Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Τρισέ: Στη σωστή κατεύθυνση τα ελληνικά μέτρα, www.enet.gr

Τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτίμησε ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέδεσε την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε ότι η ΕΚΤ αποδέχεται τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3%, έως το τέλος του 2012 και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή του.
Ερωτηθείς αν η Ισπανία και η Πορτογαλία θα πρέπει να ακολουθήσουν αντίστοιχες πολιτικές, δήλωσε ότι δεν κάνει διακρίσεις. "Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν τις διαδικασίες μείωσης του ελλείμματος και είμαστε σε επιφυλακή για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος", πρόσθεσε.
Προβλέπει αύξηση της ανεργίας
Όσον αφορά στην επιτοκιακή πολιτική της Ευρωζώνης, χαρακτήρισε ενδεδεγμένο το σημερινό ύψος των επιτοκίων, τονίζοντας ότι η διατήρηση τους σε σταθερό επίπεδο συμβαδίζει με τη συγκυρία.
Χαρακτήρισε μετριοπαθή τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της στο μέλλον. Δήλωσε πως υπάρχουν προσωρινές αποπληθωριστικές πιέσεις και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός μακροπρόθεσμα θα διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από το 2% και μεσοπρόθεσμα στο 1%.
Όσον αφορά την ανεργία, προέβλεψε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, με χαμηλότερο όμως ρυθμό, εξαιτίας της ανάκαμψης της οικονομίας. Θετική επίδραση στην ανάκαμψη αναμένεται να έχει η βελτίωση του εξωτερικού εμπορίου.
Η στήριξη του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ θα συνεχίστει, διευκρίνισε με τον Ζαν Κλόντ Τρισέ. Υπογράμμισε, όμως ότι τα "υπερφυσικά" μέτρα στήριξης δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: