Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Tι γράφει ο ξένος Tύπος



LOS ANGELES TIMES
Η περίθαλψη
Το βράδυ της Κυριακής, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ έδωσε με οριακή πλειοψηφία την έγκρισή της στο νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτική μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, μια κίνηση που ακολουθεί τους προεδρικούς υποψηφίους και μετέπειτα προέδρους από την εποχή του Τέντι Ρούσβελτ, όταν εκείνος είχε ζητήσει το 1912 την κάλυψη όλων των εργαζομένων. Ενδέχεται η έγκριση του νομοσχεδίου να αποδειχθεί ως η μόνη νίκη της κυβέρνησης Ομπάμα παρότι η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κόμματων απειλεί να ανατρέψει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο καλό σχέδιο για τους Αμερικανούς έχει εκληφθεί ως απειλή για τη ζωή και την ελευθερία πολλών. Ας ελπίσουμε ότι το Κογκρέσο θα διατηρήσει τη μεταρρύθμιση εν κινήσει. Αν και το νομοσχέδιο επιχειρεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της περίθαλψης, οι νομοθέτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και να υπάρξουν περισσότερες επιλογές σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, το νομοσχέδιο θεωρείται μεγάλο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων του συστήματος περίθαλψης.
LE MONDEΗ αποχή στη ΓαλλίαΜετά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, όπου νικητές αναδείχθηκαν οι σοσιαλιστές και οι ακροδεξιοί, το πολιτικό τοπίο παρουσιάζει σαφώς καθίζηση και κανείς, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση, δεν δέχτηκε να δει την πραγματικότητα όπως ακριβώς διαμορφώθηκε. Η πραγματικότητα λέει ότι στον χώρο της κεντροδεξιάς έχουμε μια ήττα. Ηττα που πλήττει το προεδρικό στρατόπεδο. Η Αριστερά, είτε μόνη είτε ως πληθυντική Αριστερά, θα μπορούσε να δείξει την ικανοποίησή της, χωρίς να φαίνεται πόσο πολύ την απολαμβάνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέματα ευθύνης και απαιτήσεων, καθηκόντων και υποχρεώσεων ενισχύθηκαν από την ετυμηγορία των ψηφοφόρων στις κάλπες. Και φυσικά, ναι μεν η Αριστερά τα πήγε καλά, αλλά οι Γάλλοι δεν βλέπουν ακόμη τη ζωή τους ούτε ροζ ούτε πράσινη.
Κάποια πράγματα όντως έχουν ραγίσει στη Γαλλία, διαχέοντας τη μελαγχολία. Η «γαλλική ασθένεια» είναι πλέον ένα είδος γαλλικής συμφοράς, της οποίας το σύμπτωμα φαίνεται σ’ αυτό που αποκαλούμε αποχή. Η αποχή διαμορφώνει αποτελέσματα.
HANDELSBLATTΣχέδιο ευρωστήριξηςΜερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 και 26 Μαρτίου, η Γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται για μία ακόμα φορά κατά της προτροπής του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να αποφασιστεί η χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τονίζει ότι «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ». Ο κύριος Μπαρόζο εκφράζει επίσης την πεποίθησή του ότι η Γερμανία θα συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης. Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται να προτείνει στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης σχέδιο ευρωστήριξης της Ελλάδας στη βάση «συντονισμένων διμερών πιστώσεων».
Για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε την προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μέσα στην Ευρωζώνη. Για τους τρόπους χρηματοδότησής του έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε -αν χρειαστεί- αργότερα».
FRANKFURTER RUNDSCHAUΧάος στην ΕυρωζώνηΠοτέ δεν ήταν τόσο μεγάλος ο κίνδυνος για την ΟΝΕ όσο σήμερα. Μερικές ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ηγεσία της Ευρωζώνης θυμίζει ένα τρομαγμένο τσούρμο που δεν ξέρει πού να πάει.
Η γερμανική κυβέρνηση διακηρύσσει, καθημερινά σχεδόν, ότι δεν πρέπει να γίνεται καν λόγος για σχέδιο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα και ότι την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι ανάλογο. Με τη θέση της αυτή, η Γερμανία είναι απομονωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να δώσει σημασία στην κοινή γνώμη που απορρίπτει βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ δεν είναι βέβαιη ότι αν εγκρίνει βοήθεια, αυτή θα περάσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν συμβατό προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες να υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας. Και οι αναταράξεις αυτές καταδεικνύουν ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως μια ικανή στη λήψη αποφάσεων πολιτική ηγεσία, η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τέτοιου είδους κρίσεις.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: