Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010


Συνέντευξη του δημάρχου Αν. Ολύμπου Δ. Αρωνιάδη για τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών ( 18/02/2010 )





«Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών»
Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέπα ζητούν οι Δήμαρχοι των Δήμων Ανατολικού Ολύμπου, Λιτοχώρου, Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου, ώστε να του θέσουν το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά το κλείσιμο των Τεμπών.

Ο Δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ο.Β.», σημειώνει ότι αν δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον κ. υπουργό είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και στο κλείσιμο δρόμων. Την απόφαση για τη συνάντηση με τον κ. Ρέπα έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή για το άνοιγμα των Τεμπών, η οποία συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης στον Πλαταμώνα. Στη συνάντηση θα μετέχουν οι δήμαρχοι και μέλη της συντονιστικής επιτροπής, ενώ θα παραβρεθούν και οι βουλευτές της ευρύτερης περιοχής. «Αυτό που ζητάμε από τον κ. Ρέπα είναι μια υπεύθυνη απάντηση», τόνισε ο κ. Αρωνιάδης.

Ακόμη, καταφέρεται κατά της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», λέγοντας ότι έχει τη χρήση για τριάντα χρόνια, αλλά δεν έχει την ιδιοκτησία για να κάνει ότι θέλει, όποτε επιθυμεί και να βάζει όσα εκρηκτικά θέλει…

Ο Δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου σημειώνει τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που έχει η περιοχή του, μετά το κλείσιμο του δρόμου, καθώς και την απόφαση που έλαβαν οι τέσσερις δήμοι να εκπονήσουν μελέτη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε να δουν τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής αιμορραγίας των επιχειρήσεων.

Έχετε πληροφόρηση για την πορεία των έργων αποκατάστασης στην Κοιλάδα των Τεμπών;
Αυτή τη στιγμή, απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, εργάζονται κάποιοι αλπινιστές Ελβετοί και τοποθετούν καρφιά, ώστε να μπουν σήτες για να σταματούν τα βράχια. Καμιά άλλη εργασία δεν γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο, δεν έχουν αγγίξει ούτε πετραδάκι. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για την αποκατάσταση των ζημιών. Αυτά που ισχυρίζεται η εταιρία ότι χρειάζονται 16 εβδομάδες για να ανοίξουν τα Τέμπη, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το προσδιορίζει. Πώς βγάλανε αυτό το συμπέρασμα όταν καν δεν μαζέψανε τα βράχια από το δρόμο;

Θεωρείτε ότι υπάρχει ολιγωρία από την πλευρά της εταιρίας;

Ο δρόμος δεν είναι της εταιρίας, αλλά όλων των πολιτών. Η εταιρία μπορεί να έχει τη χρήση για τριάντα χρόνια, αλλά δεν έχει την ιδιοκτησία για να κάνει ότι θέλει, όποτε επιθυμεί και να βάζει όσα εκρηκτικά θέλει.

Έχετε έρθει σε επαφή με όμορους δήμους, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος;

Οι Δήμοι Ανατολικού Ολύμπου, Λιτοχώρου, Ευρυμενών, Κάτω Ολύμπου και η ιστορική κοινότητα Αμπελακίων, μαζί με επαγγελματίες των περιοχών αυτών, συστήσανε μια Συντονιστική Επιτροπή η οποία, για ακόμη μία φορά συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης στον Πλαταμώνα, όπου αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέπα. Θα επιδιώξουμε ραντεβού μαζί του και αν δεν υπάρξει κάποια ικανοποιητική απάντηση, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και στο κλείσιμο των δρόμων. Αυτό που ζητάμε από τον κ. Ρέπα είναι μια υπεύθυνη απάντηση.

Έχετε κάνει κάποιο απολογισμό για το ύψος της οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή σας από το κλείσιμο των Τεμπών;

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα του ύψους της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις. Αν, όμως, κρίνουμε από την τουριστική κίνηση που είχαμε την περίοδο της Αποκριάς η ζημία είναι τεράστια. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνον τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, αλλά όλη την εμπορική δραστηριότητα του τόπου.

Το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν θα είναι μόνον για τη φετινή χρονιά, καθώς οι τουρίστες που έρχονταν αλλάξανε προορισμό και πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν σε μας. Το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο το καλοκαίρι, καθώς τα τουριστικά πρακτορεία δεν υπογράφουν συμβάσεις με τα τουριστικά καταλύματα.
 ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: