Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

«Φοβόμουν ότι δεν θα έβγαινα ζωντανός»

«Είχα συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι από εκεί μέσα δεν θα έβγαινα ζωντανός. Φοβόμουν. Είχα την αίσθηση ότι θα με σκοτώσουν. Γνώριζα ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τα χρήματα που ζητούσαν ως λύτρα οι απαγωγείς. Σκεφτόμουν πιο δάκτυλο του χεριού μου είναι πιο άχρηστο (έδειξε τον παράμεσο) μήπως το κόψουν για να το στείλουν στους οικείους μου».
Με τα παραπάνω λόγια, ο βιομήχανος Γιώργος Μυλωνάς περιέγραψε στο δικαστήριο τις δραματικές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια της ομηρίας του. Η υπόθεση της απαγωγής εκδικάζεται από την Τρίτη (προχθές) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Ο πρώην πρόεδρος των Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας κατέθεσε για την περιπέτειά του και αναφέρθηκε στις στιχομυθίες που είχε με τους απαγωγείς και ιδιαίτερα με τον «αρχηγό» που φέρεται ότι ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας.
«Ηταν κοντός και γυμνασμένος. Από την προφορά της ομιλίας του πίστευα ότι είναι Θεσσαλός ή Σερραίος. Ο άλλος είχε αθηναϊκή προφορά, ήταν πιο ευγενικός και μου μιλούσε στον πληθυντικό. Ο τρίτος ήταν πιο ψηλός και λεπτός».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου, οι Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης και Πολύκαρπος Γεωργιάδης αρνήθηκαν τις κατηγορίες αλλά παραδέχτηκαν μόνο ότι βοήθησαν τον καταζητούμενο Παλαιοκώστα, να κρυφτεί. Ο Ασημάκης κράτησε την αρχική του στάση και παραδέχτηκε ότι «ήμουν εκεί». «Αρνούμαι τις κατηγορίες», είπαν ο Γιώργος Χαραλαμπίδης και ο ξάδελφός του Ολεγκ Πιπερίδης. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης στάθηκαν ιδιαίτερα στην προανακριτική κατάθεση του θύματος ο οποίος είχε μιλήσει τότε για «απαγωγέα με αλβανική προφορά» αλλά σήμερα τέτοιο πρόσωπο δεν βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων.
Η σύζυγος του βιομήχανου Νέλλη Κόδρα κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας της αρπαγής του συζύγου της, αναφέρθηκε στις πέντε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους απαγωγείς και εξιστόρησε πώς συγκέντρωσε και κατέβαλε τα λύτρα ύψους 10,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησαν οι καταθέσεις άλλων τριών μαρτύρων και η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: