Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο: Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών 





Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της Ν.Δ. κ. Μιχ. Χαλκίδη

Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί στην Πιερία και ιδιαίτερα, η οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών, μετά το κλείσιμο των Τεμπών από τις κατολισθήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, βρέθηκαν στον επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Επιμελητήριο, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Δημοσιών Έργων της Ν.Δ. και Βουλευτή Ημαθίας κ. Μιχάλη Χαλκίδη.



Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν φορείς του νομού, αλλά και επαγγελματίες – κυρίως από τη Νότια Πιερία – οι οποίοι τόνισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μετά το κλείσιμο του δρόμου, κάνοντας λόγο για μηδενικό τζίρο.

Ο κ. Χαλκίδης κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για αδράνεια στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας ότι βασικό μέλημα της Ν.Δ. είναι να ανοίξει ο δρόμος και στη συνέχεια να αποζημιωθούν οι περιοχές που υπέστησαν οικονομική καταστροφή. Αρχικά, το λόγο στη σύσκεψη έλαβαν οι φορείς του νομού μας.

Ο κ. Κουκοδήμος

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος ευχαρίστησε τον κ. Χαλκίδη για το ενδιαφέρον που έχει δείξει στο θέμα, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα τομεάρχη Δημοσίων Έργων, σημειώνοντας ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για τη λύση του προβλήματος και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Ο κ. Κουκοδήμος αποκάλυψε ότι η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ζητά παράταση για την ολοκλήρωση των έργων, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύδεται από κύκλους της εταιρίας. Ο Βουλευτής Πιερίας έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή που υπέστη η Πιερία από το κλείσιμο των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες.

Ο κ. Παπαστεργίου

Ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου είπε ότι «επιτέλους κάποιοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με την Πιερία, η οποία μοιάζει με ένα νησί σε άγονη γραμμή».

Για ακόμη μία φορά σημείωσε τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει ο νομός μας από το κλείσιμο του δρόμου, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε το παράπονό του για μη συμμετοχή της Πιερίας σε συσκέψεις που έγιναν στη Λάρισα με την παρουσία κυβερνητικών παραγόντων, σημειώνοντας πως έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που έκλεισε ο δρόμος, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών για το πότε θα ανοίξει. Ο Νομάρχης Πιερίας επέκρινε και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα μέτρα που έλαβαν για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα ειδικά τις πρώτες μέρες να έχουν ερημώσει οι δρόμοι του νομού.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος

Ο πρώην Βουλευτής Ν.Δ. Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος ζήτησε να τεθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις προς το Υπουργείο, ώστε να λάβουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, όπως ποιος ευθύνεται για την αποκατάσταση της ζημίας, αν το έργο είναι ασφαλισμένο και τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα από την κατασκευάστρια εταιρία και γενικότερα όλες οι υποχρεώσεις της. «Το έργο είναι ασφαλισμένο, υπάρχουν ρήτρες και κάποιος πρέπει να πληρώσει όλη αυτή την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Υγείας.

Εξέφρασε τη διαφωνία του με ακραίες κινητοποιήσεις, όπως το κλείσιμο των δρόμων, ενώ πρότεινε να γίνει μια ευρεία σύσκεψη στο νομό παρουσία κυβερνητικών παραγόντων και να τεθεί το ζήτημα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις του νομού, φέρνοντας ως παράδειγμα την εταιρία που μετέχει η οποία δεν μπορεί να μεταφέρει προϊόντα στο εργοστάσιο της Κατερίνης για μεταποίηση. Σημείωσε ότι αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει το Καλοκαίρι τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Ο κ. Καρπούζας

Ο πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Καρπούζας σημείωσε ότι η σύμβαση προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις της εταιρίας, η οποία γνώριζε όλα τα προβλήματα που μπορούσαν να δημιουργηθούν με την εκτέλεση των εργασιών. Πρόσθεσε δε ότι η Πιερία δεν ευθύνεται να πληρώνει την ολιγωρία του κράτους. Ζήτησε δε να γίνει επερώτηση στη Βουλή από τη Ν.Δ. για να γίνει γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα. Πρότεινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για ρύθμιση των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες των επαγγελματιών της περιοχής μας.

Ο κ. Πολύζος

Ο πρώην Βουλευτής Βαγγέλης Πολύζος είπε ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να ασχοληθούν με δύο ζητήματα: Πρώτον, τη διάνοιξη του δρόμου και δεύτερον, τι θα γίνει με την απώλεια εισοδήματος των επαγγελματιών. Ο πρώην Βουλευτής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ν.Δ. θα προβάλει το συγκεκριμένο ζήτημα κεντρικά.

Ο κ. Ρέχας

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστας Ρέχας περιέγραψε την τραγική κατάσταση της αγοράς του νομού, λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί οι ακάλυπτες επιταγές, καθημερινά γίνονται απολύσεις. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει ως νομός να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις.

Ο κ. Μπούρος
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Γιώργος Μπούρος καταφέρθηκε εναντίων των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν βάζουν προτεραιότητες στα έργα, με αποτέλεσμα εν έτη 2010 ακόμη να μην έχει γίνει ο κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει τη Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι η διάνοιξη του δρόμου, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το Καλοκαίρι θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή, ενώ ακόμη και το κράτος θα χάσει έσοδα αν δε δουλέψουν οι επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ακόμη και σε κλείσιμο του δρόμου, αν και διαφωνούν με αυτή την πρακτική, αλλά θα τους αναγκάσουν.

Ο κ. Αγγελίδης

Το λόγο στη σύσκεψη έλαβε και ο Συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα Κατά των διοδίων στο Αιγίνιο κ. Παναγιώτης Αγγελίδης,, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για τη μη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου καταφέρθηκε κατά της πρώην ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και ιδιαίτερα κατά του πρώην Γενικού Γραμματέα Ευάγγελου Μπαλτά, σχετικά με τα όσα είπε για τη σύμβαση παραχώρησης σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Δίον τηλεόραση. Ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με την icap πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με την απώλεια του εισοδήματος των πιερικών επιχειρήσεων από το κλείσιμο των Τεμπών, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά στο τέλος Μαρτίου. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε λόγο για μηδενισμό του τζίρου των επιχειρήσεων της Νότιας Πιερίας κι όχι για μείωση, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα του Επιμελητηρίου Πιερίας προς την Υπουργό Οικονομίας για τη ρύθμιση οφειλών των επαγγελματιών.

Ο κ. Τασούλας

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Πιερίας κ. Τασούλας ανέφερε ότι η εταιρία έχει όφελος να παραμένει κλειστός ο δρόμος, ώστε να μπορεί να κάνει καλύτερα τις εργασίες αποκατάστασης.

Ο κ. Χαλκίδης

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσίων Έργων της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Χαλκίδης, αφού άκουσε όλους τους φορείς του νομού που βρέθηκαν στη σύσκεψη, αναφέρθηκε αρχικά στις ενέργειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και το τι θα πρέπει να γίνει. Αρχικά, ξεκαθάρισε ότι η εκδήλωση δεν είχε κομματικό χαρακτήρα, ενώ στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για το θέμα, από την ημέρα που ορίστηκε τομεάρχης δημοσίων έργων, για να ανοίξει ο δρόμος, όπως με την κατάθεση επερώτησης στον αρμόδιο Υπουργό και τη συμμετοχή σε σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα.

Χαρακτήρισε το Υπουργείο Υποδομών θεατή των γεγονότων, λέγοντας ότι ο Υπουργός Δημήτρης Ρέππας ακόμη δεν βγήκε να πει τι θα γίνει με το θέμα και πότε θα ανοίξει ο δρόμος. «Μας ενδιαφέρει να υπάρξει αποκατάσταση του δρόμου και όχι το ποιος θα πληρώσει τη ζημία, εταιρία ή κράτος», είπε ο κ. Χαλκίδης.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο νομοί από το κλείσιμο των Τεμπών και κατ’ επέκταση όλη η χώρα, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις στον Υπουργό για να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του δρόμου. Ο κ. Χαλκίδης έκανε εκτενή αναφορά στις υποχρεώσεις που έχει η εταιρία βάσει της σύμβασης, σημειώνοντας πως η εταιρία είχε επίγνωση των φυσικών κινδύνων κατά την εκτέλεση του έργου.

Επιπλέον, έκανε λόγο για διγλωσσία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς άλλα δηλώνει ο Υπουργός Υποδομών και άλλα ισχυρίζεται η εταιρία. Ο Τομεάρχης δημοσίων έργων της Ν.Δ. τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να ανοίξει ο δρόμος και στη συνέχεια θα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες επαγγελματίες.

Τέλος, το λόγο έλαβαν επιχειρηματίες του νομού οι οποίοι περιέγραψαν την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν μετά το κλείσιμο των Τεμπών.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: