φθάσαμε στη σημερινή απογύμνωση κάθε αξιοπιστίας μας και μόνο επειδή δεν προβλέπεται διαδικασία αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη εξακολουθούμε να είμαστε μεν μέλος της, αλλά αντιμετωπιζόμαστε ως μαύρο πρόβατο.

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας, χωρίς να το επιτυγχάνει αφού και ο προϋπολογισμός του 2010 μόνο ως ανέκδοτο αντιμετωπίζεται. Και ενώ και τα στοιχεία του πιο μελετημένου Σχεδίου Σταθερότητας που υποβάλαμε διαψεύδονται από την πραγματικότητα, ήλθε και η ολέθρια πρωτοβουλία σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να προσωποποιηθούν οι ένοχοι των στατιστικών μαγειρεμάτων. Σοβαρά πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα περιορισθούν οι αποκαλύψεις μόνο στα όσα τυχόν βαρύνουν τη ΝΔ; Αντιλαμβάνονται οι βουλευτές που είχαν την ολέθρια πρωτοβουλία τι μπορεί να γίνει αν αποδειχθεί ότι μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ με ψεύτικα στοιχεία; Και αν τότε τεθεί θέμα ακυρότητας της ένταξης, επειδή δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις; Ενα σχετικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές εκπλήξεις σε βάρος μας. Μπορούν κάποιοι έγκριτοι νομικοί του ΠαΣοΚ να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ας γνωμοδοτήσουν εγκαίρως.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: