Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Δρούτσας: «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μάχη χαρακωμάτων»

Ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα στο συνέδριο «Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι».
Η Ελλάδα είναι και πάλι αξιόπιστη και επιστρέφει στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων με μια πολιτική πρωτοβουλιών και ανοιχτών οριζόντων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, επισημαίνοντας ότι στη δυναμική των πρωτοβουλιών αυτών εντάσσεται τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες σε δύο μέρες, όσο και η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Τουρκία στις 30 Μαρτίου.
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μάχη χαρακωμάτων από τη θέση του άβουλου παρατηρητή και τέτοια συμπεριφορά δεν προσιδιάζει στην Ελλάδα, η οποία έχει πολλά συμφέροντα να υπερασπιστεί στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Δρούτσας από το βήμα του συνεδρίου με θέμα «Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι» που οργανώνει η International Herald Tribune και δίνοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τα Βαλκάνια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», ως «συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης 2003» και τη χαρακτήρισε το «φιλί της ζωής» που έδωσε η Ελλάδα στη συζήτηση για την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ, μια πρωτοβουλία που «μπορεί να λάβει μορφή οδικού χάρτη και να θέσει συγκεκριμένα ορόσημα».
Ειδικότερα για την εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε ότι «ελπίζουμε για κοινώς αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ και το επακόλουθο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων» και υπογράμμισε την πολιτική πρωτοβουλιών με άμεσες πολιτικές επαφές -πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- που έχουν ληφθεί από ελληνικής πλευράς, με στόχο τη βελτίωση του κλίματος και την άρση της δυσπιστίας της άλλης πλευράς. Στο πλαίσιο αυτό «θα γίνει μεθαύριο μια νέα συνάντηση με δική μας πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρωθυπουργών», υπογράμμισε.
Στέλνοντας μήνυμα ειλικρίνειας προς την άλλη πλευρά, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να γίνει ο πολυτιμότερος συμπαραστάτης της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας. Αναζητούμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, λύση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δεν θα αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες, ούτε την αίσθηση ότι κάποιο μέρος αδικείται», για να προσθέσει ότι «η πρωτοβουλία μας για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ειλικρινής και η πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να αμφισβητείται».
Τεκμηριώνοντας ότι η ελληνική πρωτοβουλία έχει απήχηση στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας, είπε ότι, ήδη φέτος μπορούμε να χαιρετίσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κροατία, την πρόοδο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας με την απεμπλοκή της κύρωσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, τον ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στη Βοσνία, τις εντατικές προσπάθειες της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αξιολόγησης της υποψήφιοτητάς τους για ένταξη, την αυστηρή εκπλήρωση των κριτηρίων για την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων για την Αλβανία και τη Βοσνία, την απτή πρόοδο μέσω διαστηριοποίησης της ΕΕ στο Κόσοβο.
Με ειλικρίνεια και καθαρή γλώσσα μιλάει η Ελλάδα και έναντι της Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Δρούτσας. Η ελληνική στήριξη στην τουρκική ευρωπαϊκή προοπτική είναι ειλικρινής και βασίζεται σε αρχές και αξίες, χωρίς όμως την παραμικρή έκπτωση ως προς την υποχρέωση εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων. Στόχος που έχουμε συμφωνήσει όλοι στην ΕΕ είναι μία Τουρκία πλήρες μέλος εφόσον έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Τα περί ειδικής σχέσης μειώνουν την επιρροή της Ευρώπης στην Τουρκία και θολώνουν το μήνυμά της, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις αντίκειται σε κάθε έννοια καλής γειτονίας. «Οι διεκδικήσεις της έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο, ακόμη και την κοινή λογική». Εφερε ως πρόσφατο παράδειγμα τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στις επιχειρήσεις της FRONTEX, «ενέργειες που μας ενοχλούν και δεν μένουν αναπάντητες».
Αλλά μπροστά στο ερώτημα, αν θα επιλέξουμε πάλι την αδράνεια ή την πρωτοβουλία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία «μπορούν να έχουν θετικό πρόσημο, υπάρχει ευρύ φάσμα θεμάτων για συνεργασία και δημιουργία μερίσματος ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», για να επαναλάβει και πάλι: «Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκπτώσεις στις θέσεις μας».
Συνοψίζοντας το πνεύμα που απηχεί η πολιτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε:
«Εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και διερευνούμε τις δυνατότητες συνεργασίας και προσέγγισης, εντοπίζουμε και αξιοποιούμε τις ευκαιρίες, δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι ευκαιρίες παίρνοντας πρωτοβουλίες και προσπαθούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Ξαναπιάνουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε το 2004. Εργαζόμαστε προς όφελος των δύο λαών αλλά και ολόκληρης της περιοχής».
Δίνοντας το χειροπιαστό παράδειγμα ότι «κάνουμε τα λόγια άμεση πράξη», υπενθύμισε τη συνάντηση της Κατευθυντήριας Επιτροπής στο επίπεδο των Γενικών Διευθυντών των πολιτικών υποθέσεων των υπουργείων Εξωτερικών, των δύο χωρών, την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τη «ένα πρώτο στέρεο βήμα προς την κατεύθυνση που θέλουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα» και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία «προκειμένου να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησης του Γιώργου Παπανδρέου».
Επιδιώκουμε, πρόσθεσε, «αποτελέσματα σε εύλογο χρόνο, χωρίς βιασύνη με σταθερά βήματα, και με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία».
Δίνοντας το στίγμα μιας πολυδιάστασης εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι «ασκούμε εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων, έχουμε συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και του Ευξείνου Πόντου, είμαστε παρόντες στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πάταξη της τρομοκρατίας, η ενεργειακή ασφάλεια». Σημείωσε ότι σε λίγο διάστημα αναλαμβάνουμε την προεδρία του ΟΣΕΠ, ενώ έχουμε την προεδρία της Ομάδας Επαφής για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας.
«Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το καράβι, η Ελλάδα, έχει καπετάνιο αξιόπιστο και με τεράστιο διεθνές κύρος που ξέρει πού θέλει να πάει και αυτό κάνει τη δική μου δουλειά πιο εύκολη», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο της πανελλήνιας ένωσης ξενοδόχων για το θέμα της βίζας, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γερουλάνο και σημείωσε ότι «απ' αυτή τη συνεργασία έχει υπάρξει άκρως θετικό αποτέλεσμα, έχουν δοθεί εντολές σε όλα τα προξενεία να εφαρμοστούν όλοι οι κανόνες με την αναγκαία ευελιξία, για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση του τουρισμού μας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: