Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ο Ελληνας εισαγγελέας που βρίσκει κλεμμένους θησαυρούς
Μπορεί ένας πεζοναύτης της αντιτρομοκρατικής μονάδας και επιτυχημένος πυγμάχος να είναι ταυτόχρονα ένας από τους πιο σκληρούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη, αλλά και πρωταγωνιστής στο σαφάρι για τον εντοπισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων σε μακρινές χώρες; Η απάντηση είναι «ναι»! Και μάλιστα είναι Ελληνας!

Για τις ΗΠΑ ο ελληνικής καταγωγής βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Μάθιου Μπογδάνος είναι ένας θρύλος. Τόσο για τη στρατιωτική του δράση ως αντισυνταγματάρχη των πεζοναυτών και διώκτη της «Αλ Κάιντα», αλλά και γιατί επανέφερε στο Ιράκ χιλιάδες αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τα μουσεία του πριν και κατά τον πόλεμο!

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος και η μητέρα του Κλερ είχαν ένα ελληνικό εστιατόριο, το «Deno's», στο Κάτω Μανχάταν, όπου ο Μάθιου δούλευε σκληρά από τα 7 του χρόνια. Το όνειρό του ήταν να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος μεσαίων βαρών. Εμεινε ερασιτέχνης, αλλά πέτυχε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ: μόλις τρεις ήττες σε είκοσι έξι αγώνες! Οταν, όμως, κατατάχτηκε στους πεζοναύτες, πείστηκε να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πήρε bachelor και master στις κλασικές σπουδές, πτυχίο Νομικής, καθώς και master στρατιωτικών σπουδών από το κολέγιο του Στρατού.

Το 1988 ο Μπογδάνος πέρασε στην εφεδρεία για να διοριστεί βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν και έγινε διάσημος για τον ανελέητο τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόταν τους κατηγορούμενους. Κορυφαία υπόθεσή του ήταν η δίκη του Σον «Puffy» Κομπς, ιμπρεσάριου της ραπ και τότε εραστή της Τζένιφερ Λόπεζ, που καταδικάστηκε για οπλοχρησία και δωροδοκίες μετά από δικαστικό αγώνα δεκατεσσάρων μηνών. Επιτυχία του ήταν και η καταδίκη του 16χρονου Κρίστοφερ Βάσκεζ ή «Σφαγέα με το βρεφικό πρόσωπο» για τη δολοφονία ενός μεσίτη στο Σέντραλ Παρκ.

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν σημαδιακή για τον Ελληνα που, μαζί μμε την έγκυο στον έβδομο μήνα σύζυγό του Κλόντια Τάτσμαν και τον 3χρονο γιο τους Μάικλ κινδύνευσαν σοβαρά από τα τζάμια που διαλύθηκαν στο διαμέρισμά τους στο Μανχάταν και το σύννεφο σκόνης που κόντεψε να τους πνίξει! Τότε επανακλήθηκε στην ενεργό δράση για να συμμετάσχει στο κυνήγι των Ταλιμπάν και γρήγορα τιμήθηκε με τον Χάλκινο Σταυρό για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν.

Ο σκληροτράχηλος Ελληνας που δεν δίσταζε να δίνει εντολές τύπου «πέσε κάτω και κάνε είκοσι push-ups» επέστρεψε στην εφεδρεία και τα δικαστικά έδρανα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης τον αποκαλούσαν ψιθυριστά «πίτμπουλ» και έτρεμαν τα δραματικά επιχειρήματά του, την εναλλαγή κραυγών και ψιθύρων στις αγορεύσεις του και το τεντωμένο δάχτυλό του που σημάδευε τον κατηγορούμενο!

Το 2003 ο πόλεμος στο Ιράκ τον επανέφερε στην ενεργό στρατιωτική δράση ως επικεφαλής ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας για τον εντοπισμό της «Αλ Κάιντα». Ομως, η λεηλασία στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης άλλαξε τη ζωή του… Ο κομάντος που έκανε για πλάκα 135 κάμψεις ανέλαβε την έρευνα για τις κλεμμένες αρχαιότητες ως επικεφαλής μιας ομάδας χωρίς επίσημη κάλυψη, ρισκάροντας την καριέρα του και τη ζωή του.

«Μόλις είδα τη χρυσή άρπα της Ουρ κομματιασμένη στο δάπεδο του μουσείου, η καρδιά μου ράγισε…» λέει. «Κάθε φορά που ξανάβρισκα έστω κι ένα αντικείμενο, αυτό άξιζε για όλα»!

Φρόντισε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ιρακινών, για να τους αξιοποιήσει ως πηγές πληροφόρησης: «Ελεγα στους άντρες μου ότι αν τους πρόσφεραν νερό, έπρεπε να το πιουν ώς την τελευταία σταγόνα, άσχετα αν το ποτήρι είχε να πλυθεί τριάντα χρόνια…» περιγράφει.

Ο «Ελληνας Ιντιάνα Τζόουνς» και η ομάδα του βοήθησαν να ανακτηθούν περισσότερες από 5.000 κλεμμένες αρχαιότητες σε έξι χώρες σε διάφορα σημεία του κόσμου. Είχε γίνει τόσο διάσημος, ώστε ένας Αμερικανός τον συνάντησε και του έδωσε ένα φάκελο που περιείχε ένα αντικείμενο του ακκαδικού πολιτισμού, ηλικίας 4.000 ετών! Οταν ολοκληρώθηκε η αποστολή του στο Ιράκ, ο Μπογδάνος επέστρεψε στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης και ανέλαβε να ιδρύσει την πρώτη Ειδική Μονάδα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

«Τώρα είναι ευκαιρία για διεθνή συνεργασία υπό τη σκέπη της UNESCO» είπε αναλαμβάνοντας διεθνή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. «Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν 184 έθνη ενωμένα εναντίον των λαθρεμπόρων»!

Για τις επιτυχίες του ο Τζορτζ Μπους τον τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπισμού. Το χρονικό των περιπετειών του στο Ιράκ το κατέγραψε στο βιβλίο του «Οι κλέφτες της Βαγδάτης» που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2005 κι έγινε best-seller. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του τα πρόσφερε στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης!


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 3
Φωτογραφία 4
Φωτογραφία 5
ESPRESSO 

Δεν υπάρχουν σχόλια: