Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΣΚΟΤΙΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ : Ρημάζει το μεγαλύτερο κάμπιγκ των Βαλκανίων




Σε χωματερή, όπου εναποτίθενται σκουπίδια και μπάζα, έχει μετατραπεί το μεγαλύτερο κάμπιγκ των Βαλκανίων στη Σκοτίνα Πιερίας, το οποίο αποτελούσε βασικό πόλο έλξης τουριστών στην περιοχή.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Περιουσία του δημοσίου, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του κράτους, εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου και ρήμαξε στα χέρια των ιδιωτών που είχαν αναλάβει την αξιοποίησή της. Ένα κάμπινγκ, έκτασης περίπου 600 στρμ., με δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 ατόμων, σε ένα μοναδικό τοπίο, που συνδυάζει βουνό, τον Όλυμπο, που ρίχνει απλόχερα την σκιά του, με την πλούσια βλάστηση και την καταγάλανη ακρογιαλιά, καταστράφηκε από την αδιαφορία.
Οι εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται πλέον επικίνδυνες για τους κατασκηνωτές. Όπως έδειξε αυτοψία της “ΜτΚ”, τα μπαγκαλόους είναι σε άθλια κατάσταση, όπως και οι χώροι δημόσιας υγιεινής, που έχουν βρομίσει, οι εγκαταστάσεις που κάποτε λειτουργούσαν εστιατόρια και καφετερίες είναι ετοιμόρροπες, ενώ τμήμα της προβλήτας έχει βουλιάξει στη θάλασσα. Τα κιόσκια είναι έτοιμα να πέσουν και πολλά δέντρα έχουν ξεραθεί ή έχουν καεί από αναφλέξεις σκουπιδιών. Βιολογικός καθαρισμός σε λειτουργία δεν υπάρχει και τα λύματα ουσιαστικά οδηγούνταν σε βόθρο εντός των εγκαταστάσεων, ο οποίος είχε βαφτιστεί... βιολογικός. Κάποιοι παλιοί κατασκηνωτές έχουν κάνει μόνιμες κατασκευές εντός του χώρου και έχουν μετατρέψει ένα τμήμα του σε καταυλισμό.

Χωρίς σήμα καταλληλότητας
Η κακή κατάσταση του κάμπιγκ ήταν η αιτία που κατά την περσινή περίοδο δεν πήρε σήμα καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ το υπουργείο Τουρισμού, μέσω της ΕΤΑ, που διαχειρίζεται τα ακίνητα του ΕΟΤ, απέβαλε τον ιδιώτη που εκμεταλλευόταν τις εγκαταστάσεις για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Πρόθεση του υπουργείου ήταν να ανακαινίσει το κάμπιγκ, ώστε να λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο, ελλείψει διοικητικού συμβουλίου στα ΕΤΑ φαίνεται ότι το κάμπιγκ θα παραμείνει αναξιοποίητο.
Το ζήτημα έθεσε πρόσφατα στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ κ. Αμοιρίδης, με ερώτησή του στη Βουλή, όπου επισημαίνει ότι το κάμπιγκ και το “Ξενία” στον Πλαταμώνα συνέβαλλαν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης του νομού. “Σήμερα παρουσιάζουν οικτρή εικόνα εγκατάλειψης, παρατημένα και λεηλατημένα, έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς ή σκουπιδότοπους”, υπογραμμίζει ο βουλευτής και ρωτά τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Η έκταση του κάμπιγκ ανήκει στον ΕΟΤ και η διαχείρισή του έχει περάσει στη δημόσια Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία ιδρύθηκε το 1998 αρχικά με την επωνυμία “Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας ΕΟΤ”. Το 2000 μετονομάστηκε σε “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία”, για να μετονομαστεί στη συνέχεια, το 2004, σε “Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) Ανώνυμη Εταιρεία”, που είναι και η σημερινή εταιρική επωνυμία της. Η εταιρεία παραχώρησε σε ιδιώτες τη λειτουργία του κάμπιγκ για οκτώ χρόνια, χωρίς να γίνει έκτοτε καμία επένδυση. Οι ιδιώτες δεν το φρόντισαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η σημερινή εικόνα.

Εν αναμονή Δ.Σ.
Το μέλλον των εγκαταστάσεων του κάμπινγκ στη Σκοτίνα εναπόκειται, όπως φαίνεται, στις προθέσεις του νέου δ.σ. της ΕΤΑ που δεν έχει ακόμη οριστεί. “Το κάμπιγκ ήταν μισθωμένο από το 2001 σε κάποιον ιδιώτη, ο οποίος δημιούργησε απίστευτα προβλήματα και συνέπειες από πλευράς οικονομικής και λειτουργικής και υποδομών, και μετά από δικαστικούς αγώνες η ΕΤΑ κατάφερε και τον απέβαλε πέρυσι το καλοκαίρι και εκκρεμούν αγωγές σε βάρος του. Βασικότερος λόγος της αποβολής ήταν ότι είχε αφήσει το ακίνητο σε τέτοια κατάσταση, που δεν είχε την ικανότητα να πάρει σήμα καταλληλότητας του ΕΟΤ. Ήταν σε κακή κατάσταση”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ Εμμανουήλ Γιαννουλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, “το καλοκαίρι που ανέλαβα καθήκοντα προχωρούσαμε την πρόταση να ανακαινίσουμε το κάμπιγκ με έξοδα της ΕΤΑ, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2010 με σήμα καταλληλότητας. Είμαστε όμως σε μια μεταβατική περίοδο, δεν έχουμε διοικητικό συμβούλιο, που πρέπει να εγκρίνει το ζήτημα της ανάθεσης των μελετών και των εργολαβιών. Εμείς έχουμε κάνει όλη τη δουλειά υποδομής που απαιτείται, ώστε με το πρώτο διοικητικό συμβούλιο να μην ξεκινήσουμε από το μηδέν, αλλά να υπάρχει ό,τι απαιτείται, ώστε να κερδίσουμε τις πρόδρομες εργασίες, να είναι όλα έτοιμα και να λειτουργήσουμε το κάμπιγκ με την καλύτερη υποδομή. Αυτό είναι στη διάθεσή μου, βέβαια, και εξαρτάται από τις αποφάσεις του δ.σ.”
Για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑ απαιτείται απόφαση του υπουργού Τουρισμού, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να γίνει δημόσιος διαγωνισμός, για να παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους ή αν θα τα λειτουργήσει με δικά της μέσα η ΕΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: