Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Έξι περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Χιλή: 300 νεκροί, 2 εκατομμύρια σεισμόπληκτοι


Αντιμέτωπη με μια τεράστια καταστροφή βρίσκεται η Χιλή, μία μέρα μετά τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων και έχει προξενήσει εκτεταμένες ζημιές στην υποδομή της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, 100 άτομα έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτηρίου στην πόλη Κονσεπσιόν.

Συνολικά, δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική Χιλή έχουν πληγεί από τον σεισμό, σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπασελέ.
«Οι δυνάμεις της φύσης δοκιμάζουν το έθνος μας», είπε η κ. Μπασελέ σε τηλεοπτικό διαγγελμά της το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δόνηση ήταν η 5η ισχυρότερη των τελευταίων 110 ετών. Προκάλεσε ωστόσο περιορισμένες ζημιές σε σύγκριση με τον σεισμό της Αϊτής –μεγέθους 7 Ρίχτερ- καθώς ο οικοδομικός κανονισμός της σεισμογενούς Χιλής είναι αυστηρότερος και οι περισσότερες κατασκευές άντεξαν στη δόνηση.
Ο σεισμός προκάλεσε συναγερμό για τσουνάμι στις χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό. Το κύμα χτύπησε τα νησιά ανοιχτά της Χιλής, όπου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη Γαλλική Πολυνησία το κύμα - ύψους1,8 μέτρων- πέρασε χωρίς να προκαλέσει ζημιές, όπως και στη Χαβάη, οι αρχές της οποίας ήραν τον συναγερμό για τσουνάμι. Στις υπόλοιπες ακτές του Ειρηνικού, το ύψος του κύματος δεν ξεπέρασε το ένα μέτρο. Η Ιαπωνία ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, και οι αρχές έχουν διατάξει την εκκένωση των παραθαλάσσιων περιοχών, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος να πλήξει τις ακτές της κύμα τριών μέτρων.
Στη Χιλή, έξι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εκτεταμένες καταστροφές έχουν αναφερθεί σε κτίρια και οδικό δίκτυο και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, όπου σημειώθηκε πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο χημικών. Πολλές περιοχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, την παροχή νερού και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Τα σωστικά συνεργεία ερευνούν για επιζώντες στα χαλάσματα. Στην Κονσεψιόν, την πόλη που βρίσκεται εγγύτερα στο επίκεντρο του σεισμού, μία γέφυρα κατέρρευσε. Περισσότεροι από 200 κρατούμενοι απέδρασαν από ένα σωφρονιστικό κατάστημα στην πόλη Chillan. Εξήντα από τους δραπέτες έχουν ήδη συλληφθεί.
Οι τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί καθώς το διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο έχει διακόψει τη λειτουργία του εξ αιτίας των ζημιών.
Δεκάδες μετασεισμοί εξακολουθούν να πλήττουν την κεντρική Χιλή. Ο μεγαλύτερος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ήταν της τάξεως των 6,9 Ρίχτερ
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: