Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ


«Πονάνε» τώρα και οι βουλευτές
Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών, ώστε να γίνει «το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να πείσουμε την κοινωνία ότι αλλάζουμε εποχή και χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί της, ότι αλλάζουμε το κράτος» ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), τη διεξαγωγή της οποίας είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας για τις 2 Μαρτίου και εν συνεχεία, με τη συμφωνία και της ΝΔ, είχε ζητήσει να μεταφερθεί για χθες.
«Όχι εκτός Ευρωζώνης»
Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπανδρέου αξιοποίησε τη δυνατότητα που του έδωσε η χθεσινή συζήτηση ώστε να βάλει τέλος σε μια σειρά από φήμες που τις τελευταίες ημέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας νευρικότητα στους πολίτες και στις αγορές. Έτσι, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι «φτάσαμε στο σημείο να ακούμε ευφάνταστα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Πρόκειται περί αστειότητας. Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα σενάρια. Και θέλω να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά τους Έλληνες πολίτες πως με όλα αυτά που κάνουμε η χώρα μας θα τα καταφέρει. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!».
Εν αναμονή της Συνόδου
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Ελλάδας για «ένα ισχυρό όπλο, και μάλιστα οπλισμένο, πάνω στο τραπέζι, ικανό να αποτρέψει κερδοσκοπία και κερδοσκόπους» και όχι για χρήματα. Τόνισε, δε, ότι «χωρίς να γνωρίζουμε την τελική έκβαση των επόμενων ημερών, ένα είναι σίγουρο: με αφορμή την Ελλάδα, με αφορμή και τις δικές μας πρωτοβουλίες, με τη συστηματική και, πολλές φορές, εξοντωτική μας πορεία των τελευταίων μηνών, σήμερα, με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ε.Ε. έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα. Μάλιστα, για τα δεδομένα της Ε.Ε., και σύντομα».
«Ζητώ συνεργασία»
Απευθυνόμενος, δε, στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση «δεν ζήτησα στήριξη αυτών των συγκεκριμένων μέτρων από εσάς. Σας απήλλαξα, αν θέλετε, δεν προσπάθησα να μεταφέρω άμεσα ευθύνες, εκεί όπου άμεσα δεν ανήκουν. Αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη και το πολιτικό κόστος. Και δεν μας φοβίζει. [...] Ξέρουμε ότι πονάνε τα μέτρα μας. Ξέρουμε ότι πονάνε και πόνεσαν και εμάς καθώς τα αποφασίσαμε. [...] Αυτό το οποίο, όμως, ζητώ είναι σε αυτήν τη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας».
«Βάζω πλάτη, αλλά...»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, αφού ζήτησε υπευθυνότητα απ’ όλους, υπενθύμισε ότι «έβαλε πλάτη» στην κυβέρνηση και στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά των χειρισμών της κυβέρνησης για την οικονομία.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίωξε μετεκλογικά διόγκωση του ελλείμματος, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη ΝΔ, ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα «μειωμένου» ελλείμματος την επόμενη χρονιά, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπολογίσατε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, την αντίδραση των αγορών» και προσθέτοντας ότι η αδράνεια του ΠΑΣΟΚ στη λήψη μέτρων και οι δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και «Τιτανικού» έφεραν τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, και όταν δανείστηκε η Ελλάδα με αυξημένο επιτόκιο, η επιπλέον δαπάνη, ύψους 300 εκατ. ετησίως, απορρόφησε ήδη το μισό από τη μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο.
Σκληρή επίθεση
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η υπερχρέωση της Ελλάδας δεν είναι έργο της ΝΔ, είναι διαχρονικό έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Φταίει και η ΝΔ, που πολλές φορές διαχειρίστηκε αυτό το σύστημα, αντί να το αλλάξει. Αλλά ήταν το ΠΑΣΟΚ που το δημιούργησε. Το διογκωμένο δημόσιο τομέα, επίσης, δεν τον δημιούργησε η ΝΔ. Είναι επίσης διαχρονικό δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Τα αυξημένα spreads επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν, όχι επί των ημερών της ΝΔ. Το αδιέξοδο του πανάκριβου δανεισμού επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε, επίσης, όχι επί των ημερών της ΝΔ. Και τέλος, βρεθήκατε στην εξουσία επειδή εσείς εκβιάσατε εκλογές».
Συμπλήρωσε, δε, ότι «πέσατε θύματα του παραδοσιακού λαϊκισμού σας. Τώρα το καταλάβατε ελπίζω. Αλλά τώρα είναι κάπως αργά. Αργά για την αξιοπιστία σας. Όχι αργά για την Ελλάδα. Την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει. Λάθη ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει».
Βαρβαρότητα, θατσερική πολιτική και καρκίνος
Η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του κόμματός της όχι μόνο στα «βάρβαρα μέτρα» αλλά και σε όλη την πολιτική της κυβέρνησης, που «αγγίζει τα όρια της πολιτικής διαστροφής», υποστηρίζοντας ότι «με τα μέτρα αυτά θέλετε να ξεπαστρέψετε ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών, και αυτή είναι η γραμμή σας για να έρθουν οι ιδιωτικές εταιρίες που θα τους διαλύσουν». Παράλληλα, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τις αντιλαϊκές πολιτικές και όχι για την εφαρμογή δίκαιων μέτρων.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κινδυνολογήσατε όταν δεν έπρεπε να κινδυνολογείτε, παραδίδοντας τη χώρα βορά στις κερδοσκοπικές ορέξεις. Κάνατε την επιλογή μέτρων που βυθίζουν τη χώρα, την οικονομία, την ελληνική κοινωνία σε βαθύ τέλμα». Μίλησε, δε, για «θατσερική πολιτική που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Το δημόσιο χρέος θα μεγαλώσει, ακόμα και αν καταφέρουμε να δανειστούμε με λιγότερα επιτόκια». Όσον αφορά στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει καρκίνο, να μη λέμε ότι βήχει και έχει βρογχίτιδα, εκτιμώντας ότι «μας ξελίγωσε το ακριβό ευρώ» και εξαπολύοντας επίθεση κατά της Γερμανίας, η οποία, όπως ανέφερε ως παράδειγμα, «παίρνει το 60% του λιανεμπορίου» μέσω γερμανικών σούπερ μάρκετ.
CITYPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια: