Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

ΕF-2000 Eurofighter Typhoon vs F-35 Lightning II;

Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε ότι ο φάκελος του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους θα ανοίξει "στην ώρα του", σίγουρα δεν εννοούσε ότι "μέχρι το τέλος του 2010 θα ληφθεί η απόφαση σε αυτή την εκκρεμότητα ετών", όπως δήλωσε ενόψει της κρίσιμης για την οικονομία της Ελλάδας άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η απόσπαση (πολιτικής) στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και την ανάκτηση της αξιοπιστίας μεταφράζεται πλέον σε ευθυγράμμιση της Ελλάδας με το γαλλογερμανικό άξονα, ήτοι προμήθεια 6 φρεγατών FREMM από τα γαλλικά ναυπηγεία και προμήθεια 30 έως 40 μαχητικών αεροσκαφών EF-2000 Eurofighter Typhoon από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία EADS (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία). Είχαν προηγηθεί επισκέψεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης, με σημαντικότερη εκείνου του υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle αλλά και του Βernhard Gerwert, διευθύνοντα συμβούλου του Τομέα Στρατιωτικών Αεροπορικών Συστημάτων της EADS Defence & Security, οι οποίοι έθεσαν ευθέως το ζήτημα του ΝΜΑ. O τελευταίος υπενθύμισε μάλιστα στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη τις
αποφάσεις προηγουμένων ελληνικών κυβερνήσεων για τη προμήθεια του αεροσκάφους το 1999 τη μονογραφή της σύμβασης και την απόφαση του Μαρτίου του 2001 με την οποία ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανέβαλε την απόφαση προμήθειας του αεροσκάφους για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τη τήρηση των διπλωματικών προσχημάτων αλλά και την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης και βιομηχανικής συμμετοχής, πιθανότερη είναι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Το EF-2000 Eurofighter Typhoon
που τυγχάνει πλήρους επιχειρησιακής εκμετάλλευσης και με παραγωγή που ξεπερνά τα 200 αεροσκάφη και παραγγελίες που υπερβαίνουν τα 700 από έξι χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία και Σαουδική Αραβία), αποτελεί το πλέον ώριμο και σταθερό πρόγραμμα αεροσκάφους νέας γενιάς. Αυτό που ενδιαφέρει όμως δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει από τα μέσα της δεκαετίας τουρκικά F-35 Lighting II στο Αιγαίο.To μαχητικό αεροσκάφων πολλαπλών ρόλων ΕF-2000 φαντάζει το μόνο ικανό για την απόκτηση εναέριας κυριαρχίας έναντι του F-35, καθώς:
- υπερτερεί σε φορτίο βλημάτων και πυρομαχικών, επιδόσεις μαχητικού, επιχειρήσεις μεγάλου υψόμετρου, ακραία ικανότητα ελιγμών, υψηλό λόγο ώσης προς βάρος, διατηρούμενες υπερηχητικές επιχειρήσεις και υπερηχητική πτήση χωρίς μετάκαυση (supercruise)

- θεωρείται ισοδύναμο στους τομείς συγκερασμού των αισθητήρων και τη διεξαγωγή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων ενώ

- υστερεί μόνο στα χαρακτηριστικά παρατηρησιμότητας (VLO stealth).

Η εξασφάλιση εναέριας κυριαρχίας και η αποτροπή αιφνιδιασμού από τη τουρκική πλευρά επιβάλουν την απόκτηση της πλέον εξελιγμένης έκδοσης του μαχητικού με ραντάρ τεχνολογίας AESA, κινητήρες κατευθυνόμενης ώσης, κάσκα απεικόνισης (ΗΜSS) και συνδυασμό βλημάτων Meteor και IRIS-T.

Δεν υπάρχουν σχόλια: