Γ.Παπανδρέου: ή τώρα ή ποτέ...
σε ένα συμφωνούν: ο Γ.Παπανδρέου είναι πιο αποφασισμένος παρά ποτέ για τις αλλαγές στο κράτος και την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει γνώμη για το “μείγμα” της πολιτικής του. Παραμένει σίγουρος ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί (κατάργηση δημόσιων οργανισμών – συγχώνευση δήμων με τον “Καλλικράτη” - πάγωμα προσλήψεων – πάγωμα των αποδοχών άνω των 2000 ευρώ – κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης) μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να ανακτήσουν μέρος της χαμένης της αξιοπιστίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα διάφορα κοινοτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, τα μέτρα που προτείνονται κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Χοακίν Αλμούνια στο Reuters ότι "το πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας είναι φιλόδοξο και εμπεριέχει κινδύνους, παρʼ όλα αυτά είναι εφικτό".
Εκείνο που σίγουρα θα αλλάξει, είναι οι ρυθμοί υλοποίησης των μέτρων και πιθανότατα η επίσπευση λήψης συμπληρωματικών, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ή η αύξηση του φόρου στα καύσιμα.
Επίσης δεδομένο θεωρείται το ότι ο Γ.Παπανδρέου θα “πάρει πάνω του” το παιχνίδι της οικονομίας. Μάλιστα δέχθηκε εισηγήσεις να απευθύνει δραματικό διάγγελμα, για να “μαζέψει” τις αντιδράσεις στην πολιτική του. Προς το παρόν επικράτησαν οι “ψυχραιμότεροι” που είπαν ότι δεν πρέπει να “καεί” ο πρωθυπουργός, αλλά να παραμείνει για κάποιο διάστημα ως “χρυσή εφεδρεία”.
Θα χρησιμοποιεί ωστόσο κάθε ευκαιρία που του δίνεται -όπως η αποψινή συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά ή η αυριανή ομιλία του σε συνέδριο του “Economist”- για να “ξεδιπλώνει” την πολιτική του.
Επίσης εκείνο που δείχνει να απασχολεί πρωτίστως τον πρωθυπουργό, δεν είναι μόνο τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά να “πάρει μπρος” η οικονομία. Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην αιφνιδιαστική συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με τους διοικητές της Εθνικής, της Αγροτική και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Μάλιστα δεν αποκλείεται το αμέσως προσεχές διάστημα να εκδηλωθεί “επιθετική” κίνηση από κρατική τράπεζα, που θα αναχρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους τους συνεπείς δανειολήπτες.
Αυτό που προβληματίζει ακόμη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η συνεχιζόμενη εκροή τραπεζικών καταθέσεων υπό τον φόβο του “πόθεν έσχες για όλους”. Εξετάζεται γι' αυτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το “Ιταλικό μοντέλο”, να παραχωρηθεί δηλαδή “φορολογική ασυλία” για όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.
Κρίσιμος ο Φεβρουάριος
Ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται ο πιο κρίσιμος μήνας για την ελληνική οικονομία και την πορεία της χώρας μέσα στην ευρωζώνη. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να λάβει την τελική της απόφαση σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η Ελλάδα για την έξοδό της απο την οικονομική κρίση. Στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την οικονομική κατάσταση των 27 χωρών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μέσα στο Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσει και τρία σημαντικά ταξίδια στην Ινδία, στο Παρίσι και στη Μόσχα, στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου θα είναι παρών και στο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών στις 11 του μήνα, όπου αναμένεται να έχει σειρά επαφών στο περιθώριο του συμβουλίου, προκειμένου να πείσει τους εταίρους μας για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
Να σημειωθεί ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί απο την ελληνική κυβέρνηση και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος και την εξοικονόμηση πόρων.
WWW.NEWSSIT.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου