Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Θάρρος και όραμα ζήτησε ο Μπαν Κι Μουν


Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, υποδέχθηκε τον γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

«Χρειάζονται περισσότερες συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προσφωνώντας το γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στο δείπνο που παρέθεσε χθες προς τιμήν του.

Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι «πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δεν έχουμε ακόμη καν αγγίξει, ή τα οποία δεν έχουμε συζητήσει επαρκώς».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη Λευκωσία και σήμερα θα έχει κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στη συνέχεια θα έχει κοινή συνάντηση με τους δύο άνδρες στην οικία του ειδικού του αντιπροσώπου του στην Κύπρο.

«Θάρρος, ευελιξία και όραμα» συνέστησε ο Μπαν Κι-Μουν σε δηλώσεις του, χθες το απόγευμα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, σημειώνοντας πως δεν έχει ψευδαισθήσεις και ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού.

Ακόμη, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τη μέχρι τώρα σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών» και επεσήμανε ότι με την επίσκεψή του θέλει να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον Μπαν Κι-Μουν για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ και στον ίδιο προσωπικά, σημείωσε ότι παράγοντας-κλειδί στο Κυπριακό είναι η Τουρκία, και υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ έχει καθορίσει τη βάση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: