Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Υπουργοί σε νευρική κρίση

thumb
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την απόδοση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού τουλάχιστον στο επίπεδο κάθετων παρεμβάσεων για τη μείωση εξόδων και άμεσης επίλυσης γραφειοκρατικών θεμάτων ώστε να αλλάξει η εικόνα και η αίσθηση των πολιτών ότι επιχειρούνται μεταρρυθμίσεις - τομές, παρατηρούνται σχεδόν μηδενικές επιδόσεις.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες εξομολογούνται αυτό που από την πρώτη μέρα εξαγγελίας του κυβερνητικού σχήματος κραύγαζε: ότι παραείναι νεανικό το σχήμα προκειμένου να αποδώσει και να αποκτήσει πολιτικό βάρος άμεσα.
Υπό τις περιστάσεις όμως η κατάσταση μοιάζει να είναι ακόμα πιο δραματική, αφού η κρίση δεν έφερε στο προσκήνιο μόνο την απειρία, αλλά και την προσπάθεια πολλών να διασωθούν πολιτικά από τη λαίλαπα των νέων μέτρων, μέσω μιας ιδιότυπης «απόστασης» τόσο στην επικοινωνιακή υπεράσπιση της κυβερνητικής δράσης όσο και στο πεδίο της αποφασιστικής πολιτικής παρέμβασης.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα δεν είναι οι επιδόσεις τους μεμονωμένα, όσο η πλήρης αδυναμία συνεννόησης των υπουργών μεταξύ τους και η έλλειψη συνεργασίας σε θέματα συνυπευθυνότητας. Και όλα αυτά παρά τον πυρετό συσκέψεων, συναντήσεων, διαβουλεύσεων και συνεχούς σύγκλησης των κυβερνητικών οργάνων.
Μείζον αναδεικνύεται το θέμα συνεργασίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου - Λούκας Κατσέλη, καθώς η υπουργός Οικονομίας κατηγορείται ευθέως από συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών για προσπάθειες υπονόμευσης του έργου του. Συνεργάτες της υπουργού, απ’ την άλλη, επισημαίνουν ότι η ίδια καταθέτει στα όργανα τις απόψεις της αλλά αποτελεί μόνιμο στόχο Μέσων Ενημέρωσης που είναι «πρόθυμα» να της καταλογίσουν όλα τα κυβερνητικά κρίματα, δείχνοντας αξιοθαύμαστη επιείκεια στις γκάφες του υπουργού Οικονομικών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι πρότινος έβρισκε ως και δημιουργικές τις αντιπαραθέσεις των δύο, όταν είχαν πολιτικά κίνητρα και ιδεολογικές αφετηρίες, αφού θεωρεί ότι η «βάσανος» στην επεξεργασία θέσεων πλουτίζει την κυβέρνηση, αλλά το ζήτημα είναι, αν κάποια στιγμή κληθεί να επιλέξει μεταξύ της παλιάς του συμφοιτήτριας Λούκας και του στενότερου συνεργάτη του στα χρόνια της αντιπολίτευσης, τι θα αποφασίσει.
Μέχρι προχτές όλο το «κυβερνητικό» σύστημα πόνταρε υπέρ του Γιώργου, αφού η αλήθεια είναι ότι η Λούκα δεν έχει και πολλές συμπάθειες, ιδίως από όσους προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες όμως η κριτική που δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο για την προχειρότητα και ελαφρότητα σύνταξης του φορολογικού νομοσχεδίου, ανέτρεψε προγνωστικά και βεβαιότητες. Όπως λένε υπουργοί, χρειάστηκε επεξεργασία πολλών μηνών, αλλά και τρία (!) Υπουργικά Συμβούλια προκειμένου να καταρτιστεί, κι αυτό γιατί, όπως του καταλογίζουν οι συνάδελφοί του, χάθηκαν οι εντυπώσεις μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, λόγω της φορολόγησης των αποζημιώσεων και αστοχιών στα τεκμήρια και τη φορολόγηση των στεγαστικών δανείων, δημιουργώντας έτσι αρνητικές εντυπώσεις.
Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι μια σειρά λαθών και αδέξιων χειρισμών στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την άκαμπτη πολιτική στάση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου απέναντι σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται σκληρά, ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα να του στοιχίσουν τη θέση.
Τις όποιες αλλαγές πάντως δεν τις βλέπουν κάποιοι πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Το ζήτημα είναι ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα αφού ο υπουργός Οικονομικών είναι δύσκολο να αλλάξει σε μια φάση που «τρέχει» το πρόγραμμα σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Ενδεχόμενη μετακίνησή του μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα στις αγορές εν μέσω μιας προσπάθειας σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται, αντί να… υπάρξει γόρδιος δεσμός, να δημιουργηθεί υπερυπουργός - καπέλο στους δύο, με τη μορφή αντιπροέδρου, και πολλοί βλέπουν στη θέση αυτή τον Λουκά Παπαδήμο.
Αντιπαραθέσεις υπάρχουν όμως και μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και διάφορων υπουργών, όπως με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Υγείας. Πολλοί καταλογίζουν στον υπουργό Εργασίας μια επικοινωνιακή θεατρικότητα στη διεκτραγώδηση της κατάστασης, αφού εκτιμούν ότι ψηλώνει τον πήχη για να… περάσει από κάτω.
Όσο για τη Μαριλίζα, η ίδια επισημαίνει ότι, αν δεν προωθηθεί άμεσα το τριπλογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία, δεν πρόκειται να περισταλούν οι δαπάνες, αφού είναι ένα πηγάδι δίχως πάτο, ενώ θεωρεί ότι κατηγορείται άδικα για τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την καθυστερημένη επιλογή τους, καθώς δεν έχει κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.
Μουρμούρες υπάρχουν και για την Τίνα Μπιρμπίλη και τις επιδόσεις της, αλλά και για υπουργούς που μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι δράσεις του για την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας στη χώρα.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: