Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χρεοκοπία ή «Γιουροφάιτερ»




Ανακοινώθηκε, χθες, από τον κ. Μπαρόζο, λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ότι παρέχεται η πολιτική στήριξη στην Ελλάδα, που πάει να πει ότι ως τώρα δεν είχαμε ούτε καν το αυτονόητο, για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Αλλά και για τη στήριξη και το ουσιαστικό της αντίκρισμα μάλλον πρέπει να αναμένουμε ως την επόμενη Τρίτη με την ανακοίνωση του Ecofin.

Ωστόσο, οι «πηγές» διαρρέουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας –φυσικά, ο στόχος τους είναι να διαφυλάξουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη– και γι’ αυτό «έχουν σοβαρότερες απαιτήσεις από αυτές που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Μα, «οι σοβαρότερες απαιτήσεις» είναι ηλίου φαεινότερες. Ας τις δούμε ψύχραιμα: Οι πράγματι σοβαρότερες απαιτήσεις είναι να αγοράσουμε από τη Γαλλία νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, για τη δε Γερμανία να αγοράσουμε τα «Γιουροφάιτερ» για την Πολεμική Αεροπορία. Ναι, αλλά αυτοί δεν είναι που διακηρύσσουν ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι χρεοκοπημένη; Αυτός δεν είναι και ο λόγος που ο Πολίτης δέχεται στωικά τα μέτρα που θα του κάνουν μαύρη την καθημερινότητά του; Ποιος όμως τώρα θα του εξηγήσει τον λόγο που, ενώ καλείται ως το 2012 να «ματώσει», η χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία αντέχει ένα τέτοιο «φέσι»; Ποιος θα του εξηγήσει πώς θα αποπληρωθούν τα νέα δάνεια –αφού δεν μπορούν να αποπληρωθούν τα παλαιά!– που θα συναφθούν για να καλύψουν τις νέες πολεμικές δαπάνες; Μήπως οι Τούρκοι είναι ante portas και μας το κρύβουν; Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Σαρκοζί μάχεται, ως καλός αντιπρόσωπος των γαλλικών συμφερόντων, να μας φορτώσει την αγορά έξι γαλλικών πολεμικών σκαφών. Ηταν μια συμφωνία του κ. Καραμανλή που πιστεύαμε ότι με τη σημερινή άθλια οικονομική κατάστασή μας ο κ. Παπανδρέου θα την έστελνε τουλάχιστον στις καλένδες.

Χρειάζεται να θυμίσω ότι η κ. Μέρκελ σχεδόν δεν χαιρέτησε τον προηγούμενο πρωθυπουργό, διότι δεν αποφάσιζε την αγορά των «Γιουροφάιτερ»; Ας μην πανηγυρίζουμε, λοιπόν, για τη επικείμενη «στήριξη» από τις αγορές. Ας μην περιμένουμε ούτε ηθική συμπαράσταση, ούτε ήθος από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Κον Μπεντίτ φαίνεται ότι γνώριζε πως η πενόμενη Ελλάδα θα αντιμετώπιζε έναν ακόμη οικονομικό εκβιασμό από τη λέσχη των δυνατών της Ευρώπης.

ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: