Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό μ' ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο χέρι
Αποστολή στις Βρυξέλλες: ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
Αργα το βραδυ της 25ης Μαρτίου και αφού το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας είχε οριστικοποιηθεί, ο πρωθυπουργός επέστρεψε στο ξενοδοχείο «Conrad» όπου διέμενε το διήμερο της παραμονής του στις Βρυξέλλες.
Λίγο πριν ανέβει στο δωμάτιο του για να ξεκουραστεί, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σταμάτησε στο μπαρ του ξενοδοχείου για να πιει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Είναι μία από τις ελάχιστες απολαύσεις που ο πρωθυπουργός επιτρέπει στον εαυτό του.
Η στιγμή εκείνη δεν ήταν ευκαιρία για πανηγυρισμούς, αλλά μάλλον αφορμή για περίσκεψη. Τον τελευταίο καιρό άλλωστε ο κ. Παπανδρέου δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι ο «πόλεμος» για την ανάταξη της οικονομίας δεν έχει τελειώσει. Ισως ο τελευταίος άνθρωπος που θα περίμενε να βρει μπροστά του ο πρωθυπουργός στο μπαρ του «Conrad» ήταν ένας υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης. Κι όμως, στο ίδιο ξενοδοχείο είχε καταλύσει και ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεωντης Τουρκίας, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο φόρουμ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ο 40χρονος πρώην σύμβουλος του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μακρά συνομιλία με τον πρωθυπουργό. Ο αμερικανοσπουδαγμένος κ. Μπαγίς θεωρείται ένας από τους ανερχόμενους πολιτικούς της Τουρκίας και λόγω των σπουδών του στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλάει πολύ καλά αγγλικά, γεγονός που βοήθησε την επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου. Στον διάλογο κάποια στιγμή «παρενέβη» και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης. Κατά πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα σχεδόν. Το πρωί της επομένης, δηλαδή την προχθεσινή Παρασκευή, ο κ. Μπαγίς έσπευσε να ενημερώσει τους Τούρκους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες και τις εκτιμήσεις του.
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υποστήριξε ότι μετά την επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης στην Αθήνα θα προκύψουν «θεαματικά» αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ούτε σε ποιους τομείς θα πρέπει να αναμένεται η... κοσμογονία, ούτε αν έχουν ήδη γίνει προσύμφωνα. Αρκέστηκε να επαναλάβει ότι προγραμματίζεται να επισκεφθεί ο κ. Ερντογάν την Ελλάδα το διάστημα από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Λίγο πριν από την έναρξη του θερινού μορατόριουμ πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, δηλαδή, ίσως για να είναι όλοι σίγουροι ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν θα υπάρχουν «μαύρες τρύπες».
Ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι αφού η ελληνική κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο της οικονομίας, οι ενέργειες των δύο χωρών μπορούν να ενωθούν ώστε «να διευθετηθούν» οι διμερείς διαφορές. Το παραμικρό δεν είπε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τους «τσαμπουκάδες» των τουρκικών πολεμικών πλοίων, ενώ σχεδόν... αμέλησε να αναφερθεί στο γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ που είχε με τον κ. Παπανδρέου οι επισκέψεις δύο Ελλήνων υπουργών στην Τουρκία ματαιώθηκαν.
Τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επρόκειτο να μεταβεί την Παρασκευή 26 Μαρτίου στην Αγκυρα όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας που σχεδίαζε να ταξιδέψει σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου ανέβαλαν τα ταξίδια τους.
Επισήμως η επίσκεψη του κ. Δρούτσα δεν είχε ανακοινωθεί, οπότε τυπικώς δεν υπάρχει και ματαίωση. Η επίσημη αιτιολογία που διακινήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή των ελληνοτουρκικών συναντήσεων ήταν το φορτωμένο πρόγραμμα των δύο υπουργών.
Εντύπωση προκαλεί πάντως η προσπάθεια του κ. Μπαγίς να δημιουργήσει μία σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ισως ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας να αποδίδει τις παρενοχλήσεις ελληνικών ελικοπτέρων από τουρκικά μαχητικά, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Φαρμακονή-σι και την προσέγγιση δεκάδων ελληνικών νησιών από τουρκικά πολεμικά πλοία στους... κακούς στρατιωτικούς της Αγκυρας.
Ο κ. Μπαγίς προανήγγειλε ότι μεθαύριο, Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου, θα εκδοθεί η αναμενόμενη κοινή δήλωση Χρι-στόφια - Ταλάτ, ενώ υποστήριξε ότι «το Κυπριακό το χειρίζονται τέσσερις γενναίοι άνθρωποι», εννοώντας τους κυρίους Χριστόφια, Ταλάτ, Παπανδρέου και Ερντογάν. Τέλος, αναφέρθηκε ακόμα και στην απουσία αρμάτων μάχης και βαρέων όπλων από τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, επιδοκιμάζοντας τη σχετική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Υποστήριξε δε ότι βαρέα όπλα «δεν πρέπει να υπάρχουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο γιατί πρέπει να υπάρχει ειρήνη».
Πρώτο Θέμα 28/3/10
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_1548.html#ixzz0jYfMeCIk
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου