Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Φινλανδική παρέμβαση στο Σκοπιανό

Η Φινλανδία στηρίζει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. και του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γειτονική χώρα, ενώ στηρίζει και την ιδέα για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, δήλωσε χθες από τα Σκόπια ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνταρ Στουμπ.
Ο κ. Στουμπ επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας με στόχο την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι ορισμένες μεγάλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μπορούν να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο αναφορικά με την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Μιλόσοσκι ενημέρωσε τον κ. Στουμπ για τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ενώ σημείωσε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να υλοποιήσει τις προθέσεις που έχει κατά καιρούς εξαγγείλει.
Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για συμβιβαστική λύση, η οποία, όμως, «δεν θα άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, ταυτότητας και γλώσσας, καθώς και του κυρίαρχου δικαιώματος των πολιτών της χώρας να αποφανθούν για το όνομα που θα μπορούσε να συμφωνηθεί».
www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: