Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Πιερίας Γιώργο Μπούρο: Η Νότια Πιερία αργοπεθαίνει 



Ανοίξτε τα Τέμπη γιατί χανόμαστε λέει σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Μπούρος. Αντιληφθείτε άμεσα κύριοι της πολιτικής εξουσίας, ότι οι συνέπειες αφορούν όλη την Ελλάδα. Το ντόμινο του αποκλεισμού των Τεμπών θα γίνει τσουνάμι όχι μόνο για την Πιερία και τη Λάρισα.
Μετρείστε το οικονομικό κόστος πριν είναι αργά για όλους.


Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Νότια Πιερία μετά την κατολίσθηση των Τεμπών;
Η κατάσταση είναι απελπιστική, ο κόσμος  βρίσκεται σε απόγνωση. Όχι μόνον οι επαγγελματίες, αλλά όλη η νότια Πιερία. Όλος ο επαγγελματικός κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ υπάρχουν ακόμη και απολύσεις προσωπικού. Τα Σαββατοκύριακο είναι νεκρά, ενώ τις καθημερινές ησυχαστήριο όλη η περιοχή. Καθημερινά λέμε στους κυβερνώντες ότι αίτημά μας είναι να ανοίξουν τα Τέμπη. Αν δεν ανοίξουν η καταστροφή είναι δεδομένη.
Σε ποιες ενέργειες προέβη η Ένωση Ξενοδόχων για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της στη Νότια Πιερία;
Το Δεκέμβριο ο νομάρχης κάλεσε σε σύσκεψη  την Περιφερειάρχη και  τους φορείς. Εμείς  θέσαμε το θέμα της διάνοιξης της κοιλάδας των Τεμπών. Επισημάναμε τις καταστροφικές συνέπειες.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με την κυκλοφορία  μέσω Αγίου  Δημητρίου  και των παραλίων της Λάρισας είναι ημίμετρα Η λύση είναι να ανοίξουν τα Τέμπη, αλλιώς είμαστε αποκλεισμένοι.

Το τουριστικό εισόδημα της περιοχής το οποίο προσφέρει στο ΑΕΠ 18 με 20%  θα μειωθεί κατά 2 με 3  μονάδες, γιατί ο τουρισμός πουλιέται πακέτο και τα τουριστικά γραφεία πωλούν μια εκδρομή είτε προς την Αθήνα είτε τη Πελοπόννησο και άλλες περιοχές. Άρα το τουριστικό εισόδημα θα μειωθεί και αυτό σημαίνει 2% μείωση στη συμμετοχή του ΑΕΠ, δηλαδή 5 δις ευρώ.

Δηλαδή ότι υπολογίζει η κυβέρνηση να εισπράξει δεν θα μπορέσει να τα πάρει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η ανεργία θα φτάσει στο 20% γιατί θα χάσουν την εργασία τους 500.000 άνθρωποι. Κι αυτό θα είναι λόγω των Τεμπών.

Τα τουριστικά γραφεία μας λένε ότι έχουμε επιπτώσεις και δεν μπορούμε να πουλήσουμε. Μας ρωτάνε: Τι γίνεται με τις κινητοποιήσεις; Τι γίνεται με τα Τέμπη; Οι κινητοποιήσεις τελείωσαν, αλλά τα Τέμπη δεν τελειώνουν. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Αν δεν ανοίξουν τα Τέμπη η καταστροφή είναι δεδομένη.

Αναγκάστηκα να στείλω επιστολή στον Πρωθυπουργό και να του τονίσω πως έχουν τα πράγματα, αλλά ακόμη δεν πήρα απάντηση. Με την πρωτοβουλία των δημάρχων Κάτω Ολύμπου και Ευρυμένών της Λάρισας καθώς και Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου από την Πιερία, καθώς και επαγγελματίες των περιοχών αυτών  συστήσαμε μια Επιτροπή  για δούμε τι θα κάνουμε.

Επίσης, επιδώσαμε υπόμνημα στην κα. Κατσέλη, η οποία μας υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματιών. Πρέπει να τα δούμε.
Έχετε καμιά πληροφορία για τα Τέμπη;
Χθες έγινε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Ευρημενών παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας Αιγαίου και τον διευθυντή της Αστυνομίας της Λάρισας και είπαν ότι μετά τον Ιούνιο θα ανοίξουν.

Αυτό σημαίνει καταστροφή για εμάς. Για εμάς κανένας γραφειοκράτης δεν πρόκειται να υπογράψει ότι είναι ασφαλής ο δρόμος. Εδώ χρειάζεται πολιτική απόφαση. Αν δεν πάρει αυτή την απόφαση ο κ. Ρέπας ή ο κ. Μαγκριώτης η καταστροφή είναι δεδομένη.
Έχουν καθαρίσει το δρόμο από τα βράχια ;
Όχι. Ακόμη δεν έκαναν τίποτα. Οι εργασίες που έχουν κάνει είναι πολύ μικρές, έχουν βάλει σήτα σε συγκεκριμένα κομμάτια και έχουν καθαρίσει γύρο – γύρο. Τα βράχια είναι ακόμη στο δρόμο. Επίσημα δεν ήρθε κανείς να μας ενημερώσει ότι υπάρχει αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Ζητήσατε εσείς αυτό το χρονοδιάγραμμα;
Ναι βεβαίως. Αλλά η εταιρία μόνον δημοσιεύσεις κάνει. Δεν μας λέει η εταιρία τίποτε. Δεν συνεργάζεται με κανέναν. Τέσσερις εβδομάδες είπε το Υπουργείο, αλλά η εταιρία λέει άλλα. Διαχέονται πληροφορίες στα ΜΜΕ χωρίς να υπάρχει υπογραφή εκπροσώπου της εταιρίας. Η εταιρία μόνο δημοσιεύσεις κάνει. Οι δήμαρχοι επισκέπτονται την εταιρεία  αλλά  δεν δίδονται δεσμεύσεις  στους δημάρχους.

Τέσσερις εβδομάδες είπε το Υπουργείο, εμείς θέλουμε πέντε μήνες λέει η εταιρία. Διαχέονται οι πληροφορίες προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, χωρίς να υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος της εταιρίας να υπογράφει ένα κείμενο.
Γνωρίζουμε ποιος είναι ο πρόεδρος της εταιρείας;
Δεν ξέρουμε. Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να παρθεί Υπουργική απόφαση,δηλαδή να δοθεί εντολή.

Αν κ. Ρέππας ήταν δήμαρχος στην Τρίπολη,στην ιδιαίτερη πατρίδα του και έκλεινε ο δρόμος θα άφηνε αποκλεισμένη την Τρίπολη.

Είναι αδιανόητο. Υπογραφή από τους τεχνοκράτες για τη διάνοιξη δεν πρόκειται να υπάρξει,  γιατί λέει εάν πάθει κάτι κάποιος.
 Εδώ είναι δεδομένο ότι αυτό που επικαλούνται είναι υποκριτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λάρισας ο δρόμος που προτάθηκε επικοινωνεί σήμερα με τα παράλια Αγιάς, Στόμιο κλπ. σε 14 σημεία εγκυμονεί κινδύνους κατολίσθησης.

Δεν τους έχουν κλείσει τους αφήνουν μάλιστα και τους υποδεικνύουν. Άρα γιατί στα Τέμπη δεν βγάζουν τα βράχια να τα αφήσουν πέντε - δέκα μέρες να δουν αν θα ξαναπέσουν;

Αυτό το πράγμα σε πέντε μέρες θα είχε τελειώσει. Δεν ξέρω τι συμφέροντα κρύβονται.
Λέγεται ότι θέλουν να βάλουν όλα τα φουρνέλα και να κάνουν κάποια διάνοιξη παραπέρα.
Λένε αλλά αυτό εμείς δεν μπορούμε να το ισχυριστούμε. Αυτό που όμως επικρατεί στην τοπική κοινωνία είναι ότι η εταιρεία θέλει να προχωρήσει το έργο.
Δεν το ξέρουμε αυτό.

Αλλά όμως βλέπουμε το αποτέλεσμα. Μας ταλαιπωρεί ένα γεγονός το οποίο μπορούσε υπό προϋποθέσεις, αν δεν υπήρχε τίποτε άλλο από πίσω σε δέκα μέρες, δέκα πέντε, ένα μήνα να έχει αποκατασταθεί. Και δεν αποκαταστάθηκε.

Και δεν δίνεται ένα χρονοδιάγραμμα, να βγει ο Υπουργός επίσημα και να πει, προς τους Δημάρχους, προς τη Νομαρχία, προς τους φορείς εδώ ότι θέλω χρόνο τρεις μήνες, δύο μήνες, ένα μήνα να ανοίξει.

Η κ. Κατσέλη, όταν στείλαμε το υπόμνημα, μας είπε ότι θα πάρω κάποια μέτρα  να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες. Είτε έτσι, είτε αλλιώς το πρόβλημα για μας είναι να ανοίξουνε τα Τέμπη.

Εσείς επιχειρήσατε να έχετε συνάντηση με το Ρέππα;

Όταν κλείσανε τα διόδια στη Λεπτοκαρυά εστάλη ΦΑΞ από το γραφείο του κ. Ρέππα ότι την επόμενη εβδομάδα έχουμε συνάντηση. Πέρασαν τέσσερις εβδομάδες.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαμε, διαλύθηκε μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι αυτή την εβδομάδα θα έρθει εδώ στην Κατερίνη.
Είστε ευκολόπιστοι!
Εμείς δεν είμαστε υπέρ του κλεισίματος των δρόμων. Εμείς είμαστε υπέρ του ανοίγματος των δρόμων και θέλουμε να έχουμε επικοινωνία.
Αυτό είναι το πρόβλημα.

Η ουσία είναι να ανοίξει ο δρόμος να έρθει ο Υπουργός να δώσει λύση γιατί εάν δεν έρθει δεν θα δώσει λύση, η εταιρεία φαίνεται ότι έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν νοιάζεται απ’ ότι φαίνεται για τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής.
Θα  μπορέσουν να υπάρξουν ανάλογες μορφές αποζημίωσης με αυτές που υπήρξαν από το κλείσιμο των συνόρων με τον πόλεμο στη Σερβία;
Κάτι τέτοιο το οποίο ήταν ανακούφιση τότε;
Τώρα έχουμε αναθέσει ένα γραφείο στην Αθήνα και ερευνά αυτή την υπόθεση και μας είπε ότι υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτό θα το κάνουμε.

Θα μπορούσε όμως να βρεθεί άλλη λύση με τους Υπουργούς να είναι άμεση.
Τα δικαστήρια είναι ένας μοχλός πίεσης. Το να ενεργοποιηθείτε εσείς και να απαιτήσετε από τον Υπουργό άμεση πληρωμή των ζημιών, αυτό είναι άλλο. Όμως τα δικαστήρια μας κατοχυρώνουν.
Στα δικαστήρια έχουμε αναθέσει και εμείς ως Ένωση Ξενοδόχων μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με τους Νομικούς μας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Αλλά έχουμε και ένα άλλο γραφείο ολόκληρο το Συντονιστικό Όργανο και προτείνουμε στα μέλη μας σ’ αυτό το γραφείο αν θέλουν να πάνε ατομικά ο καθένας, γιατί πρέπει να αποδείξει ο καθένας τη ζημιά που έχει πάθει.

Γιατί αυτήν την περίοδο μέχρι σήμερα δεν είναι όλοι ανοιχτοί. Δηλαδή είναι επαγγέλματα που λειτουργούν εποχιακά και επαγγέλματα που λειτουργούν όλο το χρόνο.
Μελέτη για τις επιπτώσεις
Και έχουν αναθέσει Δήμαρχοι μια μελέτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που θα ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα και θα είναι έτοιμη περίπου τέλη
Μαΐου, στην οποία θα καταρτίζει ζημιές που έχουμε υποστεί  και τις σημερινές και τις μακροπρόθεσμες  και ακόμα ανοίξει αύριο ο δρόμος.

Η ψυχολογία που δημιουργείται είναι καταστρεπτική.
Είναι πολλές οι  επιπτώσεις δεδομένου ότι έχουν ακυρώσεις από το εξωτερικό,  από τα γραφεία που συνεργαζόμαστε.

Από τον  πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας χρόνια έκανε η Πιερία να μπορέσει να ξαναβρεί πελάτες.Κάναμε έναν αγώνα ετών.

Έχουμε πληροφορία ότι από την πλευρά της Λάρισας έχουν καταθέσει μαζικές αγωγές οι επαγγελματίες. 
 Η Κοινότητα των Αμπελακίων, ο κάθε ένας ξεχωριστά, τα καταστήματα εκεί που είναι ακριβώς στην κοιλάδα. Όλοι οι ξενοδόχοι εκεί που ήταν τα παλιά τα διόδια και στην Αγία Παρασκευή. Εκαναν μαζικές αγωγές

Κι ο καθένας ξεχωριστά. Η κατεύθυνσή μας είναι προς δύο κατευθύνσεις η μία είναι η δικαστική και η άλλη είναι να βρεθεί ένας τρόπος άλλων μέσων βοήθειας από το κράτος όπως ο κοινωνικός τουρισμός αντί για 7 ημέρες που υπάρχει στην Πιερία να γίνει όπως έγινε στην Ηλεία.
 
Θέλουμε ο Νομός  μας να χαρακτηρισθεί ιδιαίτερης τουριστικής αξιοποίησης λόγω του ότι θίγεται περισσότερο από τους άλλους, αν και το θέμα είναι για όλη την Ελλάδα δεν είναι μόνο για μας.

Εμείς αυτό προσπαθούσαμε να δείξουμε από την αρχή. Το θέμα δεν αφορά μόνο για την Πιερία , αφορά όλη την Ελλάδα.
Φαίνεται δεν το έχουν αντιληφθεί.

Η αγορά κοιμάται. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου προχθές το Σάββατο.

Του είπαμε ότι θα κάνουμε αυτά και αυτά.Συμφώνησε είναι  μαζί μας, έκανε κάποιες ενέργειες, τις οποίες θα τις ανακοινώσουμε αργότερα. Πρέπει να πιέσουμε μαζί.

Εάν δεν πιέσουμε δυναμικά είμαστε χαμένοι και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάτι που δεν το θέλουμε. Να κόψουμε την Ελλάδα πραγματικά στη μέση και σιδηροδρομικώς και οδικώς. Για να μας καταλάβουν διότι εάν δεν μας αντιληφθούν δεν έχουμε άλλο δρόμο  εμείς. Δεν είμαστε όμως υπέρ αυτών  των μέτρων.
Έχετε σχέδιο εσείς, κάνατε σύσκεψη με τους φορείς , πάρθηκαν μέτρα, προωθήθηκαν αιτήματα.
Δέκα συσκέψεις έχει κάνει η Ένωση Ξενοδόχων με το Συμβούλιο. Στο Δήμο,  στη Νομαρχία, στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου δύο φορές, στον Πλαταμώνα, το Ποσειδών Παλλάς δύο φορές….

Παντού κάναμε συσκέψεις και θέλουμε να κινητοποιήσουμε και τον κόσμο.
Εάν έχετε έτοιμο το σχέδιο που λέτε, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;
Συζητάμε κάθε μέρα. Στέλνουμε έγγραφα. Δεν αφήσαμε τίποτα όρθιο. Πήγαμε στην ΤV 100 κάναμε εκπομπή, ήρθαμε στο Δίον δύο φορές κάναμε εκπομπή την Πέμπτη έχουμε εκπομπή στο TV Θεσσαλία, θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο το πρόβλημα  για να μας καταλάβουν.

Δεν θέλουμε τίποτε άλλο από το να ανοίξουν τα Τέμπη. Εάν ανοίξουν τα Τέμπη είναι όλα λυμένα.
Συνάντηση με τον Υπουργό;
Είπαμε ότι περιμένουμε να  έρθει εδώ. Εάν δεν έρθει αυτή την εβδομάδα και δεν έχουμε απαντήσεις θα επιδιώξουμε την άλλη εβδομάδα συνάντηση, όχι με τον Υπουργό αλλά με τον αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως. Αυτό έχουμε σαν στόχο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως να συγκαλέσει τους Υπουργούς, ποιοι είναι αρμόδιοι, Ρέππας, Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, γιατί ο καθένας έχει και μία αρμοδιότητα.
Έχουμε μια επιτροπή έξι ατόμων και συνεδριάζουμε κάθε μέρα.

Και να θέλουμε να το αφήσουμε δεν μας αφήνει ο κόσμος ήσυχους. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω.Δεχόμαστε συνεχείς οχλήσεις, ερωτήματα, τι γίνεται; Τώρα έχουμε και Καθαρά Δευτέρα.
Τι θα κάνετε την Καθαρά Δευτέρα
Ο Δήμος θα κάνει κάποιες εκδηλώσεις με μισές παραγγελίες απ’ ότι μας είπε ο πολιτιστικός σύλλογος Πλαταμώνα. Με την αναμονή λιγότερων επισκεπτών.
 
Η Καθαρά Δευτέρα θα είναι η πρώτη Δευτέρα μετά τον πόλεμο που θα είναι χωρίς κόσμο για την περιοχή μας.
Την Παρασκευή έγινε συζήτηση στη Βουλή και έκανε επερώτηση για το θέμα ο βουλευτής Ημαθίας κ. Χαλκίδης και δεν υπήρχε ούτε ένας βουλευτής της Πιερίας και της Λάρισας. Υπήρχε μόνο του ΛΑΟΣ.

Δηλαδή αυτό είναι τραγικό.
Αλλά ότι μπορούμε κάνουμε. Το θέμα είναι να καταλάβουν.

Δεν μπορώ να καταλάβω η Θεσσαλονίκη γιατί δεν συμμετέχει με τους φορείς της. Λέει η αγορά πεθαίνει και δεν καταλαβαίνει γιατί πεθαίνει η αγορά. Κάποιοι θα κατέβαιναν από τη Λάρισα να ψωνίσουν.

Αυτή η πόλη δεν έχει Δημάρχους; Εάν δεν ξεσηκωθούν οι Δήμαρχοι δεν γίνεται τίποτα.

Όταν επρόκειτο να γίνει η σήραγγα στο Κάστρο υποχρεώσαμε την υπουργό κ. Μπακογιάννη να έλθει από την Αθήνα και την ανέβασα επάνω στο Κάστρο. Άλλαξε όλη τη διαδρομή και έγινε καινούργια μελέτη και από ένα χιλιόμετρο  η σήραγγα έγινε 6 χιλιόμετρα. Θέλω να πω ο Δήμαρχος είναι μεγάλο πράγμα. Θίγεται ο νομός συνολικά και οι επιπτώσεις θα φανούν
Στο αρχαίο Δίον την άνοιξη να γίνονταν μαθητικές εκδρομές από από Αθήνα. Δεν θα έρθει καμία.
Φεύγουν δεκάδες λεωφορεία από την Πιερία προς τα Μετέωρα, προς τα Καμένα Βούρλα , αλλά και δεκάδες λεωφορεία ανεβαίνουν προς τα πάνω.

Να επισκεφθούν τη Βεργίνα, το Δίον, τον Όλυμπο. Όλα αυτά δεν γίνονται σήμερα. Οι πράκτορες του εξωτερικού ζητούν πληροφορίες. Άνοιξαν τα Τέμπη και όταν τους λέμε όχι, αλλάζουν προορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: