Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Για τις επιπτώσεις στον τουρισμό της Πιερίας από το κλείσιμο των Τεμπών, λόγω κατολισθήσεων, μιλά στο «Ο.Β.» ο ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Dion palace στη Γρίτσα Λιτοχώρου και Olympian bay στη Λεπτοκαρυά κ. Γιώργος Σεβλιάδης.

«Ο τουρισμός της Πιερίας έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, καθώς οι επισκέπτες μας έρχονται οδικώς, ενώ αντιθέτως άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική, εξυπηρετείται και από τον αεροπορικό τουρισμό», σημειώνει. Παράλληλα, ο κ. Σεβλιάδης αναφέρεται και στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η πολιτεία για τη στήριξη του τουρισμού.



Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες και τα Τέμπη παραμένουν κλειστά. Ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις της Νότιας Πιερίας στην οποία δραστηριοποιείστε, αλλά και στην Κατερίνη;

Από αυτή την υπόθεση στις ξενοδοχειακές μονάδες μας είχαμε μεγάλες απώλειες. Χάσαμε αρκετό κόσμο από την Αθήνα, ο οποίος επιλέγει πλέον τη Νότιο Ελλάδα, καθώς η πρόσβαση στην περιοχή μας γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία. Το 70% της πελατείας μας ήταν από τη Νότια Ελλάδα και ως εκ τούτου αυτό το κομμάτι των τουριστών αποκόπηκε, με αποτέλεσμα να ζημιωθούμε 50 με 60%. Ο τουρισμός της Πιερίας έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, καθώς οι επισκέπτες μας έρχονται οδικώς, ενώ αντιθέτως άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική, εξυπηρετείται και από τον αεροπορικό τουρισμό. Δυστυχώς, τη θερινή περίοδο θα έχουμε μεγάλες απώλειες και από τα τουριστικά πρακτορεία.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις συνέπειες αυτού του αποκλεισμού, θα ξεπεραστούν σύντομα ή θα έχουν διάρκεια;

Σίγουρα οι επιπτώσεις θα έχουν διάρκεια. Την περίοδο της Αποκριάς στα ξενοδοχεία μας είχαμε απώλειες τουλάχιστον σε 250 δωμάτια. Οι πελάτες προτίμησαν νότιους προορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μετακίνηση του πληθυσμού της Αθήνας προς τα Νότια, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κλείσιμο του δρόμου.

Η δύσκολη σημερινή κατάσταση που οφείλεται και στην οικονομική κρίση, πια αντιμετώπιση χρήζει από την πολιτεία; Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ώστε να αναζωογονηθεί ο τουρισμός στην Πιερία;

Πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του νομού Πιερίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους επαγγελματίες που επλήγησαν. Η κάθε απώλεια πελάτη από τα ξενοδοχεία μεταβάλλεται σε μεγάλο οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Οι τουριστικές μονάδες θα πρέπει να ενισχυθούν και μέσω της προβολής του Υπουργείου Τουρισμού. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προβολή της Πιερίας, καθώς δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια η… ουρά του Υπουργείου. Η Πιερία έχει δυναμώσει, διαθέτει καλά ξενοδοχεία και μπορεί να υποστηριχθεί, όπως γίνεται με άλλες περιοχές της χώρας.

Την ύστατη αυτή ώρα υπάρχει οργάνωση; Είστε ως κλάδος οργανωμένος για να εκτιμήσετε τις ζημίες και να διεκδικήσετε πιθανά αποζημιώσεις;

Αντί για αποζημιώσεις θα πρέπει να διεκδικούμε πριμοδοτήσεις. Είναι δύσκολο να ζητάς αποζημιώσεις από μία χώρα που περνά οικονομική κρίση. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο να πριμοδοτήσει το κράτος το τουριστικό προϊόν.

Ο τουρισμός είναι η δυναμικότερη δραστηριότητα που μας έμμεινε στην Πιερία. Όλες οι άλλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύπαρξης. Υπάρχει master plan που λένε οι νεοέλληνες; Βαδίζετε με πρόγραμμα σε συνεργασία με την πολιτεία, ώστε να δημιουργήσει τις υποδομές ή βαδίζετε μοναχικά;

Θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια όλων των τουριστικών φορέων του νομού μας, καθώς η περιοχή μας αναπτύσσεται συνεχώς. Υπάρχουν ήδη νέες καλές τουριστικές μονάδες και άλλες γίνονται τώρα. Εμείς, ως εταιρία, κατασκευάζουμε στη Λεπτοκαρυά ένα τεράστιο συνεδριακό, το μεγαλύτερο στην Βόρεια Ελλάδα, χωρητικότητας 3000 ατόμων. Το έργο αυτό θα δώσει μεγάλη πνοή σε όλο το νομό Πιερίας, καθώς θα φιλοξενούμε πάνω από πενήντα μεγάλα συνέδρια το χρόνο.

Ο τόπος μας είναι ευνοημένος, γνωστός λόγω του Ολύμπου. Τι κατά την άποψή σας λείπει για να πάμε καλύτερα;

Αυτό που χρειάζεται η Πιερία είναι τουριστική παιδεία, αλλά και σωστή προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Θα πρέπει ο νομός μας να πάψει να θεωρείτε ως φτωχός προορισμός. Και μην ξεχνάμε ότι σήμερα ο τουρίστας ξοδεύει λιγότερα χρήματα απ’ ότι παλιότερα, αλλά έχει περισσότερες απαιτήσεις.

Ποια κατά την άποψή σας πρέπει να είναι η διαχείριση του προβλήματος, για να επανέλθουμε στα Τέμπη, ώστε να δώσει διέξοδο και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες;

Θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει έμμεσα το τουριστικό μας προϊόν. Προτείνω η Πιερία να είναι τιμώμενη περιοχή για τα επόμενα δύο χρόνια, μέσω του ΕΟΤ. Να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, όχι φοροαπαλλαγών, αλλά φοροδιευκολύνσεων. Ο τουρισμός είναι η μοναδική βιομηχανία της Ελλάδας, εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε.

Από την εμπειρία που έχετε στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων είστε αισιόδοξος ή όχι;

Η πολιτεία στο παρελθόν έχει δώσει λίγα για τον τουρισμό. Τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα το προϊόν του τουρισμό δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε. Η Ελλάδα αυτό που μπορεί να παράγει είναι… τουρισμό. Θα πρέπει να δυναμώσει το Υπουργείο Τουρισμού και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των ξενοδοχείων και των ξενοδόχων.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: