Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Μια άλλη ερμηνεία των γεγονότων

Η γνωστοποίηση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2011, έκρυβε εκπλήξεις και για την τρέχουσα χρονιά. Το έλλειμμα φέτος προβλέπεται λοιπόν να αγγίξει το ασύλληπτο μέγεθος των 1,6 τρισ. δολαρίων ή 10,6% του ΑΕΠ.
Να θυμίσουμε πως το 2009 το αντίστοιχο έλλειμμα ήταν 1,4 τρισ. Τα ελλείμματα αυτά βέβαια καλύπτονται εξ ολοκλήρου με δανεισμό, δηλαδή με έκδοση ομολόγων.
Όπως είναι δε γνωστό μεγάλο μέρος από τους τίτλους αυτούς αγοράζονται από τις κρατικές τράπεζες της Κίνας και των πετρελαϊκών χωρών, που διαθέτουν μεγάλα αποθεματικά. Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν διαθέτουν πλεονάσματα, αλλά το εξωτερικό τους χρέος είναι τόσο υπερβολικό που μόνο με «πολιτικό» τρόπο μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί.
Το ίδιο ισχύει, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, και για τη Βρετανία, όπου τόσο τα ανοίγματα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το εμπορικό έλλειμμα καλύπτονται επίσης με υπερβάλλοντα δανεισμό.
Ας έλθουμε τώρα στην Ευρωζώνη. Τα δεκαέξι κράτη μέλη, ως σύνολο, έχουν μεν σημαντικά δημόσια ελλείμματα που πρέπει να καλυφθούν με δανεισμό, που όμως σε καμία περίπτωση δεν φθάνουν τα ανάλογα αμερικανικά μεγέθη. Εκτός ίσως από την... Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή πάντως, χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία έχουν παραδοσιακά πλεονασματικό το εξωτερικό ισοζύγιο (περιλαμβανομένων και των υπηρεσιών) πράγμα που τους επιτρέπει, να έχουν συσσωρεύσει σημαντικά διαθέσιμα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς θα τα δανείσουν στις άλλες χώρες της ζώνης, για να καλύψουν εκείνες τα δικά τους ανοίγματα. Συνολικά ωστόσο η ζώνη δεν φαίνεται να έχει ανάγκη εξωτερικού δανεισμού για κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Άρα το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα δεν απειλείται.
Με την οπτική αυτή ίσως να μπορεί να φωτιστεί, η προσπάθεια δημιουργίας αβεβαιότητας συνολικά για την Ευρωζώνη, μέσω επιθέσεων κατά της Ελλάδας. Η υποτίμηση του ευρώ αναδεικνύει το δολάριο και τη στερλίνα [GBP=X] Σχετικά άρθρα ως πιο ασφαλή καταφύγια και μειώνει το κόστος δανεισμού στα δύο νομίσματα. Δυστυχώς η χώρα μας προσέφερε την ευκαιρία.
www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: