Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Πρώτοι στην παραγωγικότητα, πρώτοι στην ανταγωνιστικότητα, πρώτοι και στο «λάδωμα» οι Γερμανοί. Πληροφορώ την κυρία Ανγκελα Μέρκελ ότι στο νέο διεθνές σκάνδαλο χρηματισμού ύστερα από εκείνο της Siemens και της Μan, πρωταγωνιστεί η Μercedes.

Η αυτοκινητοβιομηχανία «λάδωσε» το διάστημα 2000-2008 τουλάχιστον 200 φορές κυβερνητικούς αξιωματούχους σε συνολικά 22 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου Κεφαλαιαγορών SΕC των ΗΠΑ, η εταιρεία διέθεσε 56 εκατ. δολάρια για να επιτύχει παραγγελίες ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Έχουμε τώρα μια εικόνα των «German statistics» αφού π.χ. αποδεικνύεται ότι το «γερμανικό λάδωμα» είναι μια επένδυση που αποδίδει 30 φορές το αρχικό κεφάλαιο, ή 3.000%.

Ποια μορφή είχε το «λάδωμα;». Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Τουρκμενιστάν ζήτησε και πήρε μια τεθωρακισμένη Μercedes-Βenz του τύπου S-Κlasse αξίας 300.000 ευρώ. Στην Κίνα τα δώρα συμπεριελάμβαναν ταξίδια και κοσμήματα, ενώ στο Ιράκ, που βρίσκεται πιο κοντά στην ελληνική κουλτούρα, είχαν τη μορφή μετρητών που παραδίδονταν σε πλαστική σακούλα.

Υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα η Μercedes έχει κερδίσει συμβόλαια του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ και της ΕΘΕΛ, αλλά παρά το γεγονός ότι στον «κατάλογο της ντροπής» τη Δυτική Ευρώπη εκπροσωπεί αποκλειστικά η Ελλάδα, ουδείς μπορεί να φανταστεί Ελληνα να δέχεται «γερμανική βοήθεια»...

***

«Παράνομος τζόγος» βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν εννοώ ότι οι κκ. Γ.Παπακωνσταντίνου και Φ.Σαχινίδης αποφάσισαν να γεμίσουν τα άδεια ταμεία παίζοντας «πόκα» με τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά άλλα, που συζητούνται αυτό το Σαββατοκύριακο στις έκτακτες συσκέψεις του υπουργείου. Συνιστώ στους υπουργούς να κρατήσουν και κανέναν άσσο στο μανίκι...

***

Μετά το «τέλος του αγρότη», η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ντόπιοι υπηρέτες της απεργάζονται το «τέλος του νταλικέρη». Προειδοποιώ τους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων να ετοιμάζονται να κλείσουν τις εθνικές οδούς, αφού η κυβέρνηση σκέπτεται να ανοίξει τα «κλειστά επαγγέλματα» μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όχι το φθινόπωρο, όπως αρχικώς σχεδίαζε.

Το θέμα ανήκει στις αρμοδιότητες της κυρίας Λούκας Κατσέλη , αλλά θεωρείται «κεντρική κυβερνητική επιλογή». Κάπως έτσι ο εξευρωπαϊσμός της χώρας θα σύρει στην παγίδα του πεζού ορθολογισμού έναν ακόμη ελληνικό μύθο, τον μύθο του νταλικέρη, αφού ο πρώτος τυχόν θα μπορεί εύκολα να οδηγήσει ένα τάνκερ των εθνικών οδών.

***

Παρασκευή στις Βρυξέλλες στον απόηχο της εθνικής επιτυχίας. Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης επισκέπτονται το ετήσιο Forum Βρυξελλών, που συνέρχεται με θέμα την Τουρκία και στο οποίο μιλάει ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

Μου λένε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έλαβε τα συγχαρητήρια της τουρκικής (επειδή «την έφερε» στη Μέρκελ!), αλλά η είδηση είναι ότι η χειραψία Χάρη και Εγκεμέν κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Διπλωματικό επεισόδιο «ελληνο-ελληνικό», καθώς για μία ακόμη φορά ο κ. Παμπούκης εμφανίζεται ως μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών, κάτι που βγάζει από τα ρούχα του (μεταφορικά) τον αναπληρωτή υπουργό κ. Δ. Δρούτσα.

O Δημήτρης διαβάζει τις φήμες ότι ο Χάρης (και όχι ο ίδιος) θα γίνει υπουργός Εξωτερικών και έχει χάσει το κέφι του. Τις προάλλες, στην επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια , ο Χάρης συμμετείχε στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Δρούτσα στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που ενόχλησε τον τελευταίο. Όπως λένε μάλιστα οι κακεντρεχείς, μετά την αποχώρηση του προέδρου της Κύπρου ο κ. Δρούτσας έκανε επεισόδιο μπροστά στον Πρωθυπουργό.

***

Πόλεμο κατά της κοπάνας κήρυξε ο κ. Ι. Ραγκούσης. Ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε σχετική εγκύκλιο για την εξάλειψη του φαινομένου των άδειων δημόσιων υπηρεσιών τις παραμονές εορτών. Μου λένε ότι η εγκύκλιος λειτούργησε, αφού έπειτα από έλεγχο αποδείχθηκε ότι το 80% των δημοσίων υπαλλήλων ήταν εκεί την Παρασκευή.

Στο περίπου φυσικά, γιατί όπως έχουμε ενημερώσει τους εταίρους μας σε μια κρίση ειλικρίνειας το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνει! Οσο για το υπόλοιπο 20%, ήταν δικαιολογημένοι απόντες. Οι κακοήθεις λένε ότι χωρίς την εγκύκλιο τα ποσοστά την Παρασκευή θα ήταν αντίστροφα, δηλαδή μόνο 20% παρόντες. Οσοι δηλαδή θα είναι από αύριο.

***

Επιφανής έλλην συγγραφέας του οποίου το ονοματεπώνυμο ταλαντεύεται εδώ και δεκαετίες μεταξύ Δέκα μύθων και μιας Ιστορίας συμβάλλει εσχάτως στον εκσυγχρονισμό (και όχι στον σοσιαλισμό...) της Λιβύης. Μου λένε ότι ο εν λόγω συγγραφέας συναντήθηκε προσφάτως με τον κ. Μοτασίμ Μπιλάλ Καντάφι, τον 33χρονο γιο του δημοφιλούς (στη χώρα μας) συνταγματάρχη. Θέμα της συνάντησης ήταν η αναπαλαίωση των γραφικών «σουκς» της Τρίπολης της Λιβύης.

Τα «σουκς» είναι τα στενά σοκάκια στην καρδιά των αραβικών πόλεων με τα πολύχρωμα μαγαζιά και την ιδιότυπη αραβική αρχιτεκτονική. Ο συγγραφέας μεσολάβησε ώστε να αναλάβουν την αναπαλαίωση έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί. Η ικανοποίηση που προσφέρει το γεγονός ότι στην Αραβία η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή χώρα σαφώς εμπνέει πολλούς Ελληνες. Ας το σκεφθούν όσοι ασφυκτιούν στην υποανάπτυκτη Ευρώπη.

***

Oπως αποδείχθηκε την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, το status της χώρας έχει ενισχυθεί θεαματικά. Δεν εννοώ μόνο ότι η Ελλάδα έφθασε επιτέλους στην πηγή της ευρωπαϊκής βοήθειας (έστω και αν η μοχθηρή κυρία Μέρκελ τη δηλητηρίασε με ΔΝΤ). Εννοώ ότι μια δήλωση του κ. Γ. Πεταλωτή ήταν αρκετή για να πέσει το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα πήγαινε πολύ καλά τις τελευταίες ημέρες, αλλά το όνειρο της Wall Street τέλειωσε μόλις ξεκίνησε τις δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

***

Μετέβη από την Αθήνα στο Βέλγιο ειδική αντιπροσωπεία δύο τεχνικών για να στήσουν και να αποσυναρμολογήσουν το ντεκόρ μπροστά από το οποίο έκαναν δηλώσεις οι κυβερνητικοί. Διότι φυσικά στο υπανάπτυκτο Βέλγιο δεν υπάρχουν τεχνικοί. Θυμίζω το καλό παράδειγμα αστυνομικού που σε προηγούμενο ταξίδι (όπως είχα γράψει) κοιμήθηκε (για λόγους οικονομίας) στο ίδιο δωμάτιο με κυβερνητικό στέλεχος. Κρίμα που το επιτυχημένο αυτό μοντέλο δεν υιοθετήθηκε από τους τεχνικούς.

Αν μη τι άλλο εκτοξεύτηκε το κόστος της αποστολής αφού οι νεαροί κύριοι, όχι μόνο δεν επέλεξαν κάποιο κυβερνητικό στέλεχος για να κοιμηθούν στο ίδιο δωμάτιο, αλλά δεν κοιμήθηκαν ούτε καν οι δυο τους στο ίδιο δωμάτιο. Τους δόθηκαν διαφορετικά δωμάτια με αποτέλεσμα οι τέσσερις διανυκτερεύσεις για τον καθένα στις Βρυξέλλες να στοιχίσουν 800 ευρώ κατ΄ άτομο. Πώς θα βγει πέρα ο προϋπολογισμός με τέτοιες πολιτικές;

***

Προειδοποιώ όσους ετοιμάζονται να ταξιδεύσουν αύριο Δευτέρα στην Κύπρο για να μεταφέρουν τις offshore εταιρείες τους στη Λεμεσό, στην Πάφο και στη Λάρνακα (επειδή στην Ελλάδα θα φορολογούνται εφεξής με 15%) να το ξανασκεφθούν. Μαθαίνω ότι έχει πληροφορηθεί τις προθέσεις τους ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ.Γεωργακόπουλος και έχει δώσει εντολή στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) να στείλει «Ράμπο» στο αεροδρόμιο.

Πώς θα αναγνωρίσουν οι «Ράμπο» τους ιδιοκτήτες offshore; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ενας από αυτούς είναι η πλαισίωσή τους από γερμανικά λυκόσκυλα ειδικά εκπαιδευμένα για να ανακαλύπτουν πούρα στις βαλίτσες.

Αμηχανία προκλήθηκε στους επιβάτες της γραμμής Πάτρα- Ανκόνα την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν είδαν ένα τζιπ να ανεβαίνει στο πλοίο. Το τζιπ οδηγούσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, συνοδηγός ήταν η σύζυγός του κυρία Νατάσα Καραμανλή και στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν τα παιδιά τους Αλέκος και Αλίκη. Η αμηχανία οφειλόταν στη λανθασμένη εντύπωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός εγκατέλειπε τη χώρα όπως έκανε ο θείος του Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1963. Μόνο που η οικογένεια Καραμανλή απλώς ξεκινούσε τις διακοπές του Πάσχα με προορισμό τη Βόρεια Ιταλία και τις ελβετικές Αλπεις. Και δεν ήταν μόνοι τους. Πληροφοριοδότης μου με ενημερώνει για άλλα 4-5 αυτοκίνητα φίλων που επιβιβάστηκαν μαζί με το τζιπ. Ανάμεσα σε αυτά κάποιος διέκρινε το ζεύγος Βαληνάκη. Ακριβώς την ίδια ώρα εκείνη την Τετάρτη χτυπούσε το τηλέφωνο στο πολιτικό γραφείο του κ. Καραμανλή. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης , ο οποίος στο πλαίσιο των επαφών του με πρώην πρωθυπουργούς ήθελε να συναντήσει και τον πρώην αρχηγό του. Η γραμματέας του κ. Καραμανλή τού απάντησε απλώς ότι «ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός γραφείου». Δεν ήθελε να ρισκάρει και να δει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να διατυμπανίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε τόσο νωρίς τις πασχαλινές διακοπές του. Δεν έχω λοιπόν παρά να ενημερώσω τον κ. Καρατζαφέρη ότι ο κ. Καραμανλής θα σκεφθεί το αίτημά του κάνοντας σκι στις Αλπεις και ότι θα του απαντήσει μετά τη Δευτέρα του Πάσχα με ένα μεγαλοπρεπές «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: