Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Όταν θα μας πιστεύουν οι αγορές...

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010 07:00
Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έδωσε χθες ο επίτροπος της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς το εφικτό αλλά φιλόδοξο και με αβεβαιότητες.
Ως γνωστόν το ΠΣΑ θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου η έγκρισή του θα αποτελέσει και εγγύηση για έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. Ecofin .
Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να αρθούν οι επιφυλάξεις του κ. Αλμούνια, όπως εκφράζονται από τις λέξεις «φιλόδοξο» και «αβεβαιότητες».
Προς άρση λοιπόν των επιφυλάξεών της η Κομισιόν ζητεί τώρα από την κυβέρνηση πρόσθετες εγγυήσεις για την υλοποίηση του ΠΣΑ. Απαιτείται δηλαδή ένα επικουρικό πακέτο μέτρων, που θα ληφθούν μόνο στην περίπτωση που το ΠΣΑ δεν πιάσει τους στόχους.
Θα αφορά προφανώς μέτρα έκτακτης ανάγκης, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος φέτος στο 8,7% του ΑΕΠ και κάτω από 3% το 2012.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα αρχίσει να μειώνει και το δημόσιο χρέος της, ώστε η εξυπηρέτησή του να σταματήσει να επιβαρύνει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα δημόσια οικονομικά, αλλά και το σύνολο της οικονομίας.
Μάλιστα η Κομισιόν θα ζητήσει τα πρόσθετα αυτά μέτρα έκτακτης ανάγκης να δοθούν και στη δημοσιότητα, χωρίς βέβαια να έχει γίνει σαφές αν τελικά θα εφαρμοσθούν ή όχι. Το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο λόγος είναι πως η γνωστοποίηση του πακέτου των πρόσθετων μέτρων, θα λειτουργήσει κατευναστικά στις αγορές, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση στο μέλλον, να εξυπηρετεί κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Η προοπτική αυτή θα ενισχυθεί και από την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τη διασφάλιση ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε σε αξιοπιστία, συγκρινόμενα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Τότε και μόνο θα μειωθούν τα spread σε λογικά επίπεδα και η χώρα θα ξεφύγει από την «αρπάγη» των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να σχεδιάζει πολιτική, χωρίς πλέον τη δαμόκλειο σπάθη των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: