Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Δεν έχουμε περιθώρια για παρατεταμένα μπλόκα
Πηγή: Express.gr  01/02/10-19:43
«Το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής, ανασυγκρότησης της χώρας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικροδιευθετήσεις και μικροδιεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια ν' αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες» ανέφερε στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    «Η προσπάθειά μας δεν είναι να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να απαλλαγούμε απ'Α την κηδεμονία. Πρόθεσή μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα απ'Α τον βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος το πληρώνουμε όλοι, αν και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κος Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι επί των ημερών της η Ελλάδα κατέβαινε κάθε χρόνο τα σκαλοπάτια των δεικτών διαφθοράς, καθώς και των δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας:

    «Καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία. Απ'Α τη μια, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν για την αναξιοπιστία μας. Οι εταίροι μας να ζητούν αιματηρές θυσίες. Να ανοίγει η βουλιμία των κερδοσκόπων».

    «Η χώρα μας βρίσκεται στη μάχη του κυκλώνα. Έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Κάθε μέρα οι όροι δανεισμού γίνονται επαχθέστεροι. Απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα όλες οι θυσίες του λαού. Είναι εθνικό χρέος, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί, για να μην επιτρέψει να γίνει ο κίνδυνος πραγματικότητα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    «Γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν και πολλά» σημείωσε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο κος Παπανδρέου, δεχόμενος έντονα σχόλια εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ. «Πού πήγαν τα 100 δισ. που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Εσείς δεν ντρέπεστε για την πολιτική σας;

    Πέραν των χρημάτων, αυτή η διαφθορά που υπήρξε, δημιούργησε μιαν αντίληψη διακυβέρνησης που έδινε το παρασύνθημα σε όλη την κοινωνία, ότι η ανομία είναι προτιμητέα. Ο φορολογούμενος λέει πως "αυτοί εκεί πάνω κάνουν πάρτι - εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;". Γι'Α αυτό η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του (ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο, δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας) και έπεται το νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του πόθεν έσχες για τους βουλευτές, το νομοσχέδιο για επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με την Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδειχθούν πράξεις διαφθοράς, ο νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το σχέδιο Καλλικράτης, η δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. «Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε, έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα απ'Α τις μονοεδρικές, την δραματική μείωση το κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής κατά της διαφθοράς, αντιπρότεινε την ενδυνάμωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: