Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Tι γραφει ο ξενος Tυπος
SUDDEUTSCHE ZEITUNG
Πειθαρχία
Η Γερμανία ζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην εξωτερική της πολιτική. Φαίνεται δε αιφνιδίως να διολισθαίνει σε εποχές που ήταν ο ταραξίας της Ευρώπης και όχι ο ηγεμόνας. Η Γερμανία ωφελείται πολύ από την ΟΝΕ και την κοινή εσωτερική αγορά.
Εάν αυτή η αγορά, αυτό το οικοδόμημα, υποστεί σοβαρές ζημίες, τότε διακυβεύεται ένας πολιτικός άθλος γενεών: η Ε.Ε. Ολα αυτά θα έπρεπε να τα σκεφτεί η κ. Μέρκελ αυτές τις ημέρες. Επρεπε δε να αναρωτηθεί, εάν επιθυμεί να διακυβεύσει το σημαντικότερο εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής, την Ε.Ε., ή εάν τηρήσει τους κανόνες και κρατήσει την ψυχραιμία της στη διαμάχη και έτσι αναγκάσει την Ευρώπη να πειθαρχήσει.
LE MONDEΕυρώπη - ΔΝΤΒρισκόμαστε μπροστά σε «χειροτονία» του ΔΝΤ; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλήθηκε να συμμετάσχει στον μηχανισμό βοήθειας-σωτηρίας της Ελλάδας και όλα δείχνουν ότι η παρουσία του είναι πλέον αναπόφευκτη. Από το 2007 και μετά, ο διεθνής οργανισμός, υπό την ηγεσία του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν, ήδη έχει παρέμβει σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Λεττονία - μέλη της Ε.Ε. που όμως δεν ανήκουν στην ομάδα του ευρώ. «Η Ζώνη του Ευρώ παίρνει το πεπρωμένο στα χέρια της», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. Κάποιοι λένε ότι αυτή η κίνηση δίνει ζωή σ’ έναν ετοιμοθάνατο οργανισμό, ο οποίος πολύ πριν από την κρίση αντιμετωπίζει θέματα νομιμότητας, αλλά και χρημάτων.
DWΔιαζύγιαΚάθε χρόνο στις χώρες της Ε.Ε. διαλύονται 100.000 μεικτοί γάμοι. Πρόκειται για ζευγάρια τα οποία δεν ανήκουν στην ίδια εθνικότητα. Συχνά δε προκύπτουν θέματα αρμοδιοτήτων γύρω από τη νομοθεσία που διέπει το διαζύγιο. Στη Σουηδία, η σχετική νομοθεσία είναι φιλελεύθερη, ενώ στη Μάλτα δεν υφίσταται καν νομοθεσία. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που ένα ζευγάρι έχει την ίδια εθνικότητα και ζει σε μια άλλη χώρα προκύπτουν σοβαρές νομικές διαφορές. Μέχρι σήμερα το ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση του διαζυγίου εξαρτάται από το ποιος από τους δύο θα καταθέσει πρώτος την αίτηση. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, υποστηρίζουν δέκα χώρες-μέλη της Ε.Ε.
RIANOVOSTIΑντιδράσειςΑκόμη κι αν Ρωσία και ΗΠΑ υπογράψουν νέα συμφωνία μείωσης των στρατηγικών όπλων, η συμφωνία αυτή ενδέχεται να μην υπογραφεί από το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στη Ρωσία, Μάικλ Μαργκέλοφ, στηρίζει την άποψή του στο ότι οι προοπτικές νίκης των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου δεν είναι καλές και οι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται στη συμφωνία. Ο Μαργκέλοφ εκτιμά ότι και εντός της Ρωσίας αναφύονται αντιδράσεις, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για «μονομερή αφοπλισμό». Ρωσία και ΗΠΑ διαπραγματεύονται τη μείωση των όπλων από τον περασμένο Απρίλιο και Ουάσιγκτον και Μόσχα διατείνονται ότι όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: