Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ευνουχισμοί

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr


ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ θέλει μια κρίση που να αμαυρώσει το φινάλε της θητείας του- και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν αποτελεί εξαίρεση. Η κρίση είμαστε εμείς.

ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Τρισέ είναι ένας Γάλλος που πολιτεύεται σαν Γερμανός. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι η ΕΚΤ εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Ή ότι μέσα της εμφωλεύει το πνεύμα της Μπούντεσμπανκ. Αλλά και στο ότι, προερχόμενος από το πιο χαλαρό σε πολιτικά και δημοσιονομικά ήθη Παρίσι, ο Ζαν-Κλοντ περνούσε καθημερινές εξετάσεις από τους ιέρακες της γερμανικής οικονομικής ορθοδοξίας.

ΠΡΩΤΑ ΑΝΕΒΑΣΕ τα επιτόκια, προκαλώντας ασφυξία στην Ευρώπη. Τα κατέβασε τελευταίος, εννέα μήνες πριν από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Το σκληρό ευρώ και ο φόβος του πληθωρισμού είναι εμμονές των Γερμανών. Για να είναι πάντως κανείς δίκαιος, θα πρέπει να πει ότι ο Τρισέ ήταν από αυτούς που δεν πίστεψαν πως η κρίση θα τελειώσει γρήγορα. Την άνοιξη του 2008, όταν είχε έλθει Αθήνα, είχε πει τετ α τετ στον Κάρολο Παπούλια ότι τα χειρότερα ήταν μπροστά.

ΕΙΝΑΙ ΤΑ χειρότερα μπροστά και για την Ελλάδα; Το πιστεύουν οι Γερμανοί, άρα το πιστεύει και η ΕΚΤ. Ο Τρισέ ήταν αρνητικός καταλύτης στην έκτακτη Σύνοδο των Βρυξελλών. Ζητά επίσης να αναθεωρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος για το 2010 από το 4% στο 5,25%. Και αυτή γερμανικής προέλευσης ιδέα είναι. Οφείλεται στην πεποίθηση των Γερμανών ότι η ελληνική οικονομία θα πατώσει- άρα, θα υπάρξει υστέρηση φορολογικών εσόδων.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ το συννεφάκι στον ορίζοντα του Τρισέ; Το ΔΝΤ. Η σκέψη της Αθήνας, μήπως είναι τελικά προτιμότερο να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει αρκετούς οπαδούς. Όπως ο Νούριελ Ρουμπίνι και άλλοι. Εντελώς συμπτωματικά, είναι ακριβώς αυτοί που πιστεύουν ότι οι ασυμμετρίες της ευρωζώνης- πλεονασματικός Βορράς, ελλειμματικός Νότος - θα είναι μοιραίες για το κοινό νόμισμα στη δεύτερη δεκαετία του.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ο λόγος για τον οποίο ο αρμόδιος Όλι Ρεν βγήκε μπροστά και είπε ότι η Κομισιόν έχει σχέδιο για να σώσει την Ελλάδα; Εκεί που η Επιτροπή ήταν Σφίγγα και έλεγε μόνο ότι οι Έλληνες πρέπει να πάρουν μέτρα, άνοιξε ξαφνικά τα χαρτιά της.

ΦΥΣΙΚΑ, Η «απειλή» της Ελλάδας ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ είναι κούφια. Ή, μάλλον, είναι σαν τον άνδρα που απειλεί τη γυναίκα του ότι θα υποβάλει εαυτόν σε ευνουχισμό. Για την ελληνική κοινωνία, ο ζυγός του ΔΝΤ θα είναι εξίσου βαρύς- αν όχι βαρύτερος- από πιθανή επέμβαση των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: