Πόκερ για την ευρωβοήθεια
Τι συζήτησε στην Αθήνα ο απεσταλμένος
της Ανγκελα Μέρκελ, Γιόζεφ Ακερμαν
Καθώς οι προβολείς του ανεπτυγμένου κόσμου είναι στραμμένοι στη χώρα μας, κορυφώνεται η αγωνία για το τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων που θα αποφασίσει η κυβέρνηση και κυρίως για το αποτέλεσμα που θα έχουν: Θα καταφέρουν να ηρεμήσουν τις αγορές και να «ξεφουσκώσουν» τα επιτόκια δανεισμού ή σε λίγους μήνες θα πιεστούμε και πάλι για νέες θυσίες; Παράλληλα με την προετοιμασία των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα (με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη) γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη μορφή της ευρωπαϊκής βοήθειας που μετά το γαλλικό «ναι» φαίνεται ότι αποδέχεται πλέον και η Γερμανία.
Επίσκεψη με νόημα
Προς τούτο την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Βank κ. Γιόζεφ Ακερμαν ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και εν συνεχεία με τη διοίκηση της Εθνικής, τον πρόεδρο κ. Β. Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Απ. Ταμβακάκη.
Ο κ. Ακερμαν, επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που έχει επενδύσει και κατά το παρελθόν στην Ελλάδα- με συμμετοχές της Deutsche Βank σε ελληνικές τράπεζες, μετοχές και ομόλογα-, στην παρούσα φάση έχει αναλάβει τον ρόλο «γεφυροποιού» Ελλάδας - Γερμανίας, κατ΄ εντολήν της καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ. Ολοι προσδοκούν ότι θα προετοιμάσει το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που θα συζητήσουν την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου με την κυρία Μέρκελ στο Βερολίνο. Οι τρεις άξονες του σχεδίου
Κατά τις πληροφορίες, το σχέδιο έχει τρεις άξονες:
1. Παροχή εγγυήσεων για τον δανεισμό της Ελλάδας, κάτι που έχει υποσχεθεί και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί .
2. Δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου με κοινοπρακτικό δάνειο του οποίου μπορεί να ηγηθεί η Deutsche Βank και να συμμετέχουν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
3. Στήριξη των ελληνικών ομολόγων μέσω των μηχανισμών της αγοράς.
Προϋπόθεση όμως για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο είναι να συμμορφωθεί η χώρα μας προς τας... υποδείξεις των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης και του ΔΝΤ. Ετσι μετά τον τριήμερο έλεγχο από την ομάδα των 12 ελεγκτών- της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ- ήρθε η ώρα των αποφάσεων.
Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες απαίτησαν πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,8% του ΑΕΠ. Πρότειναν, μάλιστα, οι αποφάσεις να στοχεύουν στη δραστική περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο με την κατάργηση του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας (του 14ου μισθού) και το «ψαλίδισμα» κονδυλίων 1,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία.
Για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση όμως το θέμα του 14ου μισθού αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορεί να υπερβεί. Ο αρχηγός της αποστολής κ. Σέρβαας Ντερούς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, απαίτησε μάλιστα την άμεση εφαρμογή του νόμου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, κάτι που η κυβέρνηση σχεδίαζε να ξεκινήσει το 2013.
Σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης και σε πολλές στιγμές έντασης καθώς οι ελεγκτές εμφανίζονταν καχύποπτοι για κάθε στοιχείο, φαίνεται ότι υπήρξε προσέγγιση μόνο στην απόφαση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Και αυτό για δύο λόγους:
1. Να σταθεροποιηθούν τα έσοδα ΦΠΑ που μειώθηκαν κατά 9,6% τον Ιανουάριο, και 2. Να υπάρξουν άμεσα νέες ροές προς τα άδεια κρατικά ταμεία.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να αυξηθούν οι συντελεστές κατά δύο μονάδες, αν και υπάρχουν και σκληρότερες προτάσεις.
Κλειδώνουν οι αποφάσεις
Υστερα από αυτές τις δύσκολες στιγμές και τις επαφές που θα έχουν αύριο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και τέσσερις υπουργοί- ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , η κυρία Λούκα Κατσέλη, ο κ. Α. Λοβέρδος και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου - με τον φινλανδό επίτροπο κ. Ολι Ρεν, τον διάδοχο του κ. Χοακίν Αλμούνια, αναμένεται να «κλείσουν» τα μέτρα.
Η βασική ένσταση των ελεγκτών, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις τους με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά, ήταν ότι η πρόβλεψη πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί μόλις κατά 0,3% εφέτος είναι υπεραισιόδοξη.
Η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη στις συναντήσεις που είχε μαζί τους τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους κοινοτικούς πόρους.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου