Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

«ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΦΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ»

Επίθεση Γιώργου στη Ν.Δ. και σε «κάποιους της Ε.Ε.»

«Ιστορικές ευθύνες» στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας επέρριψε χθες ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι τους προηγούμενους μήνες η χώρα έγινε «πειραματόζωο» στα χέρια της Ε.Ε., των κερδοσκόπων και των διεθνών αγορών.
«Αφού λεηλάτησαν και απομύζησαν τη χώρα, σηκώθηκαν κι έφυγαν χωρίς 
ντροπή» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ν.Δ. 
Πάντως από τα πυρά του δεν ξέφυγαν και «κάποιοι στην Ευρώπη, στην 
Κομισιόν και στη Γιούροστατ, που τα ήξεραν και τους έκαναν όλες τις 
χάρες»... «Αφού λεηλάτησαν και απομύζησαν τη χώρα, σηκώθηκαν κι έφυγαν χωρίς ντροπή» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Πάντως από τα πυρά του δεν ξέφυγαν και «κάποιοι στην Ευρώπη, στην Κομισιόν και στη Γιούροστατ, που τα ήξεραν και τους έκαναν όλες τις χάρες»... «Αφού λεηλάτησαν και απομύζησαν τη χώρα, σηκώθηκαν κι έφυγαν χωρίς ντροπή, ενώ κάποιοι στην Ευρώπη, στην Κομισιόν και στη Γιούροστατ, που τα ήξεραν, τους έκαναν όλες τις χάρες», είπε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε ότι, υπό άλλες συνθήκες, η χώρα θα κατέφευγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αυτό δεν έγινε, δεν το ζήτησε η ευρωζώνη, τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πλέον αυτή έχει αναλάβει τη στήριξη της χώρας, δοκιμάζοντας και τη δική της αξιοπιστία.
«Να μην προκαλούν»
Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κάνοντας μια αποτίμηση της προχθεσινής συνόδου κορυφής, που επέβαλε στη χώρα «τριπλή μέγκενη» με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου:
- Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση της Ν.Δ., κατηγορώντας την ότι έχει «ιστορικές ευθύνες» για τον κατήφορο της χώρας, επειδή εφάρμοσε «εγκληματική πολιτική» τα προηγούμενα χρόνια, με διαφθορά, σπατάλη, πολιτικές υπέρ των ισχυρών, ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης κ.ά.
Ταυτόχρονα, κάλεσε τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ., την οποία επί της ουσίας κατέταξε στους «υπαίτιους» αυτή της κατάστασης, «να είναι πιο σοβαρή και μετρημένη στα λόγια της».
«Καλά θα κάνουν να μην προκαλούν τους Ελληνες που σήμερα στριμώχνονται, γιατί αυτοί είχαν επιλέξει να περνάνε καλά στις πλάτες τους τόσα χρόνια». «Εχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο τη χώρα και σηκώθηκαν κι έφυγαν, χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού. Λεηλατούσαν μέχρι το παρά πέντε, χωρίς ντροπή», είπε.
Καρφί για Μπαρόζο
- Επέρριψε μεγάλες ευθύνες και «σε κάποιους στην Ε.Ε., στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. σαφής υπαινιγμός κατά του Ζοζέ Μπαρόζο, ομοϊδεάτη του Κ. Καραμανλή) και στη Γιούροστατ», γιατί όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, ενώ γνώριζαν κάλυπταν την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Υποστήριξε ο πρωθυπουργός ότι «δεν επισήμαναν στην προηγούμενη κυβέρνηση τον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε, τον οποίο έβλεπαν και ήξεραν, παρά τη σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από τη Ν.Δ.». Εκαναν όλες τις χάρες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. με σκόντο και επιείκεια, παρά τις δικές μας υπεύθυνες παρατηρήσεις», είπε.
- Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε., γιατί τους τελευταίους τέσσερις μήνες ήταν άτολμη απέναντι στις αγορές και άφησε να γίνει η χώρα μας «πειραματόζωο σε μια μάχη μεταξύ Ευρώπης και διεθνών αγορών». Υποστήριξε ότι στην Ενωση υπήρχαν πολυφωνία, εικασίες για την Ελλάδα, διχογνωμία των κοινοτικών οργάνων, απέραντη μετρολογία, που δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης της χώρας. «Πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα, επιδείνωσαν την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές».
«Δεν μας έστειλαν»
- Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε αυτή τη φάση δοκιμάζεται η βούληση και η αξιοπιστία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι, όπως είπε, ενώ θα μπορούσε να μας πει «πηγαίνετε στο ΔΝΤ», δεν το έκανε...
- Υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του κάνει τέσσερις μήνες τώρα υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αναστραφεί η καταστροφική πορεία της χώρας και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της. Εξέφρασε την άποψη έχουν πειστεί πλέον οι Ευρωπαίοι, αλλά τόνισε πως τίποτα δεν τελείωσε και γι' αυτό πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, ειδάλλως θα θεωρηθεί η Ελλάδα ότι είναι η πηγή όλων των δεινών της ευρωζώνης.
«Λαιστρυγόνες»
- Εκτίμησε ότι στη συνέχεια η χώρα θα γίνει και πάλι στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων. «Σε αυτή την Οδύσσεια που περνάμε, είναι στο χέρι μας να φθάσουμε στην Ιθάκη και θα τα καταφέρουμε· αλλά δεν είναι στο χέρι μας το τι θα συναντήσουμε στον δρόμο για την Ιθάκη, ποιους Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες», είπε. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα λογαριάσει ούτε πολιτικό κόστος ούτε εξωθεσμικά κέντρα.
* Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων και την αναμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ύψους 10 δισ. ευρώ, για το 2010. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: