Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Αισιόδοξος για την κατασκευή του αγωγού
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό δηλώνει ότι η χώρα του συνεχίζει να πιστεύει στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
Συνέντευξη στον Αχιλλεα Πατσουκα
Τέσσερα μηνύματα που αφορούν την επόμενη μέρα της ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη, στέλνει σήμερα, μέσω της συνέντευξής του στην «Κ» ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό. Κατ' αρχήν ξεκαθαρίζει ότι η Ρωσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ως ένα από τα σημαντικότερα από την πλευρά της διαφοροποίησης των διαδρομών εξαγωγής πετρελαίου. Κατά συνέπεια, διαφωνεί με την απαισιόδοξη άποψη ότι δύσκολα θα πραγματοποιηθεί. Επίσης, διευκρινίζει ότι η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Σαμψούντα - Τζεϊχάν δεν αλλάζει τα σχέδια κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Δεσμεύεται ότι η Ρωσία σαν υπεύθυνη για τη μεταφορά και την εξόρυξη του «γαλάζιου καυσίμου», θα επιλύει οποιαδήποτε ζητήματα αφορούν την εξασφάλιση την ανταγωνιστικής τιμής του φυσικού αερίου, ενώ τέλος κλείνει με ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «οι χώρες της Ευρώπης είναι ανεξάρτητες και από μόνες τους καθορίζουν την πολιτική τους στον χώρο της ενεργειακής ασφάλειας». H συνέντευξη που ακολουθεί έγινε λίγες ώρες μετά το τέλος της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα.
- To τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δύσκολα θα υλοποιηθεί. Συμφωνείτε;
- Δεν θα συμφωνήσω με την απαισιόδοξη αυτή άποψη. Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού θα επιτρέψει στην επίλυση προβλημάτων προμήθειας ρωσικών ενεργειακών πόρων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Γι' αυτό δεν είναι σωστό να μιλάμε για μη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Η Ρωσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυτό το σχέδιο ως ένα από τα σημαντικότερα από την πλευρά της διαφοροποίησης των διαδρομών εξαγωγής πετρελαίου.
Κοινά σχέδια- Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία επικυρώνουν την πρόθεση των χωρών μας να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την υλοποίηση του σχεδίου. Υπενθυμίζω τα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, ότι δεν υπάρχουν εμπόδια «για να προχωρήσουμε σε αυτό το σχέδιο πιο δυναμικά, συνεργαζόμενοι και με τη Βουλγαρία».
- Για τη Ρωσία, όπως και για την Ελλάδα αυτό το σχέδιο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν είναι τυχαίο ότι στις συναντήσεις του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργο Πούτιν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τα ζητήματα της κατασκευής του αγωγού αερίου South Stream και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη κατείχαν την κεντρική θέση. Μπορούμε να πούμε, ότι τα μεγάλου μεγέθους αυτά κοινά σχέδια βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της ενεργής πραγματοποίησης.
Οι Ελληνες εταίροι μας πιστεύουν, ότι η κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μπορεί να ξεκινήσει σε ένα εξάμηνο. Ο πετρελαιαγωγός θα ενισχύσει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ελπίζουμε στη γρήγορη υλοποίησή του. Ταυτόχρονα υπολογίζουμε πως οι Βούλγαροι εταίροι μας, στο άμεσο διάστημα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες οικολογικές μελέτες, γεγονός που θα οδηγήσει το έργο σε πιο ενεργό στάδιο.
- Η επικείμενη συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τζεϊχάν, σημαίνει πως η Ρωσία ενδέχεται να εγκαταλείψει το σχέδιο του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη; Η χώρα σας διαθέτει τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών και των δύο αγωγών;
- Η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Σαμψούντα - Τζεϊχάν δεν αλλάζει τα σχέδια κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σχέδια. Σήμερα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, του Βοσπόρου και των Στενών των Δαρδανελίων μεταφέρονται ετησίως περίπου 110 εκατ. τόνοι πετρελαίου και 40 εκατ. τόνοι πετρελαϊκών προϊόντων. Η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και Σαμψούντα - Τζεϊχάν θα επιτρέψει την αποσυμφόρηση των Στενών σε σημαντικό βαθμό και στη μείωση του τεράστιου οικολογικού φορτίου.
Θεωρώ πως και οι δύο πετρελαιαγωγοί μπορεί να γίνουν στο μέλλον οι συνιστώσες ενός σύνθετου συστήματος διαμετακόμισης των περιοχών της Κασπίας και της Μαύρης θάλασσας, συμβάλλοντας στη διεθνή ενεργειακή και οικολογική ασφάλεια.
Απαντώντας στην ερώτηση για τις δυνατότητες της Ρωσίας να τροφοδοτήσει τους δύο αυτούς αγωγούς, μπορώ να πω, ότι αυτή τη στιγμή στη Ρωσία πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα η ανάπτυξη νέων και μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σας διαβεβαιώνω, πως όλα τα ρωσικά σχέδια κατασκευής αγωγών, όπως Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, North - Stream, South - Stream, είναι εξασφαλισμένα και εγγυημένα από πόρους.
- Ποιες είναι οι προοπτικές του σχεδίου South Stream; Θα είναι ανταγωνιστική η τιμή του;
- Το σχέδιο South Stream πραγματοποιείται για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η ανάπτυξη των υποδομών πετρελαίου και αερίου και η εξασφάλιση σταθερών ποσοτήτων των ενεργειακών πόρων θα συμβάλει στην άνοδο της γενικής ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Αναφορικά με την τιμή του, θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι έχει επιλυθεί το κύριο πρόβλημα που είναι η τροφοδοσία του, που θα εξασφαλίζεται από τα ρωσικά κοιτάσματα αερίου. Φυσικό αέριο έχουμε αρκετό για τη σταθερή προμήθεια της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες. Εκτός αυτού, οι προγνώσεις μας για το προσεχές διάστημα μιλούν για δυνατότητα αύξησης της κατανάλωσης του φυσικού ρωσικού αερίου τουλάχιστον στο διπλάσιο! Η Ρωσία σαν υπεύθυνη για την μεταφορά και την εξόρυξη του «γαλάζιου καυσίμου», θα επιλύει οποιαδήποτε ζητήματα αφορούν την εξασφάλιση της ανταγωνιστικής τιμής του φυσικού αερίου που θα περνάει από το South Stream.
Πιέσεις από ΗΠΑ- Συχνά οι ΗΠΑ ζητούν την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Εικάζεται πως τα εμπόδια στην υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και του South Stream μπορεί να είναι αποτέλεσμα των αμερικανικών πιέσεων;
- Οι χώρες της Ευρώπης είναι ανεξάρτητες και από μόνες τους καθορίζουν την πολιτική τους στον χώρο της ενεργειακής ασφάλειας. Η κατασκευή του South Stream θα αποτελέσει άμεση απάντηση σε αυτό.
- Πώς βλέπετε την ενεργειακή δομή της χώρας σας τα επόμενα χρόνια;
- Πολλές χώρες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στρεφόμενες σε άλλες μορφές ενέργειας. Η ενεργειακή στρατηγική της Ρωσίας μέχρι το 2030 προβλέπει τη μετάβαση σε μια νέα μορφή ανάπτυξης και τον σχηματισμό νέων οικονομικών υποδομών. Σύμφωνα με αυτό, το δεσπόζον σημείο της υλοποίησης της κρατικής ενεργειακής πολιτικής θα είναι η γενική αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Σήμερα αναπτύσσουμε την ατομική ενέργεια, καταβάλλουμε προσπάθεια για τη χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για το μέλλον υπάρχει η πρόβλεψη σταδιακού περάσματος αρχικά από άλλες τεχνολογικές δυνατότητες απώτερης εξέλιξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλής ποιότητας αξιοποίηση τόσο παραδοσιακών μορφών ενέργειας όσο και νέων πηγών ενέργειας και τεχνολογίας που δεν αποτελούνται από υδρογονάνθρακες. Δεν πρέπει, ωστόσο, να υποτιμήσουμε τη σημασία των μη παραδοσιακών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αν και τουλάχιστον για τα προσεχή 15-20 χρόνια στη βάση της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης θα παραμείνουν οι υδρογονάνθρακες.
WWW.KATHIMERINI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: