Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικού Ολύμπου 



Για τον Βιολογικό Νοτιας Πιερίας Μεταξύ Πρ. Βιολογικού Κώστα Γιάντσιου και Πρ. Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο. Αστερίο Γαλάνη
Ένταση προκλήθηκε, για ακόμη μία φορά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικού Ολύμπου, το απόγευμα της Τρίτης. Τα «πνεύματα οξύνθηκαν» όταν στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα συζητήθηκε η μη λειτουργία του βιολογικού σταθμού της Νότιας Πιερίας. 


Η αντιπαράθεση αυτή τη φορά προήλθε μεταξύ του Προέδρου του Συνδέσμου Βιολογικού Καθαρισμού Νομού Πιερίας Κώστας Γιάντσιου και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ανατολικού Ολύμπου Αστερίου Γαλάνη, όταν ο δεύτερος υποστήριξε ότι ο κ. Γιάντσιος δεν επιθυμεί να λειτουργήσει ο βιολογικός και γι αυτό βάζει εμπόδια, ενώ την ίδια ώρα ο κατασκευαστής του έργου διαβεβαιώνει προφορικά ότι με 50.000 ευρώ μπορεί να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων. Στην αίθουσα επικράτησε ένταση και διεκόπη, για δέκα λεπτά η συνεδρίαση. 
Ο Κώστα Γιάντσιος
Το θέμα στο συμβούλιο έφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστα Γιάντσιος ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την ενημέρωση που έκανε στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα. Μαρία Λιονή, ενώ όλος ο φάκελος του βιολογικού έχει φύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο κ. Γιάντσιος άφησε αιχμές κατά του δημάρχου Λιτοχώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσιφοδήμος έχει σαμποτάρει δύο συνεδριάσεις του δ.σ. του Βιολογικού, με αποτέλεσμα να μην έχει ψηφιστεί ακόμη ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του συνδέσμου».

Επιπλέον, ο κ. Γιάντσιος είπε ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο βιολογικός σωστά χρειάζονται 800.000 ευρώ ώστε να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις. Σημείωσε δε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, καθώς «θα βρωμίσει όλη η Λεπτοκαρυά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου
 Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου κ. Διονύσης Αρωνιάδης, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι, ο δήμος επιθυμεί τη λειτουργία. Πρόσθεσε ότι σε επικοινωνία που είχε με την κα. Λιονή του είπε ότι δεν μπορεί να δοθούν και άλλα χρήματα για ένα έργο το οποίο ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. «Θα πρέπει να ξεκινήσει η μονάδα την επεξεργασία λυμάτων και μετά να διεκδικήσουμε χρήματα για την αναβάθμιση», είπε ο κ. δήμαρχος.
Έφτασε το θέμα στη Βουλή
Το θέμα της μη λειτουργίας του βιολογικού της νότιας Πιερίας έφτασε μέχρι τη Βουλή,  μετά από ερώτηση που κατέθεσαν στους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Υγείας και Υποδομών οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Οι τρεις Βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να λάβουν για την άμεση επίλυση των προβλημάτων και τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού νότιας Πιερίας. 
 Μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου πριν από μερικές μέρες επισκέφθηκε την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας και ανέφερε τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τη λειτουργία του βιολογικού. Επιπλέον παρουσίασε το σχεδιασμό δράσεων του συνδέσμου, ο οποίος – όπως είπε ο κ. Γιάντσιος – μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον άξονα 7 που διαχειρίζεται η περιφέρεια και αφορά εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: