Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Μέρες νηστείας και ο χαλβάς είναι το πιο δημοφιλές γλυκό. Εκτός από την ωραία γεύση του όμως, ο χαλβάς εφοδιάζει τον οργανισμό με πολυτιμα θρεπτικά συστατικά.

Παρασκευάζεται από αλεσμένο σουσάμι (ταχίνι) και ζάχαρη ενώ μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, μέλι και σοκολάτα
Πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε, ασβέστιου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και αντιοξειδωτικών ουσιών. Επιπλέον, το κύριο συστατικό του χαλβά, το σουσάμι, είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως μεθειονίνη, τρυπτοφάνη, λευκίνη και αργινίνη. Το σουσάμι δεν περιέχει το αμινοξύ λυσίνη, ωστόσο, όταν συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς οι οποίοι είναι πλούσιοι σε λυσίνη, δημιουργελιται ενας τέτοιος συνδυασμός αμινοξέων, με αποτέλεσμα να προκύπτει πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας που προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεινών. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει ο χαλβάς είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και του προσδίδουν σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Προσφατες μελέτες έχουν αποδώσει στον χαλβά αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες , εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε και στις αντιοξειδωτικές ουσίες σησαμίνη και σησαμινόλη. Ατομα με υπερχοληστερολαιμία και ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση του χαλβά.

Για να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική του δράση προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.

Ο χαλβάς είναι ενας από τους περισσότερο οφέλιμους για την υγεία γλυκούς πειρασμούς. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η εξαιρετικά υψηλή θερμιδική του αξία. 100 γραμμάρια μακεδονικού χαλβά περιέχουν 540 θερμίδες και έτσι η υπερβολική κατανάλωση του ευκολα μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: