Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010


- Αύξηση του φόρου στα καύσιμα όπως αποκάλυψε το NewsIt
- Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
- Παγώνουν μισθοί και προσλήψεις στο Δημόσιο
- Τέρμα στις υψηλές αμοιβές στο Δημόσιο
- Αυξημένη φορολογία των offshore
- Φορολόγηση των μερισμάτων των μεγαλομετόχων
- Τέλος στα παραθυράκια φοροδιαφυγής
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών τα οποία έχουν ως τελικό στόχο το ευρώ και χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο. Πρόσθεσε ότι είναι εθνικό χρέος η ακύρωση όλων αυτών των προσπαθειών μέσω των οποίων επιδιώκεται να οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

"Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει θετικά το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας, ένα πρόγραμμα, που όπως σημείωσε "θα νοικοκυρέψει την οικονομία".

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου είναι η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, η φορολόγηση των μερισμάτων κατά τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα και η αύξηση στη φορολόγηση των οφ σορ εταιριών.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε ότι θα είναι δίκαιο και προϊδέασε για αποφάσεις οι οποίες όπως είπε έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί μέσα στο 2010 να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου και ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα φέρουν γρήγορα έσοδα θα είναι η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, θα αντιμετωπιστούν θέματα σχετικά με τα υψηλά εισοδήματα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν δεν θα κινούνται πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. Όλα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν και την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απεργίες, στάση εργασιών και μπλόκα καθώς όπως τόνισε πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.

Τόνισε επίσης ότι οι ισχυρότεροι πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα και παράλληλα οι αδύναμοι να προστατευθούν περισσότερο.

Όλο αυτό το πακέτο των μέτρων αποφασίστηκε στη σύσκεψη την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου και φαίνεται πως από το διάγγελμα “δικαιώθηκε” η πλευρά των οικονομικών που επέμενε εξαρχής σε σειρά μέτρων και όλο αυτό με σκοπό να σταματήσει επιτέλους το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα spreads.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος μιλώντας στο NewsIt δήλωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν μέσα στις εκτιμήσεις μας, έχουν μεγάλη επίπτωση στους εργαζόμενους του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει η απεργία στις 10 Φεβρουαρίου και πλέον ο λόγος είναι στους εργαζόμενους.

Διαβάστε το σχόλιο του Στέφανου Μάνου στο Newsit για το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου στο Newsit για τα σκληρά μέτρα

Ο Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του Economist

O πρωθυπουργός επέλεξε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την δυσμενή θέση τη χώρας και στο συνέδριο του Economist. “Είναι οξύμωρο παρά τα δικά μας λάθη του παρελθόντος, να καθορίζεται σήμερα η τύχη της Ελλάδας από ξένους οίκους”, είπε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: “τα μέτρα που πάρθηκαν διεθνώς όταν εκδηλώθηκε η κρίση ήταν ανεπαρκή, με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι να συνεχίζουν το παιχνίδι τους εις βάρος των κοινωνιών ανενόχλητοι” (δείτε το σχετικό βίντεο)

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση-σοκ για τα ψέματα της οικονομίας
Ναι της Κομισιόν για το πρόγραμμα σταθερότητας
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια: