Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Οι ισλαμιστές του Κουβέιτ απορρίπτουν το γαλλικό μαχητικό



Η διμερής στρατιωτική συμφωνία που υπογράφηκε από τη Γαλλία και το Κουβέιτ στα τέλη του περασμένου έτους, υποτίθεται ότι θα ενίσχυε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέας της άμυνας και θα προωθήσει στις χώρες του το περίφημο μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Dassault.

Τις προηγούμενς μέρες υπήρξε μια αναπάντεχτη εξέλιξη, όταν μία ισλαμιστική ομάδα νομοθετών προειδοποίησε την κυβέρνηση του Κουβέιτ να μπλοκάρει τη συμφωνία για το μαχητικό επειδή είναι «ύποπτη». Ο συνασπισμός της ισλαμιστικής ομάδας επαναλαμβάνει την κατηγορηματική απόρριψη της εν λόγω ύποπτης συμφωνία, ιδιαίτερα μετά από πληροφορίες ότι τις τελευταίες τεχνικές εκθέσεις εισηγήθηκαν την απόρριψη της συμφωνίας.

Η συγκεκριμένη δήλωση δεν εξηγεί γιατί θεωρεί τη συμφωνία ύποπτη, ούτε παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την υποτιθέμενη τεχνική έκθεση.

Σύμφωνα με το Defense News, ο ισχυρισμός του ισλαμιστικού μπλοκ θα μπορούσε να συνδέεται με την αντιμετώπιση του θέματος της «υπερ-φουσκωμένης» τιμής του αεροσκάφους. Ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού μπλόκ Waleed al-Tabtabai προειδοποίησε την κυβέρνηση για την κατασπατάληση δημοσίων πόρων για ύποπτες προσφορές.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας για την προμήθεια του μαχητικού δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, εκτός του γεγονότος της έγκρισης του Κοινοβουλίου του Κουβέιτ για την προμήθεια μέχρι και 28 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το γαλλικό αεροσκάφος είναι μόνο σε υπηρεσία με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, παρά τις σημαντικές προσπάθειες από τις γαλλικές αρχές να αναζητήσουν αγοραστή για την εξαγωγή του μαχητικού σε τρίτη χώρα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκέφθηκε το Κουβέιτ το περασμένο έτος - η πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου από το 1991 - για να σφραγίσει αισίως τη συμφωνία.

Η συμφωνία με το Κουβέιτ θα ανοίξει την όρεξη των άλλων αεροποριών της περιοχής. Ήδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για μία ενδεχόμενη αγορά 60 αεροσκαφών Rafale.

Δεν υπάρχουν σχόλια: