Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ανεπιθύμητος πλέον στην Κύπρο

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

«E» 3/2
mail to 

Το ότι ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θεωρείται από τους πάντες ως η πλέον ανεπαρκής προσωπικότητα που πέρασε ποτέ από αυτό το αξίωμα στα εξήντα πέντε χρόνια ύπαρξης του οργανισμού αυτού, αποτελεί κοινό τόπο για τους επαΐοντες. Το ότι ο άνθρωπος αυτός είναι τυφλό όργανο της αμερικανικής πολιτικής χωρίς ίχνος δικής του γνώμης ή παρέκκλισης από τη γραμμή που απαιτεί η Ουάσιγκτον, είναι επίσης πασίγνωστο. Το ότι θα έφτανε, όμως, μέχρι του σημείου να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κύπρο με μοναδικό στόχο να προβεί σε πράξεις έμμεσης αναγνώρισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος του «Αττίλα», αυτό δεν μπορούσε να το φανταστεί ούτε καν η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία κατελήφθη εξαπίνης.

Υπερέβη κάθε όριο προκλητικότητας ο Μπαν Κι Μπουν με την εσκεμμένη κίνησή του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ αλί Ταλάτ όχι στο σπίτι του τελευταίου, όπως είχαν ψευδώς ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση οι ανέντιμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αλλά στο «προεδρικό μέγαρο» του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος.
Κάτω από τα σύμβολα του ψευδοκράτους και εν μέσω επίσημης τελετής με κόκκινα χαλιά κ.λπ., που προσδίδουν κρατική υπόσταση σε ό,τι αφορά το συμβολικό, τελετουργικό μέρος.
Δεν ωφελεί η απόκρυψη της αλήθειας. Η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο αποτέλεσε συντριπτικό διπλωματικό και πολιτικό πλήγμα κατά της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης και σοβαρότατη υποστήριξη προς τους Τούρκους εισβολείς και κατακτητές του 37% του κυπριακού εδάφους. Αντικειμενικά η στάση του γ.γ. του ΟΗΕ ενθαρρύνει την Αγκυρα να απαιτήσει ακόμη περισσότερα στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ, αφού με τις πράξεις του ο Μπαν Κι Μουν επιβράβευσε την τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία.
Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποδείχτηκε ανίκανος να προστατεύσει τη μαρτυρική χώρα από τον εκτελούντα αμερικανική αποστολή Μπαν Κι Μουν, ο οποίος μπορεί εν γένει να είναι ανίκανος αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκε εξαιρετικά επικίνδυνος για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα.
Γιατί, βεβαίως, όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο κατ’ εξοχήν θεματοφύλακας των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού που καθορίζουν ρητά ως παράνομο το τουρκοκυπριακό καθεστώς, συναινεί να γίνει δεκτός με «κρατικές τιμές» στο «προεδρικό μέγαρο» αυτού ακριβώς του παράνομου καθεστώτος, είναι προφανές ότι αφενός παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αφετέρου προσφέρει έμμεση, ντε φάκτο νομιμοποίηση στο κατοχικό ψευδοκράτος.
Η ζημιά που έκανε ο Μπαν Κι Μουν δεν τελειώνει στους συμβολισμούς της πράξης του. Οταν ο ΟΗΕ μέσω του γενικού γραμματέα του αναγνωρίζει ντε φάκτο κάποιες κρατικές λειτουργίες στο καθεστώς των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, αντικειμενικά ενθαρρύνει με τη στάση του τα διάφορα κράτη να πράξουν κι αυτά το ίδιο, αποκαθιστώντας σχέσεις με το τουρκοκυπριακό παράνομο ψευδοκράτος.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι πλέον η ζημιά που προκάλεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Μπαν Κι Μουν, τον οποίον φυσικά ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν πια να ξαναδούν στο νησί τους οι Ελληνοκύπριοι. Το ζήτημα τώρα είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της ζημιάς. Αποστολή δύσκολη, γιατί ούτως ή άλλως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης επίλυσης του Κυπριακού πέραν εκείνου του ΟΗΕ, όσο και αν το τελευταίο καθίσταται συνεχώς όλο και πιο ναρκοθετημένο.
Οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης στην πρόκληση του γ.γ. του ΟΗΕ με το «προεδρικό μέγαρο» του κατοχικού καθεστώτος υπήρξαν ανεπαρκέστατες. Τόσο υποτονικές που είναι βέβαιο ότι είτε ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν είτε επόμενος γ.γ. του ΟΗΕ θα επαναλάμβαναν την πρόκληση με την πρώτη ευκαιρία, βέβαιοι όντες ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ούτε καν να τους καταγγείλει δημόσια θα τολμούσε!
Εχουν δίκιο στην εκτίμησή τους. Γι’ αυτό και υπάλληλοι του ΟΗΕ «κόλλησαν στα μούτρα» της κυπριακής κυβέρνησης το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε δεκτός και ο πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, ο Μπαρόζο, στο τουρκοκυπριακό «προεδρικό μέγαρο» χωρίς να τολμήσει να αντιδράσει η Λευκωσία!
Οι ηγέτες
Ανυπομονούν να τον ξεφορτωθούν
Αρνητικά έως πλήρως απαξιωτικά είναι σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τον Μπαν Κι Μουν. «Δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διατηρήσει την ανεξαρτησία και τη νομιμότητα του ΟΗΕ», έγραφε η ισπανική «Ελ Παΐς» και συνέχιζε: «Οι άνθρωποι του Μπους που ήθελαν να μειώσουν τον ρόλο του γ.γ. του ΟΗΕ, βρήκαν στο πρόσωπο τον άνθρωπο που χρειάζονταν»! Πρόκειται επίσης για ξεροκέφαλο, αυταρχικό άτομο που «γίνεται έξω φρενών τις λίγες φορές που οι διεθνείς βοηθοί του στη γενική γραμματεία τολμούν να του προτείνουν κάτι αντίθετο προς τη γνώμη του», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες του κόσμου θέλουν να τον ξεφορτωθούν μόλις λήξει η θητεία του.
WWW.ETHNOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: