Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Οι επιπτώσεις στον Τουρισμό από το κλείσιμο των Τεμπών





Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχειακού ομίλου «Mediterranean» Ευαγγελία Ξυπτερά – Λάμπρου μιλά στο «Ο.Β.»

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τουριστικές επιχειρήσεις του νομού μας, λόγω του κλεισίματος των Τεμπών, περιγράφει στο «Β.τ.Δ», η κα Ευαγγελία Ξυπτερά – Λάμπρου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχειακού ομίλου «Mediterranean».


Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πέρσι την ίδια εποχή τα ξενοδοχεία της Πιερίας ετοιμαζόταν για τις σχολικές εκδρομές από την νότια Ελλάδα, φέτος όμως αυτές έχουν σταματήσει, διότι επιλέγουν άλλους προορισμούς προκειμένου οι μαθητές να αποφύγουν την ταλαιπωρία της πρόσβασης στο νομό μας, μέσα από τους επικίνδυνους παρακαμπτήριους δρόμους.

Επιπλέον, η κα. Ξυπτερά – Λάμπρου σημειώνει ότι ο κλάδος του τουρισμού χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία. «Δεν αρκεί να λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Πρέπει η πολιτεία να πάρει μέτρα που θα βοηθήσουν τους ξενοδόχους», αναφέρει.



Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες και τα Τέμπη παραμένουν κλειστά. Ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις της Νότιας Πιερίας στην οποία δραστηριοποιείστε, αλλά και στην Κατερίνη;
Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την νότια Πιερία. Όλες οι τουριστικές περιοχές του νομού έχουν πρόβλημα. Πέρσι την ίδια εποχή είχαμε τις σχολικές εκδρομές από την νότια Ελλάδα, τόσο τις διήμερες όσο και τις πενθήμερες. Φέτος αυτές έχουν σταματήσει. Επιλέγουν άλλες περιοχές. Κανένα σχολείο δεν αποφασίζει να κάνει αυτό το ταξίδι με λεωφορείο που γίνεται μακρινότερο μέσα από τους επικίνδυνους δρόμους. Αυτήν την εποχή εμείς οργανώναμε τις κρατήσεις του Πάσχα. Το ενδιαφέρον πρακτόρων και μεμονωμένων πελατών είναι μειωμένο. Όλοι ρωτάνε αν θα ανοίξουν τα Τέμπη.

Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο με το εσωτερικό τουρισμό. Το χειμώνα είχαμε τις εκδρομές των τουριστών από τα Βαλκάνια. Και αυτές έχουν σταματήσει. Οι αλλοδαποί πελάτες που μένουν στην περιοχή κάνουν μονοήμερες εκδρομές είτε ομαδικά είτε μεμονωμένα στα Μετέωρα στους Δελφούς και στην Αθήνα. Γνωρίζοντας ότι αυτό είναι δύσκολο φυσικά και δεν έρχονται εδώ για τις διακοπές τους. Όπως καταλαβαίνετε ο φετινός χειμώνας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις κινητοποιήσεις των αγροτών έγινε πολύ δύσκολος για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι επιπτώσεις αυτές θα κυλήσουν φυσικά και στην αγορά της περιοχής.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις συνέπειες αυτού του αποκλεισμού, θα ξεπεραστούν σύντομα ή θα έχουν διάρκεια;

Αν ο αποκλεισμός της περιοχής λόγω των Τεμπών κρατήσει μέχρι το Πάσχα όλοι θα προσπαθήσουμε να ανακάμψουμε γρήγορα. Τι θα γίνει όμως αν το έργο δεν τελειώσει μέχρι τότε; Τι θα γίνει όταν οι πρώτοι αλλοδαποί τουρίστες του Μαΐου και Ιουνίου διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν; Πόση αρνητική διαφήμιση θα κάνουν για τον Νομό; Αναλογιστείτε πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις κρατήσεις για την συνέχεια της καλοκαιρινής περιόδου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου που Γερμανοί τουρίστες μας επισκέπτονται. Με αγωνία διαπιστώνουμε ότι ενώ εμείς προετοιμαζόμαστε για την καλοκαιρινή σαιζόν, κλείνουμε συμφωνίες, κάνουμε ταξίδια για την προβολή, επενδύουμε σε διαφήμιση η πολιτεία δεν επιταχύνει την αποκατάσταση των ζημιών και θα βρεθούμε μπροστά σε δυσκολότερες καταστάσεις.

Η δύσκολη σημερινή κατάσταση που οφείλεται και στην οικονομική κρίση, πια αντιμετώπιση χρήζει από την πολιτεία; Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ώστε να αναζωογονηθεί ο τουρισμός στην Πιερία;

Ο τουρισμός στην Πιερία δεν είναι ξέχωρος από τον τουρισμό στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κλάδος του τουρισμού χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία. Δεν αρκεί να λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Πρέπει η πολιτεία να πάρει μέτρα που θα βοηθήσουν τους ξενοδόχους. Να μην προσανατολίζεται μόνο σε φοροεισπρακτικές τακτικές και αύξηση ΦΠΑ, να επιδοτήσει τις προσλήψεις υπαλλήλων, να συγκροτηθούν γρήγορα οι επιτροπές που θα χορηγήσουν τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου και να παρέμβει στον τραπεζικό κλάδο ώστε οι επαγγελματίες να ανακουφιστούν οικονομικά.

Την ύστατη αυτή ώρα υπάρχει οργάνωση; Είστε ως κλάδος οργανωμένος για να εκτιμήσετε τις ζημίες και να διεκδικήσετε πιθανά αποζημιώσεις;

Στην Πιερία υπάρχει ο σύλλογος των ξενοδόχων Παραλίας και ο σύλλογος των ξενοδόχων Πιερίας. Μέσα από αυτούς τους συλλόγους σε συνεργασία με το επιμελητήριο, τους άλλους συλλόγους των επαγγελματιών που πλήττονται, την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μπορούμε να πιέσουμε πρώτα από όλα για την γρήγορη επίλυση του προβλήματος και στην συνέχεια για αποζημιώσεις.

Ο τουρισμός είναι η δυναμικότερη δραστηριότητα που μας έμμεινε στην Πιερία. Όλες οι άλλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύπαρξης. Υπάρχει master plan που λένε οι νεοέλληνες; Βαδίζετε με πρόγραμμα σε συνεργασία με την πολιτεία, ώστε να δημιουργήσει τις υποδομές ή βαδίζετε μοναχικά;

Όχι δεν υπάρχει master plan όπως το θέσατε. Η πορεία του κάθε επιχειρηματία είναι μεμονωμένη. Υπάρχει εκπροσώπηση σε τουριστικές εκθέσεις από την Νομαρχία Πιερίας και συνεργασία του συλλόγου των ξενοδόχων Παραλίας και του συλλόγου των ξενοδόχων Πιερίας με την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την επίλυση κάποιων προβλημάτων αλλά όχι master plan.

Ο τόπος μας είναι ευνοημένος, γνωστός λόγω του Ολύμπου. Τι κατά την άποψή σας λείπει για να πάμε καλύτερα;

Η Πιερία είναι κατά την γνώμη μου ένας ευλογημένος τόπος, διαθέτει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν μία περιοχή που μπορεί να γίνει τουριστικά ανταγωνιστική. Ο Όλυμπος είναι το μεγάλο πλεονέκτημα μας. Πρέπει να τον προβάλλουμε, αυτοδιοίκηση και επαγγελματίες σε περισσότερες αγορές. Μπορούμε να κάνουμε την περιοχή ένα ισχυρό προορισμό πάνω στον τουριστικό χάρτη. Πιστεύω δυνατά ότι η περιοχή το αξίζει. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες περιοχές. Πρέπει να προστατέψουμε επίσης τη θάλασσα μας. Χρειάζεται συνεργασία και πίεση στους γειτονικούς νομούς για αυτό. Και φυσικά εμείς οι επαγγελματίες να κάνουμε συνεχή αναβάθμιση καταλυμάτων και παροχών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό χωρίς ποιοτικές μονάδες.

Ποια κατά την άποψή σας πρέπει να είναι η διαχείριση του προβλήματος, για να επανέλθουμε στα Τέμπη, ώστε να δώσει διέξοδο και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες;

Όπως είπαμε όσο ποιο γρήγορα ανοίξουν τα Τέμπη τόσο το καλύτερο. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Τότε καθώς η πρόσβαση στην περιοχή μας γίνει ευκολότερη η επισκεψιμότητά μας από την Νότια Ελλάδα θα αυξηθεί και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της περιοχής.

Από την εμπειρία που έχετε στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων είστε αισιόδοξη ή όχι;

Παρόμοια κατάσταση δεν έχει υπάρξει. Ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία που είχε επηρεάσει τον τουρισμό μας ήταν μεγάλης σημασίας, έπληττε πολλές περιοχές και η αντιμετώπιση των συνεπειών του ήταν συλλογικότερη. Το πρόβλημα των Τεμπών αφορά λιγότερες περιοχές και σίγουρα ευνοεί κάποιες άλλες. Οι περιοχές λοιπόν που χάνουμε καθημερινά πρέπει να συντονιστούμε και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Αρχικά σύμφωνα με αυτά που ακούγαμε πιστεύαμε στη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών. Τώρα όμως υπάρχει ασάφεια.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: