Τρίτη 30 Μαρτίου 2010












Επιστροφή
Η ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ
Κλείνει σήμερα ο δρόμος Ιτέα-Ραψάνη
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010
 
Του Γιώργου Ρούστα
Θα μπορούσε η διαδρομή Ιτέα-Ραψάνη, με κάποιες μικροπαρεμβάσεις να φιλοξενήσει αγώνες τύπου Ράλι Ακρόπολις ή τον διεθνή αγώνα Παρίσι- Ντακάρ ή ακόμη να δοκιμάσει κάποιος τις αντοχές ενός 4Χ4 αυτοκινήτου του.
Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη διαδρομή το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δεν επελέγη από οδηγούς αγώνων ταχύτητος, αλλά από δύσμοιρους οδηγούς, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να περάσουν από την περιοχή των Τεμπών, με κλειστή την Κοιλάδα, αγνόησαν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Κάτω Ολύμπου για την επικινδυνότητα του δρόμου.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η κατάσταση που καταγράφηκε –στη μέση του πουθενά- ήταν απαράδεκτη, ενώ κάποια στιγμή σημειώθηκε και μποτιλιάρισμα.
Πολλά αυτοκίνητα στην πρώτη ανηφόρα που συναντά κανείς από Ιτέα προς Ραψάνη ακινητοποιήθηκαν από ζημιές που υπέστη το όχημά τους λόγω εξογκωμάτων ή ρηγμάτων του δρόμου ή από μηχανική βλάβη. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων, μέσα στο βουνό με τον Σταθμό Εξυπηρέτησης Οδηγών θα απέχει πολύ για μια μικρή στάση. Η ιδιομορφία και η στενότητα του δρόμου δεν επέτρεπε ούτε πισωγυρίσματα, ενώ η γκρίνια των μικρών παιδιών και άλλων συνεπιβατών προς τον οδηγό ήταν ανυπόφορη...
Κλείνει ο δρόμος
Ωστόσο από σήμερα Τρίτη το μαρτύριο των οδηγών τελειώνει, αφού ο Δήμος Κάτω Ολύμπου κάνει πράξη αυτό που προειδοποιούσε: το κλείσιμο του δρόμου, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τον ανακατασκευάσουν.
Και επειδή από Περιφέρεια-Νομαρχία και Κοινοπραξία η απόλυτη σιωπή στο αίτημα, σήμερα μηχανήματα του δήμου να αποκλείσουν κάθε διέλευση από τον αγροτικό δρόμο Ιτέα –Ραψάνη, ο οποίος ξαφνικά μετατράπηκε σε εθνική οδό.
Έτσι και μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα ανοίξει η κοιλάδα των Τεμπών οι επιλογές των διερχόμενων οδηγών, για να διασχίσουν τα Τέμπη περιορίζονται στην επίσημη προτεινόμενη διαδρομή του ανατολικού άξονα (παράλια Μελιβοίας, Ευρυμενών) και μέσω Καλλιπεύκης.
Μια πρώτη εξήγηση που δόθηκε για τη μη ανταπόκριση της Κοινοπραξίας στο δημαρχιακό αίτημα ήταν η επικείμενη χρήση της κοιλάδας των Τεμπών. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Βαλσαμόπουλο «μετά από λίγο η Κοιλάδα θα ξανακλείσει. Τότε τι θα γίνει; Άραγε πόσα έξοδα χρειάζεται το πετρελαϊκό;».
Η προειδοποίηση
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή διαμαρτυρίας ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νίκος Βαλσαμόπουλος ανέφερε πως «από την ημέρα που η Κοινοπραξία των μεγάλων έργων «Μαλιακός -Κλειδί» αναβάθμισε τον αγροτικό δρόμο Ιτέα -Ραψάνη, η κυκλοφορία στο δρόμο αυτό αυξήθηκε τρομερά, με αποτέλεσμα να γίνει ο κύριος δρόμος προσπέλασης από Βορρά προς Νότο και αντιστρόφως. Η μεγάλη κίνηση του δρόμου αλλά και η επικινδυνότητα που σε μερικά σημεία εμφανίζεται είναι γνωστή σε όσους πέρασαν από το δρόμο αυτό. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το σύννεφο της σκόνης που έχει επικαλύψει ολόκληρη την περιοχή. Δεν ξεχωρίζει, κανείς πού είναι τα αμπέλια, πού τα ελαιόδεντρα και η λοιπή βλάστηση. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχει ορατός κίνδυνος για ολόκληρο το θαυμάσιο αμπελώνα να μη βλαστήσει και να υπάρχουν προβλήματα στην επικονίαση. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιόδεντρα. Όσο για τα ποιμνιοστάσια που είναι κατά μήκος του δρόμου τα ζώα αυτών κινδυνεύουν από ασφυξία. Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση, πάμπολλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι επισκέφθηκαν το Δημοτικό Συμβούλιο Κάτω Ολύμπου κατά τη συνεδρίασή του και ζήτησαν τη λήψη μέτρων προστασίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από την Περιφέρεια και τη Νομαρχία αλλά κυρίως από την Κοινοπραξία που κάνει χρήση του δρόμου ως εργοταξιακού να εμποτίσουν το δρόμο με πετρελαϊκό. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Μαρτίου, ο Δήμος στην προσπάθεια του να προστατεύσει τους αγρότες θα κλείσει το δρόμο και ζητά προκαταβολικά συγγνώμη από όσους προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το δρόμο αυτό».
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: