Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Οι αδηφάγοι και οι ανεύθυνοι, www.enet.gr

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ελληνική οικονομία ανάδελφος στην ευρωζώνη, κατά τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος δήλωσε, ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν «κοινά χαρακτηριστικά», που είναι η «μόνιμη απώλεια ανταγωνιστικότητας από τότε που έγιναν μέλη της ΟΝΕ, τα υψηλά ελλείμματα» και «οι μεγάλες ανάγκες εξωτερικού δανεισμού», ιδίως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
ΕΝΤΟΝΑ αντέδρασαν στις δηλώσεις αυτές τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία, η μεν πρώτη χαρακτηρίζοντας «απρόσεκτο» τον Χοακίν Αλμούνια και η δεύτερη με την έκφραση δυσφορίας από τον πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες. Η «απροσεξία» -ο χαρακτηρισμός είναι άκρως επιεικής- είχε ως άμεση συνέπεια να δεχθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα, άγρια επίθεση από τους κερδοσκόπους, που εκμεταλλεύονται ληστρικά την κρίση για να πλουτίσουν.
ΠΑΡΕΣΥΡΕ η επίθεση σε αγορές ομολόγων και μετοχών Ισπανίας και Πορτογαλίας το ευρώ κάτω από το 1,38 δολάριο -για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2009- και επίσης σε πτώση τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Εντονη ανησυχία προκάλεσε η πτώση 5,6% των τιμών στο Χρηματιστήριο της Ισπανίας. Και στην Ελλάδα ο γενικός δείκτης έπεσε στις 1.951 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περσινό Απρίλιο, ενώ οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο ήταν 5,42%.
ΔΕΙΧΝΟΥΝ αυτές οι δραματικές εξελίξεις, ότι οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια δεν συνιστούν απλή απροσεξία, αλλά εγκληματική απρονοησία σε βάρος χωρών της ευρωζώνης, που βρίσκονται στη δίνη μιας κρίσης και γίνονται λεία για καρχαρίες κερδοσκόπους.
ΤΕΛΙΚΑ, οι Βρυξέλλες προστατεύουν τις χώρες που έχουν πρόβλημα ή ρίχνουν νερό στον μύλο των κερδοσκόπων; Η όλη τακτική, όπως αποδεικνύεται από τις συνέπειες, δεν δείχνει απλά αναλγησία, αλλά και κυνισμό, πλήρη παράδοση στη νεοφιλελεύθερη λογική και στα κελεύσματα των τραπεζιτών, που έχουν το πάνω χέρι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον κόσμο ολόκληρο.
ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον χορό των κερδοσκόπων, οι οποίοι παίζουν τα ληστρικά παιχνίδια τους, αδιαφορώντας αν πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι-θύματα της απληστίας τους. Τους είναι παντελώς αδιάφορο, ότι έχει φτάσει στο 19% του ενεργού πληθυσμού η ανεργία στην Ισπανία, η οποία καλπάζει και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΕΙΝΑΙ, βέβαια, αφέλεια να ζητάμε κοινωνική ευαισθησία από καρχαρίες. Μπορούμε, όμως, να καταλογίσουμε ευθύνη στους κοινοτικούς παράγοντες όταν ρίχνουν κράτη-μέλη της ευρωζώνης στο στόμα τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: