Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Μεταφορών, για το αν θα ανοίξουν τα Τέμπη πριν από το Πάσχα
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ
«Πυρετός» διαβουλεύσεων για το θέμα των Τεμπών επικρατεί στο υπουργείο Υποδομών, όπου χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου, της κατασκευάστριας κοινοπραξίας και του ανεξάρτητου μηχανικού του έργου, όπου εξετάστηκε η πορεία των εργασιών που έχουν γίνει στην κοιλάδα, μετά την κατολίσθηση της 17ης Δεκεμβρίου.
Πρόθεση του υπουργού Υποδομών, Δ. Ρέππα, είναι να δοθούν τα Τέμπη στην κυκλοφορία πριν από το Πάσχα, όμως, προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 90% των απαιτούμενων εργασιών από τα ειδικά συνεργεία των αλπινιστών, που εργάζονται για την αποκατάσταση των πρανών από τις 25 Ιανουαρίου.
Οι παρακαμπτήριοι
Στο μεταξύ, εν όψει της αποκατάστασης της κυκλοφορίας στα Τέμπη, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Λάρισας διεκδικούν την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για αποκατάσταση όλων των παρακαμπτηρίων, που χρησιμοποιήθηκαν τους προηγούμενους τρεις μήνες, καθώς φοβούνται ότι μόλις ανοίξει η ΠΑΘΕ οι μικροί επαρχιακοί δρόμοι θα... ξεχαστούν σε κακό χάλι.
Χτες, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό την προεδρία της γ.γ. της Περιφέρειας, Πόπης Γερακούδη, με τη συμμετοχή του νομάρχη Λάρισας, Λουκά Κατσαρού, καθώς και των δημάρχων των 17 δήμων του νομού.
Στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου, στις εναλλακτικές διαδρομές Λάρισας - Γυρτώνης - Κοζάνης, Τρικάλων - Παναγιάς και Αγιάς - Αγιοκάμπου - Στομίου.
Σύμφωνα με το νομάρχη Λάρισας, δεν υπήρξε δέσμευση για την αποκατάσταση μικρότερων δρόμων, οι οποίοι όμως χρησιμοποιήθηκαν από ΙΧ και φορτηγά και έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες.
«Πρόκειται για τη διαδρομή Μακρυχωρίου - Γόννων - Καλλιπεύκης - Παντελεήμονα, Ροδιάς - Συκαμινέας και της παλιάς εθνικής Λάρισας - Βόλου στο τμήμα Αχιλλείου - Καλαμακίου. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι, παρόλο που δεν ήταν στις επίσημες εναλλακτικές διαδρομές των Τεμπών, χρησιμοποιήθηκαν από μεγάλο αριθμό οχημάτων, όχι μόνο ΙΧ αλλά και φορτηγών, κυρίως τις βραδινές ώρες. Εχουν σημαντικές ζημιές που πρέπει να αποκατασταθούν, λακκούβες, σπασίματα του οδοστρώματος και άλλα προβλήματα, για τα οποία απαιτούνται σημαντικά ποσά. Οι εργασίες αυτές πρέπει να γίνουν είτε από το υπουργείο είτε μέσω της νομαρχίας. Γι' αυτούς τους δρόμους δεν υπάρχει δέσμευση για αποκατάσταση, αλλά μόνον ότι θα προωθηθεί το αίτημα στο υπουργείο. Επειδή, όμως, η εμπειρία που έχουμε από την εκάστοτε κεντρική εξουσία δεν είναι θετική, υπάρχει η ανησυχία ότι, αν ανοίξουν τα Τέμπη, μπορεί οι δρόμοι αυτοί να ξεχαστούν. Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα είναι συνεπής», τόνισε ο κ. Κατσαρός.