Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Tι γράφει ο ξένος Tύπος
TODAYS ZAMAN
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ
Την περασμένη εβδομάδα, ο βοηθός του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Φρ. Μπιρό συναντήθηκε με ακαδημαϊκούς, πρεσβευτές και δημοσιογράφους σε τουρκικό πανεπιστήμιο, με αντικείμενο τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Τον περασμένο χρόνο, ο γ. γ. του Οργανισμού έδωσε στη δημοσιότητα τον στρατηγικό σχεδιασμό και μάλιστα έθεσε σε λειτουργία μια επιτροπή σοφών υπό την προεδρία της Μαντλίν Ολμπράιτ. Η επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα στρατηγική τον προσεχή Μάιο και ευθύς αμέσως θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών–μελών. Η τελική εκδοχή θα υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου της Λισσαβώνας, το Νοέμβριο του 2010.
Η σημερινή στρατηγική αναπτύχθηκε το 1999 και έκτοτε πολλές εξελίξεις, όπως η διεθνής τρομοκρατία, ο πόλεμος στη Γεωργία, η αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και η αύξηση της πειρατείας, την κατέστησαν ανεπαρκή. Στο μεταξύ, οι ελλείψεις σε πολλούς τομείς της στρατηγικής δημιούργησαν διαφωνίες μεταξύ των κρατών–μελών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η νέα στρατηγική θα βοηθήσει τον επανακαθορισμό του ρόλου του ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία.
THE TIMESΟι χαμένοιH παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πολλαπλές επιπτώσεις, αλλά μια απλή εξήγηση: πάρα πολλοί δανείζονται πάρα πολλά χρήματα. Οι χρηματαγορές και το ευρώ βυθίστηκαν τον περασμένο μήνα. Αιτία, η κρίση της νότιας Ευρώπης. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και ανησυχούν για τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της ΕΚΤ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Θα συζητήσουν την αδυναμία των προϋπολογισμών των χωρών του νότου. Μια πιθανή διάσωση της Ελλάδας θα είναι πολιτικά δύσκολη και δαπανηρή και θα δημιουργήσει προηγούμενο. Αλλά θα πρέπει να δοθεί λύση. Η κατάρρευση της «Λίμαν Μπράδερς» συμβολίζει την κρίση. Αλλά η «Λίμαν» ήταν ιδιωτική εταιρεία. Δεν είναι χώρα.
Η περίπτωση της διάσωσης της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη. Κανείς δεν υποχρέωσε τη χώρα να δανειστεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποτίμησε τα ελλείμματα. Ενα πρόγραμμα διάσωσης είναι καθ’ οδόν, καθώς ζητείται από τους φορολογουμένους άλλων χωρών να πληρώσουν για τις ανεύθυνες αποφάσεις ηγεσιών. Χαμένοι θα είναι οι συνετοί Γερμανοί φορολογούμενοι.
FOCUSΟ κίνδυνος για ΕλλάδαΟ Γερμανός Πράσινος βουλευτής Γκέρχαρντ Σικ, ειδικός σε θέματα χρηματοπιστωτικής πολιτικής στη γερμανική Bουλή, εκφράζει την κατανόησή του για τις απεργίες στην Ελλάδα και εξηγεί το γιατί: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα συνέπεια και πειθαρχία στις περικοπές, αλλά όλα αυτά δεν επιδρούν σε βάθος. Η Αθήνα δεν μπορεί να βγει μόνη της από τη στενωπό». Ο Πράσινος βουλευτής επαναλαμβάνει τις απόψεις αρκετών οικονομολόγων ότι η Γερμανία με την πολιτική της συγκράτησης των μισθών έγινε ανταγωνιστική εις βάρος άλλων χωρών και υποστηρίζει ότι η καλύτερη μεθόδευση για την αποφυγή τέτοιων πολιτικών είναι μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση. Τέλος, σε ερώτηση εάν με τη βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα θα σωθεί η ελληνική οικονομία, ο Πράσινος βουλευτής απαντά αρνητικά και τονίζει: «Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Λεττονία. Τι σημαίνει αυτό; H Λεττονία με την παρέμβαση του ΔΝΤ δρομολόγησε επώδυνες περικοπές και εντός δύο ετών οι Λεττονοί είχαν γιγαντιαία πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά η συνολική απόδοση της οικονομίας τους συρρικνώθηκε κατά 25%.
ARAB NEWSΑφγανιστάν και ΝΑΤΟΜιλώντας στη διάσκεψη του Μονάχου για την άμυνα, ο γ. γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν δήλωσε ότι ένα μάθημα - κλειδί από την ανάμειξη του Οργανισμού στο Αφγανιστάν ήταν ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται συνολική αναθεώρηση της πολιτικής του. Το προφανές είναι πως δεν μπορεί να συνεχίσει με τις σημερινές δομές, δεδομένου ότι τυχόν αποτυχία στο Αφγανιστάν θα επηρεάσει χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία. Τυχόν νίκη των Ταλιμπάν θα προκαλέσει αναταράξεις στο Πακιστάν και θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της ινδικής χερσονήσου, της Κ. Ασίας και των χωρών του Κόλπου. Βεβαίως, υπάρχει η πρόταση για πολιτικό διακανονισμό προκειμένου να επέλθει ειρήνη στο Αφγανιστάν. Αλλά παρά τις πρωτοβουλίες του Καρζάι, οι Ταλιμπάν δεν προτίθενται να συμβιβαστούν. Τα αιτήματά τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Ζητούν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών. Ομως, ο λαός στο Αφγανιστάν έχει κουραστεί. Γι’ αυτό και στηρίζει τους Ταλιμπάν, παρότι δεν θα το ήθελε. Οκτώ χρόνια μετά, η εικόνα παραμένει σκοτεινή για εκατομμύρια Αφγανών. Οκτώ χρόνια μετά, η Δύση δεν έχει κερδίσει τις καρδιές των Αφγανών.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: