Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη του δημάρχου Κατερίνης Σ. Χιονίδη για τις συνέπειες από το κλείσιμο των Τεμπών ( 18/02/2010 )





«Η Πιερία υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται τεράστια ζημιά από το κλείσιμο των Τεμπών»

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Σάββας Χιονίδης.
Σε συνέντευξη του ο κ. Χιονίδης, τόνισε μεταξύ άλλων πως η ΤΕΔΚ συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, χαρακτήρισε τις συνέπειες τεράστιες προσθέτοντας πως με το κλείσιμο των Τεμπών φάνηκε η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα.

Τάχθηκε υπέρ των αποζημιώσεων των πληγέντων, και πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου αντασφάλισης προκειμένου να αποζημιώνονται άμεσα επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.


Η συνέντευξη


Η Πιερία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το κλείσιμο των Τεμπών. Πέρασαν πάνω από δυο μήνες και δεν έγινε τίποτα για την αποκατάσταση του δρόμου και φημολογείται ότι θα αργήσει πολύ. Έχετε προβεί σε κάποιες ενέργειες ως ΤΕΔΚ Ν. Πιερίας;

Είναι γεγονός ότι η Πιερία υπέστη μια τεράστια ζημιά και υφίσταται μια τεράστια ζημιά από το κλείσιμο των Τεμπών. Αυτό δείχνει τις αδυναμίες της ελληνικής πολιτείας στο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Φάνηκε ξεκάθαρα και περίτρανα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης της Πιερίας παρά μόνο μέσα από ένα στενό μικρό δρόμο, αυτό των Τεμπών. Συμμετέχουμε συστηματικά στις κινητοποιήσεις σε συνεργασία πάντοτε γιατί αυτό είναι το καλύτερο, με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές τους φορείς σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η λογική του να πάμε ξεχωριστά ως ΤΕΔΚ ή ξεχωριστά ως δήμος δεν είναι στη φιλοσοφία μας. Πιστεύουμε ότι η Πιερία είναι μικρή, τα προβλήματα είναι μεγάλα και η συστράτευση νομίζω ότι βοηθά πολύ περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ζημιά που έχει υποστεί η περιοχή δεν περιορίζεται στο σήμερα αλλά απειλείται η τουριστική περίοδος, έτσι τουλάχιστον είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας . Προγραμματίζετε κάποιες ενέργειες, επαφές με τον αρμόδιο υπουργό για την εξεύρεση λύσης;

Οι ζημίες που έχει υποστεί η περιοχή, υφίστανται και σήμερα και ελπίζουμε ότι δεν θα ξεπεραστεί το όριο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και του υπουργού, ότι περίπου το Πάσχα θα δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος.

Εφόσον δε ξεπεράσουμε το όριο αυτό που υποσχέθηκε ο υπουργός, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια καλύτερη ροή ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, που είναι και η κινητήριος δύναμη του νομού.

Έχετε έλθει σε επαφή με την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», να πληροφορηθείτε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες;

Δεν είμαστε σε επαφή με την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» γιατί δεν είναι συνομιλητής μας η εταιρία. Παρακολουθούμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες, μέσω άλλων φορέων, βλέπουμε ότι γίνεται μια δουλειά. Πιστεύουμε ωστόσο ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί λύσεις πολύ νωρίτερα και φυσικά αυτοί που έκαναν τη σύμβαση αυτή, οφείλουν να τη βελτιώσουν.

Σκοπεύετε να συγκαλέσετε σύσκεψη της ΤΕΔΚ για το θέμα;

Το θέμα αυτό στην ΤΕΔΚ έχει συζητηθεί επανειλημμένως και ακολουθούμε συγκεκριμένη τακτική όπως προανέφερα και συμμετέχουμε συστηματικά στη συστράτευση όλων των φορέων της Πιερίας και δεν κάνουμε κάτι χωρίς ουσία.

Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να κινητοποιηθεί η πολιτεία και να σκύψει στο πρόβλημα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την οικονομική ζωή του τόπου;

Η Πολιτεία οφείλει πρώτον να αποκαταστήσει το δρόμο το συντομότερο δυνατό όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός. Η δεύτερη ενέργεια είναι να μπορέσει για ένα χρόνο το 2010 να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα στον τουριστικό φορέα, στον τομέα παροχής υπηρεσιών προς τους τουρίστες γιατί αυτοί είναι το πρώτο κύμα του μεγάλου προβλήματος, που νέκρωσε ο δρόμος και κατά συνέπεια τα ξενοδοχεία. Το άλλο κομμάτι αφορά αποζημιώσεις τις οποίες οφείλουμε να δώσουμε σαν κράτος σε αυτούς οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές και είναι οι μεταφορές, τα ξενοδοχεία, επαγγέλματα τα οποία έχουν συνάφεια με την υπόθεση των αυτοκινητοδρόμων και διακίνησης προϊόντων, κυρίως προς Αθήνα. Παλαιότερα είχα κάνει μια πρόταση που κατατέθηκε και αφορά στη δημιουργία ενός ταμείου αντασφάλισης με ένα πόσο των ασφαλιστικών εταιριών και την συμμετοχή του κράτους για άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Ένα ταμείο στο οποίο θα πληρώνουν και οι ξενοδόχοι το ένα τις χιλίοις των εσόδων και να συμμετέχει και το κράτος για να μπορεί αυτομάτως να δίνονται αποζημιώσεις, πέρα από την υποχρέωση του κράτους για άμεση αποκατάσταση. Επιτέλους να μπορούμε να μη διεκδικούμε ζητιανεύοντας ή πιέζοντας ή απειλώντας αλλά να γίνεται όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες τουριστικά, με άμεση και δίκαιη απόδοση.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: